Calathea White Fusion

Calathea White Fusion

Calathea White Fusion is met zo’n 60 centimeter in hoogte één van de kleinere soorten binnen deze plantenfamilie. Ondanks het wat kleiner formaat vinden wij dit één van de mooiste die er zijn. Het lijkt wel alsof de bladeren nep zijn, zo perfect zijn ze. De bovenkant lijkt te zijn versierd met lichtgroene en witte strepen. De onderkant is voorzien van donkere en licht paarse tinten.

Misschien ken je de Calathea White Fusion en heb je al ervaring met de verzorging. Je weet dan dat ze soms wat eigenwijs kan zijn. Het belangrijkste is zorgen voor een hoge luchtvochtigheid en voldoende licht. Hoe je de volledige verzorging aanpakt lees je hier. Ook vertellen we op deze pagina over de achtergrond, tips om er eentje te kopen en vind je antwoord op veel gestelde vragen.

Calathea White Fusion
Calathea White Fusion

Calathea White Fusion verzorging

Luchtvochtigheid

Onder plantenliefhebbers staan Calathea’s bekend als veeleisende planten op gebied van verzorging. Onze ervaring leert dat je ook deze planten mooi en gezond kunt houden, mits je let op de juiste punten. Zo ongeveer het belangrijkste in de verzorging van de Calathea White Fusion is het zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Waarom? In de natuurlijke habitat ligt de luchtvochtigheid rond de 90%. De lucht is hier is veel droger.

Je herkent problematiek van een te lage luchtvochtigheid aan de droge bladeren van de Calathea Fusion White. Dit uit zich in bruine randen aan de bladeren of zelfs volledig uitgedroogde bladeren. Soms zie je bijvoorbeeld een nieuw opgerold blad wat al uitdroogt voordat het uitrolt.

Dit probleem is vrij eenvoudig te voorkomen. Je moet de bladeren elke dag sproeien met de plantenspuit (tips voor een plantenspuit kopen). Zet de plantenspuit op nevelstand en benevel de bladeren totdat ze volledig nat zijn. Dit kan met kraanwater, maar dit laat vaak witte vlekken op de bladeren achter. Dit is het kalk wat achterblijft nadat het water is verdampt. Dit veeg je er eenvoudig weer vanaf.

Anderen kiezen ervoor de White Fusion Calathea in de badkamer te zetten. Daar doet ze het goed vanwege de hoge luchtvochtigheid. Een potentieel probleem bij een standplaats in de badkamer is te weinig licht. Lees daarover hieronder meer.

Standplaats en behoefte aan licht

De Calathea White Fusion is een plant die veel licht nodig heeft om de bladeren mooi te houden. Daarom is het kiezen van een standplaats zo belangrijk. Zet haar op een plekje met veel daglicht, maar nooit ergens waar er direct zonlicht op de bladeren kan vallen. Direct zonlicht zorgt voor bladverbranding in de vorm van zwarte vlekken op de bladeren. Dit probleem speelt bij veel tropische planten, maar wordt nog eens verergert als ze lichte bladeren hebben. Zo is het ook bij bijvoorbeeld de Calathea Orbifolia met haar wit gestreepte bladeren.

Als jouw plant wat verder in de kamer staan kan het zijn dat ze scheef groeit. Als dit het geval is kun je haar een kwartslag draaien. Let wel dat de Calathea White Fusion er niet van houdt om constant verplaatst te worden. Af en toe is prima, maar enkel als het nodig is voor een mooie groei en dus niet te vaak.

Calathea Fusion White
Calathea Fusion White in pot

Standplaats en de temperatuur

Een ander element om rekening mee te houden bij het kiezen van de standplaats: de temperatuur. Vergeet niet dat jouw White Fusion Calathea van oorsprong uit de jungle komt. Vanzelfsprekend is het daar een stuk warmer dan hier.

Nu doet ze het bijzonder goed bij onze normale kamertemperatuur. Vermijd daarbij altijd grote temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door tocht, een airco, een open raam of een radiator. Die laatstgenoemde is extra schadelijk omdat een radiator zeer droge lucht veroorzaakt. Deze droge lucht zorgt voor schade in de vorm van bruine bladranden.

Calathea Fusion White water geven

Water geven aan deze prachtige plant is iets wat helaas vaak mis gaat. Te veel water geven is schadelijk, maar te weinig ook:

  • Te veel water. Een langere periode van te veel water zorgt voor drassige grond. De wortels zijn dit niet gewend en gaan daarvan rotten. Rottende wortels kunnen hun werk niet meer doen: voedingsstoffen opnemen en naar de bladeren transporteren. Het gevolg? Gele vlekken of zelfs volledig gele bladeren.
  • Te weinig water. De Calathea White Fusion is een constant vochtige omgeving gewend. Als ze is uitgedroogd uit zich dat in slap hangende, krullende bladeren.

De oplossing is simpel: steek een vinger in de potgrond. Blijft er aarde aan plakken? Dan is de grond nog te drassig en wacht je nog even met water geven. Als er amper aarde aan blijft plakken is het tijd om water te geven.

De keuze voor een pot

Net zo belangrijk als het geven van water is het zorgen voor een goede afwatering. De keuze voor een pot staat je volledig vrij, zolang er maar een gat in de bodem zit. Als de pot dit niet heeft kun je die er zelf in maken met een betonboor of een goede elektrische schroevendraaier. Veel potten zijn breekbaar, dus doe het voorzichtig. Helaas gebeurt het soms dat een pot breekt met het boren van een gat.

Een andere optie is het werken met een binnenpot en een sierpot. In de binnenpot zitten standaard al gaten, dus het water kan hierdoor weglopen. Deze binnenpot zet je vervolgens in de sierpot.

Fusion White Calathea
Fusion White Calathea

Alles over plantenvoeding

De kans is groot dat je de Calathea Fusion White hebt gekocht (of gekregen) vanwege de prachtige bladeren. Deze bladeren wil je natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Om dat te doen is het noodzakelijk om regelmatig plantenvoeding te geven.

  • Wat voor plantenvoeding? Kies een plantenvoeding die geschikt is voor kamerplanten, en dan specifiek voor bladplanten. Ook is het wijs om een biologische plantenvoeding te kiezen. Onze ervaring is dat deze een stuk mooiere resultaten oplevert.
  • Wanneer voeden? Voed jouw Calathea White Fusion enkel in de groeiperiode. Deze is deels afhankelijk van de omstandigheden bij jouw thuis, maar loopt zo ongeveer van de lente tot einde herfst. Je ziet het in de lente vanzelf als de plant nieuwe scheuten aan gaat maken: dan begin je.
  • Hoeveel voeden? Teveel voeding is schadelijk. Hoeveel je moet verdunnen verschilt per merk. Volg exact de instructies op de verpakking.

Welke potgrond voor een Calathea White Fusion

Hierboven beschreven we al dat een goede afwatering zeer belangrijk is voor de gezondheid van deze plant. De wortels mogen niet lang in natte grond staan. Door hier bij stil te staan in de keuze voor een potgrond kun je een hoop problemen voorkomen.

Ga je voor normale potgrond? Leg dan eerst een laag hydrokorrels op de bodem van de pot (lees ook hydrokorrels: tips en kopen). Een normale potgrond voert soms lastig water af en door de hydrokorrels verbeter je het afwateringsproces.

Een andere mogelijkheid is om de normale potgrond te mengen met perliet. Door de zanderige structuur stroomt water gemakkelijker door de aarde.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Er zijn ook voldoende standaard potgrond mixen op de markt die geschikt zijn voor jouw Calathea White Fusion. Gebruik bijvoorbeeld potgrond voor de Anthurium.

Wanneer en hoe snoeien

Deze plant hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Vind je haar toch te groot worden? Dan kun je de grootste bladeren in zijn geheel verwijderen. Snoei ze zo dicht mogelijk bij de grond weg. Zo maak je jouw Calathea White Fusion een stukje kleiner.

Zodra je dode bladeren kun je deze direct weghalen. Gebruik hiervoor een scherpe (snoei)schaar. Het liefst trek je het dode blad er niet uit. Het kan nog te vast zitten en door het los te trekken kun je de plant beschadigen.

Calathea lietzei white fusion
Calathea lietzei “white fusion”

Achtergrond en groeiwijze Calathea White Fusion

Afkomst en naam

De Calathea White Fusion is ontstaan vanuit de Calathea Lietzei. De botanische naam is dan ook Calathea Lietzei “White Fusion”. Je komt deze variatie dus niet in het wild tegen, in tegenstelling tot veel andere soorten. Deze afkomst heeft verder geen invloed op de groeiwijze en manier van verzorgen.

De prachtige bladeren

De Calathea White Fusion is een echte blikvanger. Dat komt natuurlijk door haar prachtige bladeren. Deze bladeren zijn langwerpig en doen denken aan de vorm van een veer, een beetje zoals die van de Calathea Warscewiczii. Het mooie aan de bladeren is naast de vorm natuurlijk ook het patroon.

Dit patroon verschilt per blad, maar doet altijd denken aan dat van penseelstreken. De kleuren wisselen elkaar af. Meestal zit er in ieder geval lichtgroen, donkergroen en wit op de bovenkant. Soms heb je geluk, en dan zit er ook lila doorheen. Naast een eigen patroon kan ook ieder blad een eigen palet aan kleuren hebben. Zo kan het zijn dat er een blad bijna volledig groen is, en een ander blad drie kleuren bevat. Deze afwisseling maakt de Calathea Fusion White spectaculair om naar te kijken, ondanks haar kleine afmetingen.

De achterkant van de bladeren is paars. De combinatie van een groene bovenkant en een paarse onderkant is niet vreemd binnen deze plantenfamilie. Zo heeft de Calathea Makoyana deze combinatie van kleuren ook.

Andere variaties

De White Fusion Calathea kent daarnaast ook een variatie: Calathea White Fusion Lemon. Je herkent dezelfde groeiwijze en patronen op het blad. Bij deze variatie ontbreekt echter het wit en lila: de Fusion Lemon bevat enkel groentinten. Je ziet hieronder een exemplaar op de foto.

Calathea Fusion White Lemon
Calathea Fusion White Lemon, een bijzondere variant

Veel gestelde vragen en problemen

De bladeren van de Calathea White Fusion hangen slap

Slappe bladeren zijn vaak het gevolg van dorst. Deze plant kan aardig wat drinken, zeker als ze op een lichte standplaats staat. Geef een slok water en de bladeren zullen weer opveren.

Moet ik deze plant verpotten?

Zeker. Normaal gesproken om de 2 jaar. Het is tijd om te verpotten als je de wortels door de drainage gaten van de pot ziet groeien. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond.

Bruine randen aan de Calathea White Fusion

Bruine randen aan de bladeren van de Calathea White Fusion zijn altijd een teken van een te lage luchtvochtigheid. Lees hierover bij het onderdeel over luchtvochtigheid.

De bladeren krullen op

Krullend blad is een teken van een dorstige plant. Geef een flinke slok water en de bladeren rollen zich weer uit.

Samenvatting

Botanische naamCalathea lietzei
Ook bekend alsCalathea White Fusion, White Fusion Calathea
Maximale hoogte60 centimeter
Maximale breedte30 centimeter
KleurGroen, wit en paars
Giftig?Nee
Water behoefteGrond vochtig houden, niet drassig
Licht behoefteVeel indirect licht, geen direct zonlicht
Samenvatting Calathea lietzei “Fusion White”

Inhoudsopgave: