Kantoorplanten

kantoorplanten

Het kan je niet zijn ontgaan: planten zijn in! Deze trend is inmiddels een aantal jaar gaande en lijkt de piek nog niet te hebben bereikt. Waarom steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in planten? Die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden. Zeker niet als je bedenkt dat planten bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat planten in een ruimte een positief effect hebben op iemands gemoedstoestand en concentratievermogen.

Naast deze positieve bijdrage aan iemands mentale welzijn hebben planten ook een voordeel op het fysieke gebied. Tal van planten zorgen er namelijk voor dat de lucht een stukje schoner wordt! Door meer planten in een kamer te zetten wordt de lucht schoner en daarmee is de ruimte gezonder om in te verblijven.

Het is dan ook niet vreemd dat, naast kamerplanten, de interesse in kantoorplanten de laatste tijd ook een flinke toename ziet. Steeds vaker is een werkgever zich er van bewust dat een kantoor niet enkel een plaats is om te werken, maar ook een plek moet zijn voor ontspanning. Een kantoorruimte zonder planten is al snel kaal en leeg. Een paar mooie kantoorplanten transformeren een ruimte al snel tot knus en positief.

Dit is een voordeel voor de medewerkers, de kantoorplanten hebben immers een positief effect. Tegelijkertijd loont het ook voor de werkgevers om te investeren in kantoorplanten. Door de eerder genoemde verhoging van concentratie en focus wordt de productiviteit verhoogd. Zo dragen kantoorplanten dus op meerdere manieren bij aan een gezonder bedrijf!

kantoorplanten

Verzorging van kantoorplanten hoeft niet moeilijk te zijn

Nu is een veel gehoord bezwaar: kantoorplanten hebben verzorging nodig en dat kost tijd. Naast de tijd gaan planten op kantoor helaas nog vaak dood. Het gevolg? Wat een mooie toevoeging aan de ruimte moest zijn, is later een dode plant en nog later een lege pot. Het tegenovergestelde van het gewenste effect dus.

Daar heeft 123planten iets op bedacht. Een systeem waardoor het verzorgen van kantoorplanten werkelijk eenvoudig is gemaakt. Het systeem heet SWC, wat staat voor Smart Water Control. In de basis komt het er op neer dat, door het systeem, een kantoorplant altijd precies voldoende water krijgt. Iemand die enige ervaring heeft met de verzorging van planten weet: te veel water én te weinig water kunnen er voor zorgen dat een plant dood gaat. Water geven is een sterk onderschat onderdeel van de verzorging van planten en gaat helaas vaak fout. Ook bij kantoorplanten dus.

Verzorging van kantoorplanten uitbesteden

Met dit systeem wordt het verzorgen van kantoorplanten een makkie. Toch is dit SWC-systeem niet de oplossing voor alle kantoren. Zo zijn er vaak kantoren waar mensen maar af en toe komen. Zo is het lastig een verantwoordelijke vast te stellen voor de verzorging van de planten. Ook zijn er natuurlijk zeer grote kantoren met veel werkplekken, vergaderruimtes, gangen en kantines. Als in iedere ruimte planten staan, dan wordt het verzorgen toch nog een beste klus. Tegelijkertijd is hun aanbod en advies ook zeer geschikt voor de kleinere kantoorpanden, bijvoorbeeld voor ZZPers of thuiswerkers. Ook als er slecht enkele planten in een ruimte staan is hydrocultuur uitermate geschikt.

Gelukkig kan 123planten ook de verzorging van de kantoorplanten op zich nemen. Zo is een bedrijf volledig ontzorgt. Hierboven werd al het water geven benoemd. Daarnaast valt onder de verzorging bijvoorbeeld ook: snoeien, preventie/behandeling tegen beestjes en ziektes, voeding en het verwijderen van stof.

Daarnaast zijn ze de geschikte partij om een bedrijf te adviseren in de keuze en plaatsing van planten. Dit kunnen planten met eerder genoemd SWC-systeem zijn, maar je kunt natuurlijk ook planten kopen die in al bestaande (lege) potten te plaatsen zijn.

Wat zijn de beste kantoorplanten?

Je bent overtuigd: er gaan kantoorplanten komen! Nu komt het uitzoeken van de kantoorplanten. Welke zijn geschikt?

Hoge kantoorplanten

Kantoren zijn vaak ruim ingericht, heel anders dan onze woon- en slaapkamer. Vaak is een complete verdieping van een kantoorpand één grote ruimte. We spreken vaak niet voor niets van de “kantoortuin”. Door deze uitgestrekte ruimte is het vaak mooi om hoge planten te gebruiken. Zo wordt de ruimte mooi gebruikt en creëer je al snel dat groene gevoel. Hoge kantoorplanten zijn bijvoorbeeld de Dracaena of Yucca.

Hangplanten voor in kantoor

Een hangplant is ook een goede manier om optimaal gebruik te maken van de ruimte. Het enige nadeel kan zijn: veel bekende hangplanten hebben veel licht nodig. Dat maakt ze minder geschikt om midden in de ruimte te hangen, maar juist weer geschikter dicht bij een raam. Een mooie hangplant voor kantoor is bijvoorbeeld de Lipstick Plant.

Kleine kantoorplanten

Tot slot: de kleine kantoorplanten. Zodra de ruimte goed is gevuld met kantoorplanten blijft er nog ruimte over. Dat is de ruimte op de bureaus. Het werkt zeer goed om daar kleine plantjes neer te zetten. Grote kantoorplanten in de hoek kunnen soms nog “anoniem” zijn. Een kleine plant op het bureau wordt al snel toegeëigend en verzorgd door een medewerker. Daarnaast kan van dichtbij worden gezien hoe het plantje groeit.

Inhoudsopgave: