Mini plantjes

mini plantjes

Misschien heb je wel eens mini plantjes gekregen of zelf gekocht. Ze zijn immers erg leuk om als cadeau te krijgen of geven. Ze zien er niet alleen leuk uit, maar zijn vaak ook nog eens voordelig. Als een bepaalde kamerplant bijvoorbeeld zeldzaam is, zoals de Philodendron Pink Princess, dan is deze vaak prijzig. Als mini plantje is de betreffende plant dan juist wel goed betaalbaar.

De reden hiervoor? De plantenkweker heeft de plant minder lang hoeven verzorgen en heeft dus minder kosten gemaakt. Zo kun jij een leuke mini plant kopen voor een leuk bedrag!

Natuurlijk zijn mini plantjes niet alleen voordelig, maar ook gewoon erg leuk. Het is geweldig om helemaal zelf een baby plantje uit te laten groeien tot een volledige kamerplant. Zo zie je de verschillende fases van de plant, in plaats van dat je haar al volwassen in huis haalt.

Kortom: mini plantjes zijn een ontzettend leuke trend die hopelijk nog lange tijd doorzet. Daar lijkt het wel op, want het beschikbare assortiment wordt almaar groter. Op deze pagina lees je alles over de soorten die er te krijgen zijn en hoe je jouw geliefde mini plantje het beste kunt verzorgen. Onderaan deze pagina lees je alles over PLNTs, een webwinkel gespecialiseerd in mini plantjes.

Mini hangplantjes

Kleine babyplantjes zijn vaak niet langer dan 20 centimeter. Toch staan ze ook geweldig als hangplant! Het grote voordeel van deze mini hangplantjes is dat ze op praktisch iedere plek kunnen hangen of staan. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de hoeveelheid licht, zoals je hieronder bij de verzorging kunt lezen.

mini hangplantjes

Mini plantjes verzorgen

Het is erg leuk om een mini plantje uit te laten groeien tot een volwassen kamerplant. Dat kan, maar vraagt wel om de juiste verzorging. Net zoals iedere plant heeft ook een mini plantje bepaalde wensen en eisen voor de verzorging. Omdat ze nog zo jong zijn kunnen ze nog wat kwetsbaar zijn. Het is dus zaak om goed op te hoogte te zijn van de juiste verzorgingsinformatie. Die volgt hieronder.

Standplaats en licht

De perfecte verzorging van een mini plantje begint met de juiste standplaats. De standplaats is belangrijk om een aantal redenen. Ten eerste bepaalt de standplaats de hoeveelheid en het type licht. Het is belangrijk dat de een mini plantje enkel indirect zonlicht krijgt. Indirect betekent dat de plant wel in het licht moet staan, maar de zonnestralen er niet direct op mogen vallen.

De reden hiervoor wordt duidelijk als we kijken naar de natuurlijke habitat en groeiwijze. Verreweg de meeste planten die hier worden verkocht als kamerplant komen van oorsprong uit tropische regenwouden. Daar staan hoge bomen die er voor zorgen dat de zonnestralen nooit op de bodem terechtkomen waar de kleinere planten groeien. De planten zijn het dus niet gewend om direct zonlicht te zien en kunnen hier dan ook niet tegen. Daar komt nog eens bij dat zonlicht onze kamerplanten vaak bereikt door glas, wat het licht extra scherp maakt.

Zet daarnaast jouw mini plantje ook nooit volledig in de schaduw. Iedere plant, dus ook mini plantjes, heeft daglicht nodig om goed te kunnen groeien. Via de bladgroenkorrels in de bladeren wordt licht omgezet in energie. Zijn de bladeren wat lichter van kleur? Dan heeft een plantje minder bladgroenkorrels en dus ook meer licht nodig om aan energie te komen. Planten met wat meer donkere bladeren kunnen vaak af met iets minder licht. Welke tint of kleur de bladeren ook hebben: er is altijd daglicht nodig.

Standplaats en temperatuur

Een ander belangrijk aspect aan de standplaats is de temperatuur. Mini plantjes zijn vrij kwetsbaar en gevoelig voor tocht. Probeer dit dan ook altijd te voorkomen. Tocht ontstaat door een open raam of door een airconditioning.

Ook de warmte die van een radiator afkomt is schadelijk voor mini plantjes. De snelle stijging in temperatuur is het plantje niet gewend. Daarnaast is deze lucht zeer droog wat kan zorgen voor bruine punten en bladranden.

Water geven

Wellicht heb je al eens een miniplantje uit het potje gehaald. Dan is het je opgevallen dat de inhoud van het potje bijna volledig bestaat uit wortels. Er is weinig aarde aanwezig waar geen wortels doorheen lopen. Dit is op zich geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden met water geven.

Als je water geeft moet de beschikbare aarde dit water opnemen. Vervolgens kunnen de worteltjes dit water uit de aarde opnemen. Omdat er weinig aarde in het potje zit moet je het water te tijd geven om opgenomen te worden. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Zet jouw mini plantje op een schotel met water. Zo wordt het water langzaam opgenomen. Na een uurtje, of als al het water weg is, kan je het plantje van de schotel weghalen en terugzetten op haar plek. Let op dat het soms nog wat nadruppelt.
  • Je kunt er ook voor kiezen om het potje volledig onder te dompelen in water, bijvoorbeeld in de gootsteen. Zo doorweekt de volledige inhoud van het potje op een snellere manier. Zodra er geen bubbeltjes meer omhoog komen kun je het potje uit het water halen. Laat het ook nu nog even nadruppelen totdat je haar terug zet op haar plek.
  • Als je veel tijd met jouw mini plantje doorbrengt, bijvoorbeeld door thuiswerken, kun je er voor kiezen om met grote regelmaat kleine beetjes water te geven. Dit doe je door bijvoorbeeld met een plantenspuit de bovenste laag aarde te doorweken. Omdat het weinig water is droogt het snel weer op. Daarom moet je dit om de paar dagen herhalen.

Welke methode je ook kiest: zorg altijd voor gaten in de bodem van de pot. Zo kan overtollig water uit de pot wegstromen en blijven de wortels niet in de drassige grond staan.

Wanneer moet je een mini plantje verpotten?

Hierboven kon je lezen dat er vaak weinig ruimte is voor nieuwe wortels. Het is dan ook belangrijk om het jonge plantje regelmatig te verhuizen naar een grotere pot. In de beginfase zal het mini plantje sneller groeien dan als volwassen plant. In de eerste jaren is verpotten dan ook 2 tot 3 keer per jaar noodzakelijk. Zodra de worteltjes uit het drainage gat groeien weet je dat het tijd is. Na enkele jaren neemt de groei af en is verpotten om het jaar voldoende.

Verpotten van een mini plantje heeft wat aandachtspunten:

  • De plantjes zijn fragiel. Het is erg belangrijk om ze heel voorzichtig uit hun huidige pot te halen. Zitten ze vast, tik dan voorzichtig tegen de onderkant van de pot aan om er beweging in te krijgen.
  • Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude.
  • Gebruik altijd verse potgrond bij het verpotten.
  • Als de mogelijkheid bestaat: verpot dan bij voorkeur in de lente of zomer.

Hoe zit dat met plantenvoeding?

Op gebied van plantenvoeding verschillen babyplantjes en volwassen planten eigenlijk niet van elkaar. Ze hebben beiden voeding nodig om goed te kunnen groeien. In een goede plantenvoeding zitten alle stoffen die de plant nodig heeft voor gezonde groei, mooie kleuren en soms zelfs bloei.

Natuurlijk pas je wel de hoeveelheid voeding aan op de afmetingen van jouw plant. Zo heeft een mini plantje veel minder voeding nodig dan bijvoorbeeld een grote Yucca. Het is zeer belangrijk dat je enkel voeding toedient naar behoefte van het plantje.

Een overschot aan voeding kan serieuze schade aan een plant veroorzaken. Dit noemen we verbranding. In plantenvoeding zitten veel zouten. Geef je te veel, dan onttrekken die zouten het vocht uit de wortels van de plant. Volwassen kamerplanten hebben hier al moeite mee, maar jouw mini is nog klein en minder sterk. Verbranding door te veel voeding kan dan fataal zijn. Het is dus erg belangrijk dat dit soort schade wordt voorkomen. Dat betekent:

  • Verdun de plantenvoeding volgens het etiket op de verpakking. Plantenvoeding is vaak zeer sterk geconcentreerd. Door het goed te verdunnen weet je zeker dat je nooit te veel geeft.
  • Vetplanten en cactussen hebben doorgaans een lagere behoefte aan voeding. Voor dit type plant verdun je de plantenvoeding met ongeveer de helft meer water dan staat aangegeven.
  • Geef enkel voeding aan jouw mini plantje tijdens de groeifase. Die begint in de lente en eindigt in de herfst. De exacte periode hangt af van veel factoren, maar door naar jouw mini plantje te kijken zie je dit snel genoeg. In de groeifase ontstaan er regelmatig nieuwe bladeren en uitlopers!

Mini plantjes kopen

Gezien de populariteit worden mini plantjes op steeds meer plekken aangeboden. Maar waar kun je nu het beste terecht? MijnPlant.info werkt samen met PLNTS.com, en dat is niet zonder reden. Zij zijn ooit begonnen als organisatie die zich enkel en alleen richtte op mini plantjes. Hun oorspronkelijke bedrijfsnaam was toen onlinebabyplnts.com. Later hebben ze hun collectie uitgebreid met volwassen kamerplanten, potten en accessoires. De kern van hun assortiment bestaat nog steeds uit mini plantjes.

Het assortiment aan mini plantjes is zeer divers. Je vindt er de “normale” kamerplanten in babyvorm zoals de Strelitzia Nicolai en de Bananenplant. Daarnaast bieden ze een prachtige collectie aan meer zeldzame kamerplanten. Denk hierbij aan de Alocasia Frydek Variegated of de bijzondere Jewel Orchid. Via onderstaande knop ga je direct naar de volledige collectie mini plantjes.

Duurzaamheid van PLNTS.com

Een groeiend besef onder plantenliefhebbers is de impact die kamerplanten hebben op het milieu. Zo worden kamerplanten gekweekt in kassen of geïmporteerd. In beide gevallen wordt veel energie gebruikt om een kamerplant op te kweken. PLNTS begrijpt dit. Zo kweken zij enkel in kassen op zonne-energie en wordt regenwater gebruikt voor de bewatering.

Daarnaast, en dit is niet uniek voor planten webwinkels, laat het verpakkingsmateriaal natuurlijk ook een ecologische voetafdruk achter. Om die reden wordt enkel gerecycled PET gebruikt voor de verpakking.

Inhoudsopgave: