Homalomena

homalomena

Een rood hartje. Dat is een handig ezelsbruggetje om de Homalomena te kunnen herkennen. Natuurlijk zitten er geen hartjes aan de plant, maar de steel is rood en de groene bladeren zijn hartvormig en groot van formaat. Hij komt van oorsprong uit Azië en is mede daarom om dol op een hoge luchtvochtigheid. Maar anders dan dat je misschien zou denken als je het verre Azië voor je ziet, is deze plant niet van de volle zon.

Dit en veel meer over de verzorging van de Homalomena lees je op deze pagina.

homalomena

Homalomena naamgeving en begripsbepaling

Van oorsprong dus afkomstig uit Azië, en de laatste jaren is de Homalomena aan een opkomst bezig als kamerplant. In de natuurlijke habitat zijn er vele soorten, maar als kamerplant is er eigenlijk maar één die we vooral tegenkomen: de Homalomena Rubescens, en dan specifieker de Homalomena Rubescens Maggy.

Op deze pagina zie je dan ook vooral informatie over deze Homalomena Rubescens Maggy. Mocht je een andere soort hebben weten te bemachtigen, dan kun je daarvoor dezelfde tips voor de verzorging gebruiken die je hier leest.

Homalomena verzorging

Water geven aan de Homalomena

Water in de pot is belangrijk: de grond moet altijd licht vochtig zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je haar continu een halve gieter water moet geven. Al met al komt het bij deze plant redelijk nauw. Je moet goed weten wat je doet. Een van de dingen die je kan helpen de goede afwegingen te maken is een vochtmeter. Daarop kan je aflezen hoeveel water je nog moet geven. Eens in de week en eens per twee weken in de winter volstaat meestal.

Zorg dat de grond altijd licht vochtig is, maar nooit drijfnat. Dan zit je goed met de Homalomena Rubescens. Je merkt het vanzelf als jouw plant te lang en te nat staat: je ziet dan gele bladeren verschijnen. Andersom merk je het ook: jouw plant hangt? Dan heeft ze dorst.

De Homalomena houdt van vochtige lucht

Bij een Homalomena is het niet alleen belangrijk dat je hem op tijd water geeft. Omdat de plant van een hoge luchtvochtigheid houdt – maar jouw huis dat niet heeft- kun je de bladeren daarom het beste met enige regelmaat sproeien met een plantenspuit.

Zeker ook in de winter, wanneer je de verwarming wat vaker aan hebt en de lucht dus ook wat droger is. Doe dat dan één à twee keer per week. Als je de bladeren sproeit, houdt dat als extra bonus ook ongedierte weg. Als de plant nog genoeg vocht of water heeft, kan je een paar dagen wachten met opnieuw water of vocht geven.

Als je niet sproeit kan het zijn dat jouw Homalomena bruine bladeren krijgt. Deze kun je voorzichtig wegknippen, maar het liefst voorkom je dit dus. Er zijn ook kamerplanten die droge lucht beter kunnen hebben. Een goede is de Yucca die lang zonder water kan.

Standplaats, temperatuur en verkleuring blad

De Homalomena is een plant die het het beste doet in halve schaduw. Zet hem daarom niet in direct zonlicht of in de volle zon. Als je dat wel doet, kan je aan de verkleuring van de bladeren zien dat er iets misgaat. Kijk dus goed naar de kleuren van het blad. Als de bladeren verkleuren komt dat meestal doordat de plant te veel in de zon staat. Zet hem dan weer in wat meer schaduw en houdt hem uit de tocht.

Maar niet elke verkleuring is reden tot paniek. Als je ziet dat er rode of paarsachtige gloed op zijn bladeren verschijnt, dan is de plant helemaal happy! Om hem helemaal in zijn nopjes te houden, zorg je ervoor dat de omgevingstemperatuur ’s nachts minimaal 15 en overdag minimaal 18 graden is.

homalomena maggy

Voeding

De Homalomena Maggy heeft goede voeding nodig, maar zoals bij veel andere kamerplanten ook het geval is, is te veel voeding schadelijk voor de plant. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel en wanneer je extra voeding moet geven. In dit geval kan je bedenken dat de Homalomena een winterslaap doet. In de lente en de zomer geef je hem wat extra voeding, in de koudere maanden is dat niet nodig.

Het maakt in de warmere seizoenen niet veel uit in welke vorm je de voeding geeft: vloeibaar of vast, het kan allebei. Lees wel altijd heel goed na op de verpakking hoeveel voeding je mag geven. En bij twijfel: geef liever te weinig dan te veel. Te veel voeding in de aarde kan schade aan de wortels veroorzaken.

De pot en verpotten

In de kweekpot van de Homalomena zitten gaten. Dat is handig voor het doseren van het water. Als je eens een keer te enthousiast bent geweest met water geven, kunnen deze gaten wortelrot voorkomen. Het water loopt er namelijk gewoon weer uit.

Als je de plant naar een andere pot wil verplaatsen, let er dan op dat de nieuwe pot ongeveer twintig procent groter is dan de vorige. Zo kan de plant in alle rust doorgroeien. Dit moet ongeveer om de drie jaar omdat de Homalomena Maggy vrij langzaam groeit.

Om haar niet te veel te belasten met de verhuizing, kan je dat het beste in de lente doen. In die periode van het jaar herstelt de plant zich het makkelijkst. Mocht de plant tijdens het verpotten beschadigt raken, dan heeft ze in deze tijd de beste mogelijkheid om zichzelf weer te herstellen.

Wat voor potgrond heeft de Homalomena nodig?

De Homalomena kan zowel in universele potgrond als in een substraat worden gezet. Een substraat geeft de plant meer lucht: het materiaal is van zichzelf luchtiger dan potgrond en geeft daardoor meer zuurstof bij de wortels.

Substraat kan ook veel vocht opnemen. Dat zorgt ervoor dat het water wat je in de pot doet, als een soort spons wordt opgenomen. Vervolgens kan de plant er dan wanneer hij daar behoefte aan heeft, zelf water uit opzuigen. Zo kan je ervan uitgaan dat de vochtvoorziening van de plant in principe in orde is. Dat zal je ook terug kunnen zien aan de plant: ze zal er goed van gaan groeien.

homalomena rubescens

Snoeien van een Homalomena

Van een echte snoeibeurt hoef je niet te spreken bij een Homalomena. Ze groeit sowieso vrij traag en wordt ook niet uitzonderlijk groot of hoog. Daarom hoef je haar wat dat betreft ook niet echt bij te houden.

Je zal wel zien dat er soms wat bruine puntjes aan de bladeren verschijnen. De lelijke of verdorde bladeren kan je voorzichtig wegknippen. Het is een beetje als bijpunten bij de kapper: de kleine gespleten punten moeten er soms af, maar met een suggestie voor een volledig nieuwe coupe hoef je bij deze plant niet aan te komen.

De vloek en de zegening van een Homalomena

De Homalomena heeft een aantal goede redenen om in huis te willen halen. Ze is relatief makkelijk in onderhoud en is bovendien een trendy kamerplant. Je zal zelden een bloem zien verschijnen, omdat je huis niet de omstandigheden heeft om die tot bloei te laten komen. Zie je ze wel, dan bewonder je kleine bloemen aan de onderkant van de bladeren. Als je goed kijkt, tenminste. Hoe dan ook kan je de plant wel bewonderen om haar karakteristieke blad en steel. En als extra pluspunt is deze plant ook nog een uitstekende filter: ze kan vervuilende deeltjes uit de lucht halen en zorgen voor net iets meer frisse lucht in huis.

De vloek van een Homalomena

De voordelen van een Homalomena zijn er zeker, maar helaas heeft deze plant ook zijn nadelen. Ze is namelijk giftig, voor zowel mens als dier. Je kan haar dus beter niet als blikvanger in de lage vensterbank zetten als je kleine kinderen, katten of honden hebt. Zet haar altijd buiten bereik van dieren of kinderen die misschien nieuwsgierig worden. Ietsje hoger dan normaal, dus. Dat kan het lastig maken om een geschikte plaats voor deze plant te vinden, zeker als ze in een grotere pot moet. Het water geven of besproeien kan dan ook net iets lastiger zijn. Gelukkig zijn er naast de Homalomena nog tal van opties zoals de niet giftige Peperomia, maar ook de Pannenkoekplant is geschikt voor huisdieren.

Bij de beesten af: beestjes op de Homalomena

De Homalomena staat erom bekend gevoelig te zijn voor ongedierte, zoals spint. Dit is helaas schadelijk. Spint zuigt hetgeen wat de plant zelf nodig heeft om fit te blijven. Spint is heel erg klein en daardoor lastig te zien, maar waarschijnlijk weet je als plantenliefhebber wel waar je op moet letten: ongewenste stipjes. Zie je kleine, bruine puntjes ter grootte van een speldenknop op het blad, dan is het tijd om bestrijdingsmiddel erbij te halen.

Het beste tijdstip om spint te bestrijden bij Homalomena

Homalomena moet zo snel mogelijk van spint af. Het probleem is alleen dat deze insecten zich heel snel voortplanten. Soms kan het bestrijden van het beestje daarom aanvoelen als dweilen met de kraan open. Het is daarom handig om te weten dat bij deze mijt de eitjes ’s avonds uitkomen. Als je dan met het bestrijdingsmiddel aan de gang gaat kan je ze het best te grazen nemen. Het verlagen van de temperatuur en het verhogen van de luchtvochtigheid is ook een goede tactiek om het deze beestjes lastiger te maken om te overleven.

homalomena rubescens maggy

Veel gestelde vragen en problemen

Mijn Homalomena krijgt gele bladeren

Gele bladeren zijn een veel voorkomend probleem bij deze planten. De reden is overbewatering. Als de wortels te lang in te natte grond staan gaan ze rotten. Zo zijn de wortels niet meer in staat om de voeding naar de bladeren te transporteren, en zo worden ze geel.

Dit probleem komt vaak voor bij kamerplanten zoals de Philodendron en Alocasia. Zorg dan ook altijd voor een goede afwatering en geef nooit te veel water.

Wat zijn de druppels aan het blad?

Zie je een druppel aan jouw Homalomena Maggy? Dat is geen reden tot paniek. Die druppels ontstaan door een tijdelijk overschot aan vocht in de plant. Ze zweet het er als het ware weer uit via de bladeren. Dit heet guttatie en zie je vaak bij tropische planten voorkomen zoals ook bij de Graslelie en de Monstera.

Is de Homalomena giftig?

Helaas is deze plantenfamilie, inclusief de populaire Homalomena Rubescens Maggy, giftig voor zowel mensen als dieren.

Andere soorten Homalomena

Zoals hierboven geschreven is de meest populaire soort op dit moment de Homalomena Rubescens Maggy. Daarnaast bestaan er in de natuur nog vele andere soorten. Een klein aantal daarvan is (beperkt) beschikbaar als kamerplant. Deze zie je vooral bij de gespecialiseerde plantenwinkels terug. Voorbeelden daarvan zijn Homalomena Wallisii, de Homalomena Lemon Lime, De Homalomena Occulta en de Homalomena Variegata.

homalomena variegata
Homalomena variegata

Hoe groot wordt de Homalomena?

Dat ligt natuurlijk aan de soort, maar de Homalomena Maggy kan zo’n 1,5 meter hoog worden. Ze bereikt daarbij een breedte van ongeveer 1 meter. Naast de soort zijn ook de groeiomstandigheden belangrijk voor hoe groot de plant wordt. Met de tips voor verzorging op deze pagina lukt het zeker om haar mooi en groot te laten groeien.

Samenvatting

Botanische naamHomalomena
AfkomstAzië
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Behoefte aan waterGrond vochtig houden
Giftig?Ja
Populaire soortHomalomena Maggy

Inhoudsopgave: