Bloeiende Kamerplanten: Kleur & Sfeer in Huis

Eigenlijk zouden je kamerplanten allemaal kunnen bloeien. Je hebt alleen pech dat je planten binnen staan. Dat houdt je plantjes vaak tegen om een mooie bloem tevoorschijn te toveren. Gebeurt dat wel, dan is het eigenlijk een cadeautje voor jou. De betreffende plant laat je zo weten heel gelukkig te zijn met zijn plekje. De meeste groene planten blijven dus gewoon groen. Er is echter een categorie die wat royaler met bloeisel omgaat. Een paar kandidaten om je geregeld bloemen ‘toe te werpen’ zijn:

• Orchidee

• Bromelia

• Lepelplant

• Flamingoplant

• Lipstickplant

iStock 1210211858

Tijdens de bloei niet verhuizen

Sommige bloeiende kamerplanten vertonen hun bloemen maar enkele dagen. Andere planten kunnen het hele jaar door blijven bloeien. De orchidee is daar een bekend voorbeeld van. Ook het soort bloeisel verschilt nogal. Een cactusje kan je een minibloempje presenteren. Een andere plant kan een waterval van bloemen neer laten dalen. Je kunt er een kleine week of veel langer van genieten. Alleen… houd je dan wel aan een paar regels. Blijf altijd van de knoppen van je planten af. Verhuis de plant niet ineens als hij begint te bloeien. Dan stoor je de plant met een andere lichtinval en dat doet de bloemen geen goed. De unieke Tradescantia spathacea verdient een plekje in elk huis.

Verlept bloeisel snel weghalen

En dan komt vanzelf het moment dat de bloem gaat hangen, zijn frisheid en vitaliteit verliest. Uitgebloeid, dus. Haal het bloeisel dan zo snel mogelijk uit de plant. Zo put je je plant niet uit want die hoeft zijn energie niet meer naar het oude bloeisel te sturen. Geef als dank na het bloeien ook even wat verse potgrond of een drupje plantenvoeding. De Tradescantia yellow hill is een eyecatcher voor elke ruimte.

iStock 1458750230

Acht kleurmakers voor je kamer

Zoek je kleur voor je huis? En dan in de vorm van planten? Lees dan even de presentatie van een aantal heel populaire kleurverstrekkers.

1 Flamingoplant (anthurium)

In voor een beetje rood en wit? Haal dan een flamingoplant in huis. En breng zo een tropisch sfeertje naar binnen. Check wel even of je ruimte hoge luchtvochtigheid heeft, want je wilt je flamingo niet verslapt zien. De bloemen tonen zich als mooie kelken en kunnen naast rood en wit ook een ander kleurengamma tonen.

2 Paradijsvogelplant (strelitzia)

Zuid-Afrikaans van origine. En onmiskenbaar onderdeel van de bananenfamilie. De twee bekendste soorten zijn de nicolai en de reginae. De laatste moet je hebben als je bloemen en kleuren wilt zien. De plant bloeit pas na een aantal jaren maar gaat daarna ook als een speer met elk nieuw jaar meer bloemen: in een gamma van wit tot donkerblauw.

3 Kaapse jasmijn (gardenia)

Al bekend bij oma op de vensterbank. Deze klassieker onder de kamerplanten doet het met royale witte bloemen en als bonus een heerlijke geur. Hij wil wel zonnig en warm staan. Een Aziatische rakker met voluptueuze roosachtige bloemen. Worden de bloemen geel tot bruin, dan mogen ze weggesnoeid. Alleen al om zo doorbloei te stimuleren.

4 Bromelia

Je plukt ze wild als je door de Braziliaanse oerwouden banjert. Maar ze zijn alom te koop in ons kikkerlandje. Met een Bromelia haal je een vrolijke plant aan boord. Dat komt door de enorme variatie aan kleuren. En… veel van de kleur komt eigenlijk van de schutbladeren! De echt bromeliabloemetjes zijn namelijk piepklein en veelal verstopt tussen de bladen.

5 Orchidee

Kan het nog zachter en teerder? Deze kamerplant presenteert zich met zijdezacht bloemblad en gekleurde meeldraden. Meestal houdt de bloei het drie weken uit maar een goed exemplaar kan het twee maanden volhouden. En dat met slechts een weinig aan water, alleen liever nooit op de tocht zetten.

6 Lepelplant (spathiphyllum)

Nederlanders hebben deze plant al tijden in hun hart gesloten. Niet zo gek want wij hebben veel waterkant en die is een oeverplant. De bloemen laten zich zien als mooie witte lepels. De plant heeft een fraai elegant uiterlijk met crème witte kolven en een aronskelkachtig aanzien. Een mooie tropische plant die ook nog luchtzuiverend goed aan het werk gaat. Uitgebloeid? Verwijder dan de uitgebloeide bloemen met steel en al.

7 Hortensia

Hé, dat is toch een plant voor buiten? Kan zijn, maar ze doen het ook goed als kamerplant. Je kunt er binnen ook leuk mee experimenteren. Afhankelijk van de voeding van de gekozen potgrond zal hij steeds anders gaan kleuren. Kamerhortensia’s zijn kampioenen van binnenbloeiers. Verzorg je ze goed, dan kunnen ze maanden kleurrijk blijven.

8 Sleutelbloem (primula)

Ook zo’n plantje voor buiten én binnen. Een echte voorjaarsbloeier. Zet je er veel binnen, dan krijg je een feest van geel, wit, rood, blauw en paars. Wist je dat je de bloemen ook kunt gebruiken in de garnering van een dessert of een salade? Ze smaken ietwat naar anijs. Ga je sleutelbloem culinair gebruiken, neem het blad dan natuurlijk wel van onbespoten plantjes. De primula is geen vriend van radiatoren of andere verwarmingselementen!

Inhoudsopgave: