Alocasia Melo

Alocasia Melo

De Alocasia Melo heeft dikke bladeren die grijsgroen van kleur zijn. Deze kleur, in combinatie met de matte look, zorgt ervoor dat ze bijna van karton lijken te zijn. Hieronder op de foto zie je dat goed. De hoeveelheid grijs en groen in het blad is afhankelijk van de leeftijd van het blad en de hoeveelheid licht.

De hoeveelheid licht is een belangrijk element in de verzorging van de Alocasia Melo. Van nature groeit deze plant in het tropisch regenwoud onder grotere planten en bomen. Daar is het licht, maar krijgt hij nooit de zon direct op de bladeren. Het is belangrijk deze situatie zo goed mogelijk na te bootsen.

Naast de hoeveelheid licht lees je op deze pagina over water geven, voeding, snoeien en andere tips om jouw Alocasia Melo gelukkig te houden.

alocasia melo
De bladeren van de Alocasia Melo

Alocasia Melo verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Melo een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren. Ontwijken van direct zonlicht is echt noodzakelijk voor alle soorten, zoals ook de populaire Alocasia Polly.

Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien.

Alocasia Melo water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Melo geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

Voorkom temperatuur schommelingen

Alhoewel de Alocasia Melo een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Alocasia Melo
Alocasia Melo

Hoe en wanneer Alocasia Rugosa snoeien

Snoeien is in principe niet nodig. De Alocasia Rugosa wordt namelijk niet zo groot als bijvoorbeeld de Alocasia Yucatan Princess. Wil je toch snoeien? Haal dan een blad volledig weg. Dit doe je door het zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Doe dit het liefste in het voorjaar, dan is de plant op zijn sterkst en kan hij goed herstellen.

Voeding geven

Voor de Alocasia Melo kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

alocasia rugosa melo
Het prachtige blad van de Alocasia Rugosa “Melo”

Pot en verpotten

De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze kleine kamerplant niet zo snel. Ook de totale hoogte is beperkt. Toch is het uiteindelijk nodig om hem te verpotten. Dit doe je als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan. Je kunt dit proces verbeteren door het toevoegen van een laag hydrokorrels onder de aarde.

Alocasia Melo beschrijving

De Alocasia Melo is één van de tientallen Alocasia soorten die we tegenwoordig als kamerplant kunnen kopen. Oorspronkelijk groeit deze prachtige plant in Borneo waar hij in 1997 is ontdekt. Bij die ontdekking kreeg hij de naam Alocasia Melo, alhoewel de naam Alocasia Rugosa ook veel wordt gebruikt. Het is voor een plant niet ongebruikelijk dat hij onder meerdere namen wordt verhandeld.

Met een maximale hoogte van 60 centimeter valt de Alocasia Meso onder de middenklasse qua afmetingen. Er zijn kleinere soorten, zoals de Alocasia Azlanii, maar ook zeker grotere soorten, zoals de Alocasia Zebrina. De bladeren worden maximaal 50 centimeter lang. Doordat een volgroeid blad bijna net zo lang is als de maximale hoogte van de plant kan het voorkomen dat het blad de grond raakt. Sommigen vinden dit mooi, anderen niet. Er zijn ook tal van Alocasia soorten die hun bladeren juist op zeer hoge stengels hebben staan. Voor ieder wat wils.

Alocasia Melo verzorging
Onder de juiste verzorging kan de Alocasia Melo zo’n 60 centimeter hoog worden

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Melo stekken?

Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Alocasia stekken.

Is de Alocasia Melo giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Melo bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

De Alocasia Melo krijgt gele bladeren

Geel blad aan jouw Alocasia Melo? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.

Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Alocasia Melo
Alocasia Melo

Waarom worden de bladeren bruin?

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Melo bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Melo verliest blad

Als jouw Alocasia Melo af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Samenvatting

Botanische naamAlocasia Rugosa
Ook bekend als Alocasia Melo, Alocasia Rugosa Melo
AfkomstBorneo
Maximale hoogte60 centimeter
Afmetingen blad50 bij 25 centimeter
Kleur bladgrijs / groen
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht

Inhoudsopgave: