De Alocasia Zebrina is een prachtige tropische plant. Hij komt origineel uit Azië en groeit daar op meerdere plekken nog steeds in het wild. Zijn grote bladeren vallen echt op, maar ook zijn zebra-achtige stengels zijn mooi. De wijze van groeien is anders dan bij de gemiddelde plant. Hij schiet uit de grond en het blad ontrolt zich dan op de nieuwe stengels.
Deze prachtige Alocasia Zebrina is bij sommigen bekend onder de naam Zebraplant. Als we naar de stengels kijken wordt meteen duidelijk waar deze naam vandaan komt!
Een lust voor het oog, met het is niet de gemakkelijkste plant om voor te zorgen. Als je goed voor de Alocasia Zebrina zorgt, laat hij zijn oude bladeren vallen om ruimte te maken voor grote nieuwe bladeren. Tips voor de verzorging lees je hier.
Is de Alocasia Zebrina giftig?
Net zoals andere Alocasia soorten bevat ook de Alocasia Zebrina onoplosbare oxalaatkristallen. Als katten of andere huisdieren kauwen of bijten in deze plant komen deze kristallen vrij. Dit kan schade aanbrengen het weefsel en veroorzaakt irritatie aan de mond en het maagdarmkanaal. Het dier zal dan kwijlen en/of braken.
Heel zelden kan er een meer ernstige reactie plaatsvinden. Dan ontstaan er zwellingen aan de luchtwegen van de kat of hond waardoor het moeilijk is om te ademen.
Standplaats Alocasia Zebrina
De Zebraplant geeft de voorkeur aan lekker veel zonlicht. Plaats hem het liefst in een kamer met een raam op het zuiden. Zo pakt de plant overdag veel zon mee. Plaats hem echter niet direct naast het raam, maar laat er een kleine afstand tussen. Anders zullen zijn mooie, grote bladeren verbranden. Als je geen kamer hebt met een raam op het zuiden, is dat ook geen probleem. Kies dan een raam op het westen of oosten. Deze krijgen niet zoveel zon, maar door de Alocasia Zebrina direct naast het raam te plaatsen, is het als nog genoeg gedurende de dag.
De Alocasia Zebrina houdt dus van lekker veel zonlicht, maar de plant kan ook te veel zon krijgen. Zorg ervoor dat deze niet van ‘s ochtends tot ‘s avonds alle directe zon meepakt, maar een aantal uurtjes zal de plant heerlijk vinden. Als je plant lichtgele bladeren krijgt, weet je dat deze te veel zon heeft gezien. Verplaats hem dan naar een iets meer schaduwrijke plek. Overigens zijn de meeste soorten helemaal niet tolerant voor de zon. De Zebrina kan veel meer zon hebben dan de Alocasia Polly of andere soorten.
Heb je geen mooie standplaats omdat deze plant eigenlijk te groot is? Niet getreurd! Er bestaan ook dwerg varianten, bijvoorbeeld de Alocasia Black Velvet.
Roteer de plant
De Alocasia Zebrina groeit naar de zon toe. Als de plant niet genoeg zonlicht krijgt, zal hij zijn stengels langer en langer laten groeien om meer zonlicht te vinden. Als je de plant nooit verplaatst of roteert, kan het gebeuren dat deze naar één kant groeit in plaats van omhoog. Een eenvoudige oplossing om dit “reiken” te voorkomen, is om de Alocasia Zebrina een kwartslag te draaien als je ziet dat deze teveel één kant op groeit. Als je plant netjes omhoog groeit weet je dat je de juiste standplaats hebt.
Alocasia Zebrina water geven en sproeien
Om de natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen, heeft deze tropische plant een vochtige omgeving nodig. Als de Zebraplant in te droge omstandigheden moet verblijven raakt deze kwetsbaar voor ziekten. Dit geldt voor alle familieleden, zoals ook de Alocasia Cucullata.
Wist je trouwens dat de Aphelandra Squarrosa ook de bijnaam “Zebraplant heeft”?
Wanneer geef ik de plant water?
Het feit dat de Alocasia Zebrina van een vochtig klimaat houdt, betekent niet dat hij graag veel water krijgt. De dikke stengels van de plant bevatten veel vocht. Hier kan hij vaak wel een tijdje mee vooruit. De plant laat het je laat weten wanneer hij water nodig heeft. De stengels en bladeren gaan dan naar beneden hangen.
Voor veel planten geldt dat je aan het voelen van de grond kunt weten of deze water nodig heeft. Dit is niet het geval voor de Alocasia Zebrina. Deze plant is erg gevoelig voor teveel water. De beste manier om te bepalen of het water nodig heeft (naast de hangende bladeren en stelen), is door de pot op te tillen. Als deze licht aanvoelt, dan kun je de plant water te geven. Dus als je de plant ziet hangen, geef hem dan niet meteen water, maar til eerst de pot op. Naarmate je dit vaker doet wordt je beter in het inschatten van het gewicht.
Het kan zijn dat je hier liever niet op wacht, of gewoon een meer systematische aanpak zoekt. Dat kan ook! Ook hierbij is het belangrijk de natuurlijke omstandigheden na te bootsen. Geef de plant dan wat vaker wat, in kleine hoeveelheden. Het doel is om de grond licht vochtig te houden. Let erop dat je niet zo veel geeft dat het water in de bodem van de pot.
Sproeien
Een ander belangrijk aspect in de verzorging van de Alocasia Zebrina is de luchtvochtigheid. Gelukkig is er een zeer eenvoudige methode om deze hoog genoeg te houden: besproeien met de plantenspuit. Zorg er voor dat je dit minstens één keer per week doet, maar liever vaker. Er zijn zelfs mensen die dit elke dag doen en de plant lijkt het heerlijk te vinden!
Veel gestelde vragen en problemen
Het blad van de Alocasia Zebrina hangt
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Alocasia Lauterbachiana, heeft de Alocasia Zebrina juist wel zonlicht nodig. Als de bladeren gaan hangen kan dit betekenen dat de plant te weinig licht krijgt. Verplaats hem naar een plekje dichter bij het raam. Het liefst een plek waar je plant een paar uur per dag direct zonlicht krijgt.
Een andere mogelijkheid is dat de oudere bladeren gaan hangen als de plant nieuwe bladeren aanmaakt. In dat geval kun je het beste de oudere bladeren wegknippen. Zo steekt de plant al zijn energie in de nieuwe bladeren. Knip het oude blad weg tot ongeveer 3 centimeter boven de grond.
Waarom heeft de plant geel / bruin blad?
Dit kan gebeuren als je te vaak en te veel water geeft. Er blijft dan meer water bij de wortels staan dan de Alocasia Zebrina kan opnemen. Dit vindt de plant niet fijn en dat is te zien aan gele of bruine randen aan het blad.
Zijn alleen de randen van de onderste (oudste) bladeren bruin? Dat is heel normaal. De plant is deze aan het afstoten. Je kunt je plant een handje helpen door de bladeren vlak boven de grond af te knippen of snijden.
Waarom heeft Alocasia Zebrina druppels aan het blad? De plant lekt water?
Soms lijkt het net alsof je plant “huilt”. Hij lekt dan kleine druppels aan de uiteinden van de bladeren. Dit proces heet “guttatie”. Dit is heel normaal voor een aantal tropische planten, waaronder dus de Alocasia Zebrina.
Het water dat planten opnemen via hun wortels verdampen ze weer via hun bladeren. Dit verdampen gebeurt overdag. In de nacht kan de plant dit niet, maar is het opnemen van water via de wortels nog wel actief. Het druppelen van water uit het blad is een manier van de plant om het overtollige vocht te verliezen. Dit is dus geheel normaal!
De bladeren krullen op
Meestal betekent dit dat te veel warme en droge lucht. Alocasia Zebrina is een tropische plant. Warme lucht is goed, maar de luchtvochtigheid moet ook hoog zijn. Als het blad dof/bruin wordt en opkrult is dat vaak een teken dat de luchtvochtigheid te laag is. Staat de plant in de buurt van een kachel?
Alocasia Zebrina laat bladeren vallen
Als de Alocasia Zebrina blad laat vallen is dat niet meteen een reden voor paniek. Het zijn normaal gesproken de onderste (en oudste) bladeren die de plant afstoot. Dit is heel normaal. Zo maakt de plant ruimte en energie vrij voor nieuwe bladeren.
De plant heeft spint
De Alocasia Zebrina is gevoelig voor spint. De kans op spint wordt vergroot als de lucht te droog is. Door regelmatig (meerdere keren per week) te sproeien kun je spint dus helpen voorkomen.
Er zitten vliegjes in de aarde
Het gebeurt helaas vaak dat er kleine zwarte vliegjes in de aarde en rondom de plant zitten. Dit valt op als je water geeft. Naarmate ze zich voortplanten kom je ze ook op andere plekken in huis tegen.
Dit zijn rouwvliegjes. In eerste instantie niet heel schadelijk, maar als het er meer worden kunnen ze serieuze schade toebrengen aan jouw Alocasia Zebrina. Verder lezen: informatie over rouwvliegjes.
Kun je deze plant stekken?
De Alocasia Zebrina is te stekken, maar er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten. Je leest het op de pagina over stekken van de Alocasia Zebrina.
Samenvatting
Naam | Alocasia Zebrina |
Ook bekend als | Zebraplant, Tijgerplant |
Giftig? | Ja |
Standplaats | Zonnig |
Water | Licht vochtig houden |