Eucalyptus plant: info & verzorging

Je kent de Eucalyptus hoogstwaarschijnlijk als de favoriete plant van de koala. In Australië komt de Eucalyptus als boom veel voor. Laat dit nu net het favoriete hapje van de koala zijn!

Maar wist je dat de Eucalyptus ook als plant gehouden kan worden? Ook zie je deze plant steeds vaker in de Nederlandse tuinen. Er zijn meer dan 500 soorten Eucalyptus planten, maar het type wat voornamelijk voorkomt is de Eucalyptus Globulus (of Globe Eucalyptus).

Eucalyptus is een fascinerende plant met een exotische flair en veelzijdig in gebruik:

  • De Eucalyptus heeft een aparte, mentholachtige geur en wordt daarom veel gebruikt als kruid voor huismiddeltjes.
  • Een andere veelgebruikte toepassing is het drogen van de bladeren. Deze worden dan in droogboeketten gebruikt.
  • Eucalyptus etherische oliën worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld aromatherapie.

Het is dan ook zeker het overwegen waard om een Eucalyptus plant aan te schaffen! Maar ook als je niet kijkt naar de toepassingen blijft het gewoon een prachtige plant. De bladeren beginnen als lichtgroene ovalen die een donkerdere tint groen krijgen naarmate de boom ouder wordt.

bladeren Eucalyptus
De prachtige bladeren van de Eucalyptus

Verzorging Eucalyptus plant

Wat opvalt is dat de Eucalyptus plant veel voeding gebruikt, meer dan de gemiddelde kamerplant. Wat ook anders is: de plant houdt ervan om in de volle zon te staan!

Geef de Eucalyptus regelmatig water, vooral tijdens de zomermaanden. Laat de grond liever niet uitdrogen. De plant kan tegen een periode van droogte, maar de bladeren zullen dan verwelken. De plant herstelt, alleen de verwelkte bladeren worden niet meer mooi. Je zult dan dus moeten wachten tot de plant nieuwe aanmaakt.