Philodendron Pink Princess

philodendron pink princess

De Philodendron Pink Princess is werkelijk een unieke kamerplant. Het unieke aan deze plant zijn de roze gedeeltes op de donkergroene bladeren. Dit noemen we “Variegated”. Deze prachtige bladeren kunnen wel 30 centimeter worden en groeien op donkerroze stengels.

Om de roze kleur zo goed mogelijk te behouden, en de plant te stimuleren meer roze aan te maken, is de juiste verzorging noodzakelijk. Pak je dit niet goed aan dan heb je kans dat het roze minder wordt. Op deze pagina lees je de juiste aanpak.

Let erop dat we het hier hebben over de echte Pink Princess. Er zijn namelijk imitaties op de markt onder de naam “Pink Congo”. Wat is dan het verschil tussen de Philodendron Pink Princes en Philodendron Pink Congo?

De bladeren van de Pink Princess hebben roze gedeeltes vanwege een gebrek aan de stof chlorofyl, ook wel bladgroen genoemd. Dit is de stof die bladeren groen maakt. Omdat deze “afwijking” zo populair is zijn er imitaties op de markt. Daarbij wordt de roze kleur in het blad gespoten. Bij deze imitaties zal het roze blad binnen een half jaar weer groen zijn.

philodendron pink princess
De kenmerkende roze bladgedeeltes van de Philodendron Pink Princess

Philodendron Pink Princess verzorging

Standplaats en licht

De hoeveelheid licht is het belangrijkste om rekening mee te houden bij de verzorging iedere Philodendron, maar in het bijzonder die van de Philodendron Pink Princess. De plant verlangt een lichte standplaats, maar geen direct zonlicht. Kies dus bijvoorbeeld een raam waar de plant wel in het licht staat, maar waar niet de zon op staat. Overigens kan een streepje ochtendzon prima zijn, maar naarmate de dag vordert wordt de directe zon te heet.

Jouw Philodendron Pink Princess geeft signalen met betrekking tot de behoefte aan licht. Als er veel bladeren geel worden krijgt de plant te veel licht. Als de bladeren vaag van kleur worden krijgt de plant te weinig ligt. Dat zie je bij veel andere gekleurde bladplanten, zoals de paarse Tradescantia’s. Te weinig ligt valt ook op doordat de stengels steeds langer worden tussen de bladeren. De plant “zoekt” dan naar licht door hoger te groeien.

De Pink Princess is trouwens een uitzondering binnen de Philodendron familie. De meeste soorten kunnen prima groeien op een schaduwrijke plek. Goede voorbeelden daarvan zijn de makkelijke kamerplant Philodendron Scandens en de Philodendron Xanadu.

Enkel roze of groene bladeren?

Zoals hierboven staat is de hoeveelheid licht de allerbelangrijkste bij het roze houden van de bladeren. Veel helder, gefilterd licht is nodig voor de prachtige balans tussen roze en donkergroen.

Als je toch geen roze blad krijgt kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat enkel de volwassen planten roze bladgedeeltes hebben. Je moet dus even wat geduld hebben. Daarnaast zijn de variegated gedeeltes op het blad vaak eerst wit voordat ze roze worden. Dat zie je goed op de foto hieronder

Daarnaast is goed om te weten dat het gaat om de balans. De roze gedeeltes zijn prachtig, maar er moeten ook groene gedeeltes zijn. Daar zit het bladgroen in en is nodig voor fotosynthese. Als jouw plant volledig roze bladeren blijft aanmaken gaat deze uiteindelijk dood.

Heb jij volledig groene, of juist volledig roze bladeren? Dan kun je de plant toppen om deze te stimuleren nieuw blad aan te maken. Snoei hem terug, net onder een bladknoop. Vanuit daar zal de plant vertakken en nieuw blad aanmaken.

=> Op zoek naar planten met een bijzonder blad? Bekijk dan eens de Jewel Orchid (Macodes Petola)

philodendron pink princess met jong blad dat eerst wit is
Witte en roze gedeeltes op de Philodendron Pink Princess

Grond en pot

Er zijn tal van voorbeelden waar een Philodendron Pink Princess prima groeit in normale potgrond. Als je deze zeldzame plant hebt gevonden wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Het beste is dan ook om iets verder te gaan dan normale potgrond.

De plant heeft een hekel aan natte wortels, maar wil wel in een licht vochtige grond staan. Kies daarom voor een grondsoort die goed vocht door laat lopen. Een goede optie is turfgrond, desgewenst nog aangemengd met wat perliet. Dit blijft luchtig en licht vochtig. De ideale omstandigheden voor de wortels van deze plant.

Qua pot heeft de plant geen voorkeur. Ieder materiaal is goed. Zorg er wel voor dat er een drainage gat onderin zit. Mocht je dan een keer teveel water geven, dan kan dit weer uit de pot stromen.

Water geven

Teveel en te vaak water geven is de meest voorkomende reden dat kamerplanten dood gaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Geef pas water als de bovenste 2 centimeter van de aarde is opgedroogd. Zo blijft de grond altijd licht vochtig en laat je deze ooit helemaal uitdrogen.

Naarmate je de plant langer hebt zul je merken dat het soms langer of korter duurt voordat die bovenste 2 centimeter zijn opgedroogd. Dit is afhankelijk van verschillende omstandigheden. Als bijvoorbeeld de temperatuur hoger is of als de plant in de groeifase zit wordt er meer water verbruikt dan in de winter.

Als de bovenste 2 centimeter droog zijn geef je water, maar hoeveel dan? Het beste is de “soak and dry” methode te volgen. Giet zoveel water bij de Pink Princess dat het water onderuit de pot loopt. Dan hebben de wortels lekker veel, maar is het overtollige gedeelte alweer weg.

Philodendron Pink Princess blad

Luchtvochtigheid

Een Philodendron Pink Princess is een tropische plant. Van oorsprong komt deze uit gebieden met een zeer hoge luchtvochtigheid. Wil je dat jouw plant mooi blijft, dan moet je er voor zorgen dat de luchtvochtigheid hoog is. Dat kun je gelukkig vrij eenvoudig doen.

De makkelijkste manier is om de bladeren te benevelen met een plantenspuit. Doe dit een paar keer per week. In de winter staat vaak de kachel aan. Dan doe je er goed aan om een bakje water op de kachel te zetten. Dit water verdampt en verhoogt plaatselijk de luchtvochtigheid. Je zult merken dat jouw plant dit enorm waardeert! Zet andere planten met deze voorkeur bij elkaar, bijvoorbeeld familieleden als de Philodendron Squamiferum.

Voeding

Een plant in een pot is snel door de beschikbare voedingsstoffen heen. Om de groei en kleur van de plant zo mooi mogelijk te houden is bijvoeden noodzakelijk. Kies een hoogwaardige plantenvoeding, het liefst organisch. Voed de plant maandelijks bij tijdens de lente en zomer.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Meestal is kamerplantenvoeding sterk geconcentreerd en je geeft al snel te veel. Een teveel aan voeding kan ernstige schade aan de wortels toebrengen.

In de herfst kun je de voeding afbouwen en in de winter geef je helemaal niks meer. Dan gaat de plant in rust. De groei is dan veel minder en daarmee heeft de plant ook een lagere behoefte aan voeding.

Philodendron Pink Princess roze bladeren

Snoeien

Goed snoeien is belangrijk voor de gezondheid van de plant. Door te snoeien stimuleer je de plant om nieuwe bladeren aan te maken. Een Philodendron Pink Princess snoeien doe je het liefste aan het begin van de lente.

Verwijder eerst alle dode bladeren. Daarna kun je de plant naar wens gaan inkorten. Snoei altijd vlak boven een bladknoop weg. Uit deze knoop zullen de nieuwe bladeren gaan groeien. Deze afgeknipte stukken hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze laten uitgroeien tot nieuwe planten. Daarover lees je hieronder meer.

Philodendron Pink Princess stekken

Je hebt zo’n prachtige, zeldzame plant in huis. Hoe mooi is het dan dat je deze kunt vermeerderen? Dan kun je er iemand anders blij mee maken (of lekker zelf houden natuurlijk). De Philodendron Pink Princess stekken is niet moeilijk. De methode heet “stengelstekken”. Volg daarvoor deze stappen:

  1. Stekken doe je het liefste in de lente of zomer. Dan zit de plant in de groeifase en zit er veel energie in. Omdat je een stuk gaat afsnijden is die energie nodig om te herstellen.
  2. Kies een mooie stengel uit. Het is belangrijk dat hier nog een paar bladeren op zitten.
  3. Snijd deze stengel af, net onder een knoop. Doordat er nog een knoop aan de stek zit kan deze straks makkelijker wortelen.
  4. Zet de Philodendron Pink Princess stek in water. Zorg dat er geen bladeren onder water zitten, dit kan gaan rotten.
  5. Nu is het wachten op worteltjes. Dit duurt een paar weken. Als de wortels een paar centimeter zijn kun je de stek verplaatsen naar potgrond.
  6. Houd de grond de eerste dagen nog goed vochtig. Daarna kun je overgaan op de normale verzorging van de plant.
philodendron pink princess stekken

Veelgestelde vragen en problemen

Is de Philodendron Pink Princess giftig?

Wil je deze mooie plant in huis neerzetten, maar heb je kleine kinderen of huisdieren? Doe dat dan maar liever niet. Alle Philodendrons, maar ook de variegated versies, zijn helaas giftig bij inname. Het kan (onder andere) braken en irritaties aan de slokdarm veroorzaken.

Je kan er voor kiezen de plant hoog te zetten, maar het liefste neem je geen risico: bij kinderen, katten en honden haal je deze plant helemaal niet in huis. Kies liever voor bijvoorbeeld een Pannenkoekplant, die is niet giftig.

Waarom krijgt mijn plant gele bladeren?

Als jouw Philodendron Pink Princess een geel blad heeft is dat niet meteen een probleem. De oudere bladeren worden namelijk eerst geel voordat ze van de plant afvallen.

Meerdere gele bladeren achter elkaar kan een teken zijn dat je de verzorging niet goed aanpakt. Hier kunnen twee dingen aan de hand zijn:

  1. Veel gele bladeren kan betekenen dat de plant te lang in direct zonlicht staat. Is dit het geval? Een streepje zon in de ochtend of avond is prima, maar de volle middagzon is te heet. Dit zorgt voor verkleuring van het blad.
  2. Het kan ook de hoeveelheid en frequentie water zijn. Lees hierboven aan de pagina, bij de verzorgingstips, de juiste aanpak voor het water geven.

Samenvatting

Botanische naamPhilodendron Erubescens
Ook bekend alsPhilodendron Pink Princess
StandplaatsIndirect licht
WaterLicht vochtig houden
Giftig?Ja

Inhoudsopgave: