Calathea Musaica Network

Calathea Musaica

Calathea Musaica komt van oorsprong uit Brazilië. Ze werd daar in 1875 ontdekt en wint vooral de laatste jaren aan populariteit als kamerplant. Haar bladeren zijn lichtgroen en hebben een patroon in donkergroene strepen. Geen enkel blad is hetzelfde. Vanwege dit patroon kennen sommigen haar onder de naam Calathea Network.

Van al haar broertjes en zusjes is de Calathea Musaica de makkelijkste op gebied van verzorging. De meeste soorten vergeven het je niet als je een keer vergeet water te geven, deze Calathea Musaica is daar iets makkelijker in. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een Calathea blijft, inclusief de bijbehorende eisen op gebied van verzorging. Alles over de juiste aanpak lees je hier.

Calathea Musaica
Calathea Musaica

Calathea Musaica verzorging

Luchtvochtigheid

Zo ongeveer het belangrijkste in de verzorging van de Calathea Musaica Network is het zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Waarom? In de natuurlijke habitat ligt de luchtvochtigheid rond de 90%. De lucht is hier is veel droger.

Je herkent problematiek van een te lage luchtvochtigheid aan de droge bladeren van de Calathea Network. Dit uit zich in bruine randen aan de bladeren of zelfs volledig uitgedroogde bladeren. Soms zie je bijvoorbeeld een nieuw opgerold blad wat al uitdroogt voordat het uitrolt.

Dit probleem is vrij eenvoudig te voorkomen. Je moet de bladeren elke dag sproeien met de plantenspuit (tips voor een plantenspuit kopen). Zet de plantenspuit op nevelstand en benevel de bladeren totdat ze volledig nat zijn. Dit kan met kraanwater, maar dit laat vaak witte vlekken op de bladeren achter. Dit is het kalk wat achterblijft nadat het water is verdampt. Dit veeg je er eenvoudig weer vanaf.

Anderen kiezen ervoor de Calathea Musaica in de badkamer te zetten. Daar doet ze het goed vanwege de hoge luchtvochtigheid. Een potentieel probleem bij een standplaats in de badkamer is te weinig licht. Lees daarover hieronder meer.

Standplaats en behoefte aan licht

De Calathea Musaica is een plant die veel licht nodig heeft om de bladeren mooi te houden. Daarom is het kiezen van een standplaats zo belangrijk. Zet haar op een plekje met veel daglicht, maar nooit ergens waar er direct zonlicht op de bladeren kan vallen. Direct zonlicht zorgt voor bladverbranding in de vorm van zwarte vlekken op de bladeren.

Als jouw plant wat verder in de kamer staan kan het zijn dat ze scheef groeit. Als dit het geval is kun je haar een kwartslag draaien. Let wel dat de Calathea Musaica er niet van houdt om constant verplaatst te worden. Af en toe is prima, maar enkel als het nodig is voor een mooie groei en dus niet te vaak.

Calathea Network
Een prachtige Calathea Network in pot

Standplaats en de temperatuur

Een ander element om rekening mee te houden bij het kiezen van de standplaats: de temperatuur. Vergeet niet dat jouw Calathea Network van oorsprong uit de jungle komt. Vanzelfsprekend is het daar een stuk warmer dan hier.

Nu doet ze het bijzonder goed bij onze normale kamertemperatuur. Vermijd daarbij altijd grote temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door tocht, een airco, een open raam of een radiator. Die laatstgenoemde is extra schadelijk omdat een radiator zeer droge lucht veroorzaakt. Deze droge lucht zorgt voor schade in de vorm van bruine bladranden.

Calathea Network water geven

Water geven aan deze prachtige plant is iets wat helaas vaak mis gaat. Te veel water geven is schadelijk, maar te weinig ook:

  • Te veel water. Een langere periode van te veel water zorgt voor drassige grond. De wortels zijn dit niet gewend en gaan daarvan rotten. Rottende wortels kunnen hun werk niet meer doen: voedingsstoffen opnemen en naar de bladeren transporteren. Het gevolg? Gele vlekken of zelfs volledig gele bladeren.
  • Te weinig water. De Calathea Musaica Network is een constant vochtige omgeving gewend. Als ze is uitgedroogd uit zich dat in slap hangende, krullende bladeren.

De oplossing is simpel: steek een vinger in de potgrond. Blijft er aarde aan plakken? Dan is de grond nog te drassig en wacht je nog even met water geven. Als er amper aarde aan blijft plakken is het tijd om water te geven.

De keuze voor een pot

Net zo belangrijk als het geven van water is het zorgen voor een goede afwatering. De keuze voor een pot staat je volledig vrij, zolang er maar een gat in de bodem zit. Als de pot dit niet heeft kun je die er zelf in maken met een betonboor of een goede elektrische schroevendraaier. Veel potten zijn breekbaar, dus doe het voorzichtig. Helaas gebeurt het soms dat een pot breekt met het boren van een gat.

Een andere optie is het werken met een binnenpot en een sierpot. In de binnenpot zitten standaard al gaten, dus het water kan hierdoor weglopen. Deze binnenpot zet je vervolgens in de sierpot.

Alles over plantenvoeding

De kans is groot dat je de Calathea Musaica hebt gekocht (of gekregen) vanwege de prachtige bladeren. Deze bladeren wil je natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Om dat te doen is het noodzakelijk om regelmatig plantenvoeding te geven.

  • Wat voor plantenvoeding? Kies een plantenvoeding die geschikt is voor kamerplanten, en dan specifiek voor bladplanten. Ook is het wijs om een biologische plantenvoeding te kiezen. Onze ervaring is dat deze een stuk mooiere resultaten oplevert.
  • Wanneer voeden? Voed jouw Calathea Network enkel in de groeiperiode. Deze is deels afhankelijk van de omstandigheden bij jouw thuis, maar loopt zo ongeveer van de lente tot einde herfst. Je ziet het in de lente vanzelf als de plant nieuwe scheuten aan gaat maken: dan begin je.
  • Hoeveel voeden? Teveel voeding is schadelijk. Hoeveel je moet verdunnen verschilt per merk. Volg exact de instructies op de verpakking.
Calathea Musaica Network
Calathea Musaica Network

Welke potgrond voor een Calathea Musaica Network

Hierboven beschreven we al dat een goede afwatering zeer belangrijk is voor de gezondheid van deze plant. De wortels mogen niet lang in natte grond staan. Door hier bij stil te staan in de keuze voor een potgrond kun je een hoop problemen voorkomen.

Ga je voor normale potgrond? Leg dan eerst een laag hydrokorrels op de bodem van de pot (lees ook hydrokorrels: tips en kopen). Een normale potgrond voert soms lastig water af en door de hydrokorrels verbeter je het afwateringsproces.

Een andere mogelijkheid is om de normale potgrond te mengen met perliet. Door de zanderige structuur stroomt water gemakkelijker door de aarde.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Er zijn ook voldoende standaard potgrond mixen op de markt die geschikt zijn voor jouw Calathea Musaica. Gebruik bijvoorbeeld potgrond voor de Anthurium.

Wanneer en hoe snoeien

Deze plant hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Vind je haar toch te groot worden? Dan kun je de grootste bladeren in zijn geheel verwijderen. Snoei ze zo dicht mogelijk bij de grond weg. Zo maak je jouw Calathea Musaica een stukje kleiner.

Zodra je dode bladeren kun je deze direct weghalen. Gebruik hiervoor een scherpe (snoei)schaar. Het liefst trek je het dode blad er niet uit. Het kan nog te vast zitten en door het los te trekken kun je de plant beschadigen.

Achtergrond en groeiwijze Calathea Musaica Network

Ontdekking en naamgeving

Net zoals veel populaire kamerplanten vindt ook de Calathea Musaica haar afkomst in de Zuid-Amerikaanse jungle. Daar werd ze in 1875 ontdekt door de botanicus William Bull. Oorspronkelijk kreeg ze de naam Maranta bella en werd ze ingedeeld in de familie Marantaceae. Alhoewel nog steeds in dezelfde familie als de Maranta, werd ze later omgedoopt tot Calathea Musaica.

Net zoals met veel planten is ook deze bekend onder meerdere namen. Zo kennen anderen haar onder de naam Goeppertia kegeljanii. Om het nog interessanter te maken kun je deze plant ook nog tegenkomen onder de naam Calathea Network. Deze naam dankt ze aan haar bladeren

De bladeren

Velen zijn fan van de planten binnen deze familie. Allen hebben ze uitbundige gekleurde bladeren zoals die van de Calathea Fusion White en de Calathea Warscewiczii. De Calathea Network is in dat opzicht een beetje een vreemde binnen deze kleurrijke groep. Niet op een negatieve manier, ze is prachtig, maar is onderscheid zich wel van van de groep.

Daar waar haar broertjes en zusjes uitbundige bladeren hebben, ogen die van de Calathea Network juist gestructureerd. Hieronder op de foto zie je een close up van het bijzondere patroon. Vanuit het midden naar de zijkanten lopen donkergroene strepen. Tussen die strepen lopen tientallen verbindingsstreepjes. Het lijkt in eerste opzicht gestructureerd, maar hoe langer je kijkt hoe chaotischer en rommeliger het patroon wordt.

Groeiwijze

Ieder blad groeit op een eigen individuele steel. Een jong blad komt eerst opgerold de grond uit. Naarmate het zich ontvouwt wordt ook de steel zichtbaar. Een volwassen blad licht bijna horizontaal, op een lichte krulling na, op de stengel. Gezamenlijk vormen ze een indrukwekkend bladerdak wat deze Calathea Network een robuust uiterlijk geeft.

Calathea Musaica Network blad close up
Op deze close up is goed het patroon te zien

Veel gestelde vragen en problemen

De bladeren van de Calathea Musaica hangen slap

Slappe bladeren zijn vaak het gevolg van dorst. Deze plant kan aardig wat drinken, zeker als ze op een lichte standplaats staat. Geef een slok water en de bladeren zullen weer opveren.

Moet ik deze plant verpotten?

Zeker. Normaal gesproken om de 2 jaar. Het is tijd om te verpotten als je de wortels door de drainage gaten van de pot ziet groeien. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond.

Bruine randen aan de Calathea Musaica

Bruine randen aan de bladeren van de Calathea Network zijn altijd een teken van een te lage luchtvochtigheid. Lees hierover bij het onderdeel over luchtvochtigheid.

De bladeren krullen op

Krullend blad is een teken van een dorstige plant. Geef een flinke slok water en de bladeren rollen zich weer uit.

Samenvatting

Botanische naamCalathea Musaica “Network”
Ook bekend alsCalathea Network, Goeppertia Kegeljanii
Maximale hoogte90 centimeter
Maximale breedte100 centimeter
KleurLichtgroen met donkergroen patroon
Giftig?Nee
Water behoefteGrond vochtig houden, niet drassig
Licht behoefteVeel indirect licht, geen direct zonlicht
Samenvatting Calathea Musaica

Inhoudsopgave: