Alocasia Cucullata

alocasia cucullata

De prachtige Alocasia Cucullata is van oorsprong afkomstig uit de zuidelijke gedeeltes van Azië. Deze kamerplant is van oorsprong dus een tropische plant. De omstandigheden waar de plant van nature groeit zijn sterk verschillend van de omstandigheden hier.

Gelukkig is deze Alocasia Cucullata een zeer sterke plant en past zich goed aan. Ook sterke planten hebben de juiste verzorging nodig. Hoe je dat aanpakt lees je hier. Ook leer je hier meer over de groeiwijze en vind je een antwoord op veel voorkomende problemen.

Botanische naamAlocasia Cucullata
AfkomstAzië
Maximale hoogte200 centimeter
Giftig voor katten?Ja
StandplaatsVeel indirect licht
Water behoefteGrond licht vochtig houden

Alocasia Cucullata verzorging

Zorg voor een vochtige bodem

De Alocasia Cucullata is een grote plant die wel twee meter hoog kan worden. Er zijn natuurlijk meer planten die zo groot zijn, maar deze specifieke plant heeft daarbij ook nog eens zeer grote bladeren en dikke stengels. Dat betekent dat hij veel water kan verbruiken.

Zorg er dan ook voor dat de grond constant licht vochtig is. Dit komt overeen met de omstandigheden waaronder de Alocasia Cucullata in de natuur ook groeit.

Let op dat we het hier hebben over “licht vochtig”. Geef water wanneer de grond bijna is opgedroogd. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen en ook niet te drassig worden door teveel water te geven. Je gaat merken dat de grond sneller opdroogt in de zomer in vergelijking met de winter. Dit is normaal omdat de plant dan ook meer water verbruikt.

Een hoge luchtvochtigheid

In de natuurlijke habitat van deze plant is de luchtvochtigheid zeer hoog. Doordat de luchtvochtigheid hier een stuk lager is kan dit allerlei problemen veroorzaken. Het bekendste effect van een lage luchtvochtigheid zijn bruine bladeren of bruine randen aan de bladeren van de Alocasia Cucullata.

Hoe voorkom je dit? Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit. Dit lijkt misschien niet nuttig; je verhoogt hiermee toch niet echt de luchtvochtigheid? Toch ga je merken dat de bladeren hierna niet meer bruin worden.

Een laatste tip over dit onderwerp: zet de plant niet in de buurt van een radiator. De warme luchtstromen die hier vanaf komen verlagen de luchtvochtigheid nog veel verder wat nog meer schade aan de plant kan veroorzaken.

Alocasia Cucullata houdt van een hoge luchtvochtigheid
Alocasia Cucullata houdt van een hoge luchtvochtigheid

Standplaats Alocasia Cucullata

In tegenstelling tot andere soorten, zoals de Alocasia Zebrina, kan de Alocasia Cucullata slecht tegen direct zonlicht. Zet hem daarom liever op een plekje waar de zon de bladeren niet kan raken.

Dat betekent niet dat je de plant in de schaduw moet zetten. De plant heeft nog steeds veel daglicht nodig om goed te kunnen groeien. Ons advies: kies een standplaats met veel, indirect licht. De groene kleur blijft hierdoor het mooist. Het maakt niet uit welke bladkleur jouw plant heeft, bijvoorbeeld zoals de grijze Alocasia Melo, iedere plant heeft licht nodig om deze kleur te kunnen behouden.

Houd tot slot rekening met radiotoren, airco’s en tocht. Deze luchtstromen kan de plant niet waarderen.

Hoe en wanneer snoeien

In principe hoef je de Alocasia Cucullata niet te snoeien. Natuurlijk wordt hij een stuk hoger dan Dwergalocasia’s zoals de Alocasia Black Velvet, maar de groeiwijze staat snoeien eigenlijk niet toe. De bladeren groeien niet aan ranken die je in kunt korten.

Wil je deze plant toch kleiner hebben, dan moet je bladeren volledig gaan verwijderen. Kies de grootste bladeren uit en snij deze bij de grond weg. Als je dit gaat doen, kies dan een moment in het voorjaar. Dan is de plant op zijn sterkst en kan deze snoeibeurt prima hebben.

Alocasia Cucullata

Plantenvoeding geven

Voeding geef je enkel in de groeifase van de plant. Die loopt vanaf de lente tot het einde van de herfst. Voor iedere plant is dit net even anders omdat de omstandigheden bepalen wanneer de groeifase precies begint en eindigt. De regel is: zodra je in het voorjaar nieuw blad ziet ontstaan begin je met voeden. Zodra de groei weer stopt, zo rond de herfst, stop je ook met voeden.

Alocasia Cucullata groei- en bloeiwijze

De Alocasia Cucullata kan in een pot ongeveer twee meter hoog worden. Als je die maximale hoogte vergelijkt met de rest van de plantenfamilie is dat gemiddeld. Er zijn grotere, maar zeker ook kleinere soortgenootjes. Zo ken je misschien wel de populaire Skeletplant (Alocasia Polly).

De bladeren hebben de vorm van een pijl. Onderin zijn ze breed en lopen bijna symmetrisch af naar een punt. Nieuwe bladeren ontstaan vanuit het midden van de plant. Ze komen eerst opgerold tevoorschijn. Nadat ze een tijdje in de hoogte groeien rollen ze zich uit.

Grote kans dat je nog nooit de bloem van de Alocasia Cucullata hebt gezien. Als kamerplant komen ze namelijk bijna nooit tot bloei. Daarvoor is ons klimaat toch echt te koud en te droog. Te droog? De luchtvochtigheid is hier veel lager dan in de natuurlijke habitat. Daarom zie je deze planten vaak staan in tropische botanische tuinen en zwembaden. Daar hebben ze het naar hun zin en komen ze wel regelmatig tot bloei.

vers blad van de Alocasia Cucullata
Een vers blad aan de Alocasia Cucullata

Alocasia Cucullata stekken

De Alocasia Cucullata stekken is meer voor de gevorderde plantenliefhebber. Stekken van deze plant gaat namelijk niet zoals je misschien gewend bent van andere kamerplanten. Je kunt van de Alocasia Cucullata geen blad afnemen en deze in water of grond laten wortelen. Dat werkt niet. Hoe moet het dan?

Deze plant kun je vermeerderen door de kluit te splitsen. Als je dat voor het eerst doet kan het een beetje onwennig zijn. Toch werkt het prima. Deze plant is ijzersterk en kan dit makkelijk hebben. Volg daarvoor deze stappen:

  1. Haal de plant uit de pot. Zorg dat je een ondergrond hebt die vies mag worden, bijvoorbeeld buiten (als het niet te koud is voor de plant).
  2. Klopt de aarde van de kluit zodat je de wortels goed ziet.
  3. Nu komt het: je gaat een gedeelte van de plant afsplitsen. Je moet met je handen een beetje gaan kneden en met je vingers in de kluit “zoeken” naar een logische plek om de splitsing aan te brengen. Een goede mogelijkheid die vaak lukt is een nieuwe stengel.
  4. Trek nu heel voorzichtig een gedeelte van de kluit af. Let erop dat je in dit proces zo min mogelijk blad en wortels beschadigd. Je ontkomt er trouwens niet aan een aantal worteltjes kapot te maken. Een paar is niet erg, maar zorg ervoor dat het niet teveel is.
  5. Zet nu de twee kluiten in hun eigen pot met verse aarde. Geef goed water.
  6. Gefeliciteerd! Je hebt nu jouw Alocasia Cucullata succesvol vermeerderd!
alocasia cucullata stekken
Alocasia Cucullata kun je stekken door de kluit te splitsen

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Alocasia Cucullata giftig voor katten?

Helaas, de Alocasia Cucullata is giftig voor katten. De reden? In de bladeren en stengels zitten bepaalde kristallen die schade kunnen veroorzaken aan de slokdarm en maag van het dier. Dit kan in kleine hoeveelheden overigens goed gaan. Je ziet dan de kat braken, maar het dier komt er verder goed vanaf. Wij zeggen: waarom zou je het risico nemen? Als je katten in huis hebt kun je deze plant beter niet nemen. Als je dit toch wilt doen, zorg dan dat de kat er echt niet bij kan.

De Alocasia Cucullata heeft een geel blad

Een geel blad is niet meteen een probleem. De oudere bladeren van deze plant worden namelijk eerst geel voordat ze afsterven. Dit is het normale proces. Zie je gele randen of gele vlekken op de jongere bladeren? En ook meerdere tegelijk? Dan is dat een teken dat de wortels van de plant voor een langere periode nat staan (of hebben gestaan).

Het is belangrijk om te controleren of de grond drassig is. Dit veroorzaakt de gele bladeren. Als de grond echt drassig is moet je het volledig vervangen. Als de grond enkel licht vochtig is kun je volstaan met een periode iets minder water geven. Zorg ook altijd voor een gat in de bodem van de pot zodat overtollig water weg kan.

Hoe groot wordt deze plant?

De maximale hoogte van deze plant is twee meter. Nu moeten we er wel bij zeggen dat ze dit niet vaak halen. In een pot is de groeihoogte namelijk vaak beperkt. Hoe dan ook valt deze plant wel onder de grote kamerplanten. Zoek er dus een mooi plekje voor uit!

Kan de Alocasia Cucullata buiten staan?

Dat kan wel, maar eigenlijk is het een kamerplant. Wil je deze plant toch buiten zetten, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind en haal hem weer naar binnen voordat de dagen kouder worden.

Er hangen druppels aan het blad

Dit ziet er misschien een beetje gek uit, maar het is normaal voor deze planten. Doordat de plant een overschot aan water heeft opgebouwd “zweet” of “huilt” hij het overtollige water eruit. Dit proces heet guttatie en is volledig normaal.

Inhoudsopgave: