Sansevieria Zeylanica

Sansevieria Zeylanica

De Sansevieria Zeylanica is van origine afkomstig uit Azië. Het is een zogenaamde stamloze plant: de bladeren groeien rechtstreeks uit de grond. Deze bladeren zijn breed, stevig en komen uit in een punt. Ze zijn grijsgroen van kleur en hebben een patroon wat een beetje doet denken aan golven. Deze grijze kleur zien we vaker terug bij andere soorten, bijvoorbeeld de Sanseveria Moonshine.

De Sansevieria Zeylanica kan wel een meter hoog worden! Om deze hoogtes te bereiken heb je wel wat geduld nodig: deze plant groeit niet heel snel.

Geduld is over het algemeen wel het enige benodigde om de plant mooi te laten groeien. Op gebied van de verzorging stelt de plant namelijk weinig eisen. Deze makkelijke kamerplant heeft natuurlijk wel een aantal basisbehoeftes. Als je daar aan voldoet gaat hij jaren mee. Lees er alles over op deze pagina.

Sansevieria Zeylanica

Sansevieria Zeylanica verzorging

Standplaats en licht

Een Sanseveria is een ijzersterke kamerplant. Het maakt hem eigenlijk niet veel uit waar je hem zet. Bij een kachel? Geen probleem. In de volle zon? Geen probleem. Toch wat meer schaduw? Werkt net zo goed.

Dat de plant extreme omstandigheden, zoals veel zon of veel schaduw, tolereert betekent niet dat het de perfecte situatie is. Om de plant mooi te laten groeien is het advies: veel licht en af en toe wat zonlicht. Een plekje bij een raam waar in de ochtend de zon op staat is dus perfect.

Temperatuur

Zoals hierboven beschreven kan deze plant prima tegen wat meer extreme omstandigheden. Dat is ook van toepassing op de temperatuur. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de temperatuur niet onder de 10° C zakt. Deze lage temperatuur kan schade aan de plant veroorzaken en na langere tijd gaat de plant hier aan dood.

Hoeveel water voor de Sansevieria Zeylanica

Liever te weinig dan te veel. Dit principe gaat op voor alle soorten binnen deze plantenfamilie, ook degene met smallere bladeren zoals de Sansevieria Cylindrica. Deze planten kunnen water opslaan in de bladeren. Zodra de grond droog is heeft de plant dus nog reserves. Water geven doe je dus pas als de grond helemaal droog is.

Alhoewel jouw Sansevieria Zeylanica een stoere is, en best tegen droogte kan, heeft hij in de zomermaanden toch wel wat meer nodig. Dan zit hij namelijk in de actieve fase. Geef in de zomermaanden dan ook liever meteen water als je ziet dat de grond droog is. Daarentegen kun je in de winter wat langer wachten.

Sansevieria Zeylanica verzorging

Wanneer verpotten en welke pot?

Deze planten staan erom bekend liever wat krapper in een pot te staan. Een ruime pot heeft als extra nadeel dat er veel water in de aarde kan blijven staan. Dit is slecht voor de wortels van jouw Sansevieria Zeylanica. Verpotten doe je dus pas als je ziet dat de wortels uit het drainage gat groeien. Een ander signaal dat het tijd is om te verpotten zijn gele bladeren.

De nieuwe pot mag ietsje ruimer zijn, maar liever niet een te grote stap. Daarnaast moet je zorgen voor gaten in de bodem voor drainage. Verpotten is meteen mooie gelegenheid om de plant verse potgrond te geven.

Hoeveel en wanneer voeding?

Als jij jouw Sansevieria Zeylanica al een tijdje hebt staan dan weet je dat hij zeer langzaam kan groeien. Deze planten hebben geen haast. Omdat ze vrij langzaam groeien is er ook minder behoefte aan voeding als bij andere populaire kamerplanten. Voeding geef je tijdens de lente en zomer, en dan één keer per maand. Dat is echt voldoende om aan de behoeftes van de plant te voldoen. Je kunt normale voeding voor kamerplanten gebruiken, maar een voeding voor cactussen of vetplanten is beter.

Sansevieria Zeylanica

Veel gestelde vragen en problemen

Is deze plant luchtzuiverend?

Wist je dat alle Sansevieria soorten luchtzuiverend zijn? De bladeren kunnen schadelijke stoffen uit de lucht halen. Deze stoffen “filteren” ze en vervolgens krijg je daar schone lucht voor terug. Het punt is alleen dat veel planten dit wel kunnen, maar weinig capaciteit hebben. Je hebt namelijk behoorlijk wat blad oppervlakte nodig om de lucht te kunnen zuiveren. De Sansevieria Zeylanica is daarom een goede. De bladeren zijn vrij breed en hebben veel oppervlakte. Hetzelfde geldt voor de brede bladeren van de Sansevieria Masoniana (whale fin).

Kan de Sansevieria Zeylanica bloeien?

Dat kan, maar gebeurt in de praktijk weinig. Althans, als kamerplant. In de natuur bloeit deze plant wel regelmatig. Als de plant het naar zijn zin heeft kan hij bloeien in onze woonkamers. Je ziet dan een enorme bloemtros boven de plant uitgroeien. Veel mensen vinden dat deze bloem geen sierwaarde heeft, maar wij vinden de bloem erg bijzonder.

De kleuren vervagen

De Sansevieria Zeylanica kenmerkt zich door het leuke patroon op het blad. Als dat vaag wordt wil je daar natuurlijk iets aan doen. Meestal is het een tekort aan licht wat er voor zorgt dat de kleuren verdwijnen. Als de plant wel genoeg licht krijgt kan het nog liggen aan een tekort aan voedingsstoffen. Deze planten gebruiken niet veel, maar hebben uiteraard ook voeding nodig om mooi te blijven.

Samenvatting

Botanische naamSansevieria Zeylanica
StandplaatsZonnig of halfschaduw
Maximale hoogte1 meter
GiftigJa

Inhoudsopgave: