Gigantische Kamerplanten: Maak een Statement

Misschien wil je flinke accenten groen in je woonruimte. Of geniet je ervan om tv te kijken in een echte urban jungle. Of je hebt hoge ruimtes waar gigantische kamerplanten zelfs weer redelijk klein in lijken. Sommige kamerplanten zijn behoorlijk uit de kluiten gewassen, groene monumenten die je woonruimte veel karakter kunnen geven. Dat geldt niet alleen voor de lengte van de plant, bijvoorbeeld de kerstpalm die meer dan 3,5 m aan zijn pot ontstijgt. Dat geldt ook voor de ruimte die zo’n gigaplant horizontaal in kan nemen,  bijvoorbeeld een grote volgroeide monstera plant.

Blijf beneden je plafond!

Een XXL-kamerplant is een echte blikvanger. Ongeveer zoals een kerstboom in december, maar dan alle maanden aanwezig in je woonruimte. Als eyecatcher kan zo’n reuzeplant de sfeer van je hele kamer in een keer bepalen. Voor je gigaplanten gaat inslaan, is het handig om even je plafond te checken. De standaard plafonds hangen op een hoogte van ongeveer 240 tot 260 cm. Het heeft dan geen zin om een kerstpalm van 3 m naar binnen te rijden. Maar ook een plant van 240 cm zal zich er benauwd gaan voelen. Ga bij de gemiddelde plafondhoogte dan ook uit van kamerplanten die tot 2 m hoogte komen. Dan kunnen ze ook nog even doorgroeien. Als je van variatie houdt, bekijk dan de Tradescantia zebrina.

De zes groene gigaplanten die je kamer kunnen vullen

De philodendron

Een echte klimmer die weet hoe hij groot moet worden. Wil het liefst schaduw of indirect zonlicht en heeft een bodem nodig die licht vochtig blijft. Bedenk alvast dat de philodendron in ruimte wil aanwassen en dat sommige soorten flink de breedte in kunnen gaan. Goede voorbeelden daarvan zijn de soorten Xanadu of Green Beauty. Je kunt ze ook met een mosstok omhoog leiden; kies dan voor de Silver Sword of de Painted Lady.

Epipremnum

Dit is pas een rappe groeier. De epipremnum heeft vele bonte varianten; soms met gele nuances, dan weer met een gemarmerd patroon. De epipremnum kun je dan ook heel aardig afstemmen op je interieurstijl. Hij wil wel licht maar niet de directe brandkracht van de zon. Is jouw exemplaar echt fors geworden? Dan mag hij in de lente en de zomer iets bijgevoederd. De epipremnum heeft lange takken die hij graag wil laten hangen. Een plekje op een hoge kast is dan ook ideaal. Dat betekent niet dat het hem aan klimkracht ontbeert. Zet de plant naast een paal of hoge leuning of geef hem een flinke mosstok en dan merk je dat hij prima klimt, ook.

Dracaena

Zoals ze in het wild groeien, daar is je kamer lang niet hoog genoeg voor. Volwassen exemplaren kunnen wel een hoogte bereiken van 12 m. Maar ook eentje die in je kamer past, groeit lekker door. Elk decennium komt er wel een meter bij. Dat betekent dat je deze grote plant wel zo nu en dan moet gaan verpotten. Ze groeien het best op een plekje met veel licht. Het is geen grote waterdrinker. Hij slaat nogal wat water op in zijn stam zodat hij niet heel geregeld de plantenspuit hoeft te ontmoeten. Om de twee tot drie weken in lente en zomer is voldoende. En in de herfst en winter is het niet erg als je een gietbeurt overslaat.

Monstera adansonii

Familie van de welbekende monstera gatenplant. Anders dan de rest van de familie heeft deze plant echte gaten in het blad en geen inkepingen. Je kunt hem in je kamer als hangplant benutten hoewel het eigenlijk een echte klimmer is. Een goede mosstok is dan noodzakelijk. Als plekje wil hij graag wel een raam waar veel licht door komt, maar dan weer geen raam waar de volle zon geregeld op staat. Heb je een vrij droge ruimte, benevel de plant dan geregeld met een plantenspuit of gebruik een luchtbevochtiger.

De palm

De ultieme klassieker die je huiskamer een exotisch accent geeft, een sierlijk uitzicht en een sfeervol stukje groen. Kamerpalmen zijn wel kritisch qua licht. Chamaedora en areca palmen verkiezen een licht plekje zonder directe zon. Rhapis en Kentia palmen kunnen meer schaduw velen.

Bananenplant

Nog zo’n kanjer is de bananenplant (musa acuminata). Reserveer ook voor deze snelgroeier veel ruimte en besef dat de plant wel tot 2 m hoogte kan komen. Het is wel ieder jaar raak met verpotten want de bananenplant heeft een enorm groeiritme. Dat betekent dat de plant best baat heeft bij een beetje extra voeding. Geef dat in de zomer. Doe je dat niet, dan gaat de plant in pauze staan en stopt met groeien.

Inhoudsopgave: