Zamioculcas

Zamioculcas

De plant die we kennen als Zamioculcas heet voluit Zamioculcas zamiifolia en wordt daarom dan ook vaak kortweg ZZ plant genoemd. Er is een grote kans dat je deze kamerplant tegenkomt: ze is namelijk mateloos populair. De reden? Ze is zeer makkelijk te verzorgen. Natuurlijk, het blijft een levende plant die je moet onderhouden, maar ze vraagt over het algemeen weinig aandacht. Alles over de verzorging van de Zamioculcas, en een antwoord op veel gestelde vragen, vind je hier.

Zamioculcas
Zamioculcas

Zamioculcas verzorging

In het Engels wordt de ZZ plant ook wel de Eternity plant genoemd. “Eternity” betekent voor eeuwig, de plant heeft deze bijnaam omdat ze voor eeuwig zou kunnen leven. Zo’n bijnaam krijgt een plant alleen als het écht een sterke kamerplant is. Toch blijft het een levende plant die, hoe sterk ook, specifieke wensen heeft met betrekking tot de verzorging. Die lees je hier.

Standplaats en licht

De standplaats bepaald het type en de hoeveelheid licht die de Zamioculcas krijgt. Zet de plant het liefste op een plek waar ze veel licht krijgt, maar geen direct zonlicht. Dat houdt in:

  • Een raam op het zuiden: 3 tot 4 meter bij het raam vandaan
  • Een raam op het westen of oosten: 2 tot 3 meter bij het raam vandaan
  • Een raam op het noorden: mag direct bij het raam staan

De Zamioculcas geeft je feedback op het gebied van licht. Krijgt ze zwarte vlekken? Dan is er meestal sprake van teveel zonlicht. Een paar zwarte vlekken zijn normaal, maar als het er veel worden, en de zwarte vlekken lijken echt op schade, dan is dat een teken van teveel zonlicht.

Een ander teken van teveel licht is een zeer snelle groei en takken die gaan hangen. Verplaats de ZZ plant in dat geval iets verder bij het raam vandaan.

Een plek in de volle zon is dus minder geschikt, maar het donker ook niet. Iedere plant, ook deze, heeft voldoende licht nodig om goed te kunnen groeien. Je weet dat de plant te donker staat als ze helemaal niet groeit, ook niet in de lente en zomer. In dat geval heeft ze dus meer licht nodig.

Zamioculcas verzorging

Zamioculcas water geven

Deze planten slaan water op hun hun bladeren, stengels en wortels. Wist je dat de stengels van de Zamioculcas voor wel 95% uit water bestaan? Er zijn onderzoeken waar deze plant tot wel vier maanden zonder water kan doen. Daar kan zelfs de Sanseveria nog wat van leren! Overigens zouden we niet aanraden om deze plant voor vier maanden geen water te geven. Ze kan het overleven, maar het is niet goed voor de plant.

Geef in plaats daarvan juist water wanneer de grond is uitgedroogd. In de zomermaanden is dat meestal binnen twee weken, in de winter meestal binnen vier weken. Merk je dat de grond na deze periode nog steeds nat is? Dan heb je teveel water gegeven. Geef de volgende keer iets minder water.

Je kunt aan de plant merken of je te veel of juist te weinig water geeft. Als er gele bladeren aan de Zamioculcas verschijnen krijgt ze waarschijnlijk te veel water. Voornamelijk de onderste bladeren worden dan geel. Ook zie je dat de stam bruin en rimpelig wordt. Als je nu door gaat met teveel water geven ontstaan er andere problemen zoals schimmelvorming en uiteindelijk gaat de Zamioculcas dood.

Te weinig water geven gaat gepaard met andere problemen. Je merkt een tekort aan water als eerste aan het verlies van bladeren. Als je ziet dat de Zamioculcas blad laat vallen, controleer dan de aarde. Is deze al langere tijd zeer droog? Dan ligt het bladverlies waarschijnlijk aan een tekort aan water.

Temperatuur

De minimale temperatuur voor de Zamioculcas is 15° C. Het beste groeit deze plant bij hogere temperaturen tot maximaal 26°C. Voorkom daarnaast snelle schommelingen in de temperatuur, bijvoorbeeld door een radiator, tocht of een airco.

zz plant

ZZ plant voeding geven

Deze sterke kamerplant heeft weinig voeding nodig. Geef enkel voeding tijdens de lente en zomer. Lees daarbij altijd de instructies op de verpakking: plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd. Een overschot aan voeding is schadelijk, dus geef liever nog ietsje minder dan staat aangegeven. Dit advies geldt voor alle sterke kamerplanten zoals ook de Olifantenpoot.

Hoe de Zamioculcas zamiifolia snoeien

Snoeien is geen essentieel onderdeel van het onderhoud van de Zamioculcas. Bij het snoeien gaat het met name om het uiterlijk van de plant. Op gebied van gezondheid is snoei niet nodig. Voor de sierwaarde kun je de dorre en gele bladeren verwijderen. Let erop dat je de stengels niet in kunt korten. Wel kun je er voor kiezen om een stengel volledig weg te snoeien. Als je de langste stengels verwijderd maak je zo de complete plant een stukje lager. De stengels van de Zamioculcas kun je stekken. Een laatste belangrijke opmerking bij het snoeien: de Zamioculcas is giftig. Draag dus het liefste handschoenen bij het snoeien.

=> Liever een hangplant? Bekijk dan eens de Lipstickplant (Aeschynanthus) of de Graslelie (Chlorophytum)

Wanneer en hoe verpotten

Verpotten van de Zamioculcas doe je iedere twee jaar. Gebruik een bloempot die ongeveer een kwart groter is dan de vorige. Wacht echt niet te lang met verpotten. De wortels van de Zamioculcas zijn erg sterk. Als je te lang wacht, en de pot wordt te klein, kan de pot barsten door het grote wortelgestel.

Gebruik bij het verplanten altijd verse aarde. Zorg ook altijd voor gaten in de bodem van de bloempot, zo kan overtollig water wegstromen. Dit proces van afwatering kun je verder versoepelen door een laagje hydrokorrels op de bodem te leggen. Deze afwatering is erg belangrijk: het voorkomt wortelrot.

Zamioculcas verpotten
Zamioculcas verpotten

Welke potgrond voor de Zamioculcas

De Zz plant groeit prima in een normale potgrond voor kamerplanten. Vaak bevat deze potgrond voeding voor een aantal maanden. Geef in die periode geen extra plantenvoeding.

Zamioculcas soorten

Binnen de Zamioculcas plantenfamilie bestaat slechts één soort: de Zamioculcas zamiifolia. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Calathea met haar tientallen soorten. Je kunt dus niet meerdere soorten Zamioculcas tegenkomen, maar wel meerdere cultivars. De meest voorkomende zijn:

  • Zamioculcas zamiifolia ‘Zenzi’
  • Zamioculcas zamiifolia ‘Raven’
  • Zamioculcas zamiifolia ‘Super Nova’
Zamioculcas zamiifolia
Zamioculcas zamiifolia

Veel gestelde vragen en problemen

Hoe groot kan de Zamioculcas worden?

De Zamioculcas kan ongeveer 1 meter groot worden. Bij deze hoogte kunnen de bladeren maximaal 15 centimeter lang worden. De maximale hoogte is overigens sterk afhankelijk van de ruimte in de pot en verzorging.

Kan de Zamioculcas bloeien?

Dat kan, maar gebeurt als kamerplant zelden. In de regel is een bloem aan de ZZ plant juist een slecht teken: dan wordt de plant ernstig verwaarloosd en dreigt dood te gaan. Dit is een laatste redmiddel van de plant om zich nog te kunnen verspreiden. Hieronder op de foto zie je de bloei.

Zamioculcas bloem
Zamioculcas bloem

Beestjes en ziektes

Een groot voordeel aan de Zz plant is dat ze vrij resistent is tegen luis of andere beestjes. Ook ziektes komen nauwelijks voor. Je kunt de plant nog weerbaarder maken door haar goed te verzorgen. Een gezonde plant is minder vatbaar voor beestjes en ziektes.

Kun je de Zamioculcas buiten zetten?

Dat kan, maar enkel in de lente en zomer. De herfst en winter zijn te koud. Houd de plant sowieso uit de volle middagzon, die is te heet.

De Zamioculcas maakt geen nieuwe stengels of bladeren aan

Help, de plant groeit niet meer! Zie je geen nieuwe scheuten meer ontstaan? Dat is niet direct reden tot paniek. Het is normaal dat de plant in de herfst en winter niet groeit. Als er in de loop van de lente nog steeds niks gebeurt is er wel reden tot onderzoek:

  • Krijgt de plant voldoende licht?
  • Is de grond niet al te lang droog?
  • Wanneer heeft ze voor het laatst voeding gehad?
  • Is de pot niet al tijden te klein?

Is de Zamioculcas luchtzuiverend?

Ja, maar de plant heeft kleine blaadjes. Je zult daarom niet erg profiteren van de luchtzuiverende eigenschap. Hoe meer bladoppervlakte, hoe meer lucht de plant kan zuiveren. Kijk voor een luchtzuiverende plant eens naar een Bananenplant, de prachtige Strelitzia of de stoere Philodendron. Die hebben veel grotere bladeren en kunnen dan ook meer lucht zuiveren.

Moet je deze plant besproeien met water?

Dat hoeft niet, maar mag wel. Sproeien heeft als voordeel dat er minder stof op de blaadjes blijft liggen. Zo verhoogt sproeien de sierwaarde van de Zz plant.

Samenvatting

Botanische naamZamioculcas zamiifolia
Ook bekend alsZamioculcas, ZZ plant, Caladium zamiaefolium, Zamioculcas loddigesii, Kamerpalm
AfkomstZanzibar, Kenia en Madagaskar
Maximale hoogte1 meter
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Behoefte aan waterWeinig

Inhoudsopgave: