Hoya Australis

Hoya Australis

Er zijn twee dingen geweldig aan de Hoya Australis: het is een prachtige plant en iedereen kan er voor zorgen. Het is een geweldige kamerplant voor beginners en nog steeds interessant genoeg voor gevorderden.

Hoya Australis behoort tot de botanische maagdenpalmfamilie. De plant werd voor het eerst ontdekt in 1770 aan de noordkust van Australië. In het wild groeit de plant het liefst op rotsachtige ondergronden. De Hoya Australis is vooral populair vanwege de witte, wasachtige bloemen. Aan deze bloemen dankt de plant de bijnaam “Wasbloem”.

Er zijn meer dan 200 soorten Hoya. Hoya Australis is de meest voorkomende, maar misschien ken je bijvoorbeeld ook wel de Hoya Bella of de Hoya Kerrii?

Lees verder om alles te leren over de prachtige Hoya Australis. Zo vind je hier praktische tips voor de verzorging en hoe je deze plant kunt stekken.

Botanische naamHoya Australis
Ook bekend alsWasbloem
Giftig?Ja
StandplaatsVeel indirect licht
Hoya Australis

Hoya Australis verzorging

Lichtbehoeften

Het kiezen van de juiste standplaats is belangrijk omdat je hiermee de hoeveelheid licht bepaald die de plant krijgt. De hoeveelheid licht kun je het beste baseren op de plekken waar de Hoya Australis in de natuur groeit.

Ze groeien als klimplanten tegen rotsen en bomen aan in warme gebieden. Dat betekent dat ze veel licht krijgen, maar bijna nooit direct zonlicht. Immers, als de zon hoog staat wordt deze geblokkeerd door de hoge bomen waar ze tegen aan groeien.

Een beetje direct zonlicht in de ochtend of avond is prima. Overdag is de zon toch echt te heet, zeker in de zomermaanden. Plaats de Hoya Australis dus bij een raam op het oosten. Het westen van de kamer kan ook, maar dan een paar meter bij het raam vandaan.

Een standplaats met minder licht kan ook, bijvoorbeeld op kantoor. Je zult dan wel merken dat de plant minder mooi en snel groeit. Met weinig licht is het ook minder waarschijnlijk dat de plant zal bloeien.

De plant zal de kleur van de bladeren aanpassen aan de hoeveelheid licht. Op een lichte standplaats zijn de bladeren wat meer geel. Op een donkere standplaats heeft de plant juist weer meer donkergroene bladeren.

Hoya Australis verzorging

Temperatuur

We hadden al gezegd dat dit een makkelijke kamerplant is. Je hoeft dan ook geen rekening te houden met bepaalde wensen voor de temperatuur. Ook al groeit een Hoya Australis in de natuur in warme gebieden, de plant zal het prima doen bij normale kamertemperaturen.

Hoya Australis water geven

De Hoya Australis heeft weinig tot gemiddeld water nodig. Dat komt omdat de bladeren een beetje lijken op bladeren van vetplanten. In deze dikke bladeren kan de plant water opslaan. Als de grond net is opgedroogd heeft de plant dus nog water tot zijn beschikking in de bladeren.

Om die reden is het belangrijk om eerst de grond te controleren voordat je de plant water geeft. De bovenste helft van de potgrond moet eerst droog worden voordat je opnieuw water geeft. Als je te vaak, te snel water geeft wordt de grond drassig. Dit kan wortelrot veroorzaken en uiteindelijk de plant doodmaken.

Vuistregel: liever iets te weinig dan iets te veel water. Het is even uittesten hoeveel en hoe vaak je water moet geven. De Hoya Australis geeft signalen af met de bladeren. Worden de onderste bladeren geel? Dat betekent teveel water. Gaan de bladeren kreuken of rimpelen? Dat betekent dat de plant wel een slokje water kan gebruiken.

Hoya Australis

De juiste potgrond

Eerlijk is eerlijk: een Hoya Australis kan jaren prima groeien in een normale potgrond. Wil je het echt goed doen, en de kans op problemen zo klein mogelijk houden, dan moet je de potgrond zo goed mogelijk nabootsten op de natuurlijke groeiomstandigheden van de plant.

Dat betekent een grond die luchtig is voor de wortels, gezien de plant in de natuur op bomen en rotsen groeit. Dit kun je bereiken door een normale potgrond aan te mengen met zand of perliet. Een andere goede mogelijkheid is grond voor orchideeën of vetplanten. Deze grond is luchtig en geeft de wortels ademruimte die ze goed kunnen gebruiken.

Een andere goede manier om de grond luchtiger te maken is door deze aan te mengen met hydrokorrels. Verder lezen over de toepassing van hyrokorrels.

Luchtvochtigheid

Deze makkelijke kamerplant stelt geen speciale eisen aan de luchtvochtigheid. Enkel in de winter, als de kachel aan staat, kan de luchtvochtigheid te laag zijn. Benevel dan de bladeren dagelijks met een plantenspuit om problemen tegen te gaan.

Mocht je dit willen kun je de bladeren overigens het hele jaar door benevelen. Het is niet noodzakelijk, maar de Hoya Australis zal dit zeker waarderen. Stof blijft minder snel op de bladeren liggen en beestjes krijgen minder kans om zich te vestigen.

Voeding

Het beste is te kiezen voor een voeding die je ook gebruikt voor vetplanten. Deze is goed afgestemd op de behoeften van deze plant. Voeden doe je enkel in de lente en zomer, en dan één keer per maand.

De reden dat je geen voeding in de herfst en winter geeft? De plant is dan in ruststand en groeit nauwelijks (of helemaal niet). Er is dan geen behoefte aan voeding.

Hoya Australis

Snoeien

Onder de juiste omstandigheden kan een Hoya Australis wel 4 tot 5 meter lang worden. Om een mooie en volle plant te houden moet je regelmatig snoeien. Doe je dit niet groeit de plant steeds langer en smaller.

Het beste moment om te snoeien is in het voorjaar. Let op dat je niet te enthousiast te werk gaat. Je kunt stukken van de plant inkorten, maar houd er rekening mee dat de plant zal bloeien op de nieuwe groei van dat jaar. Te veel wegsnoeien kan dus ten koste gaan van de bloei.

Hoya Australis stekken

Een Hoya Australis stekken kan vrij gemakkelijk. Het beste doe je dit in de lente, dan hebben de stekken de meeste kans van slagen.

  1. Neem altijd stekken van gezonde takken. Knip hiervan stukken af van zo’n 10 centimeter.
  2. De onderste bladeren haal je eraf zodat de bladknopen zichtbaar worden. Hier gaan later de wortels uit groeien. De bovenste bladeren laat je zitten.
  3. Plaats de Hoya Australis stekken in water. Zorg dat de bladeren niet onder water komen, maar de rest van de stek wel.
  4. Nu is het wachten. Normaal gesproken zie je de eerste worteltjes binnen twee weken.
  5. Als de wortels enkele centimeters zijn kunnen de stekken in de aarde worden gezet.
  6. Hou je nieuwe plantjes nog een weekje goed vochtig zodat ze kunnen wennen aan de overstap van water naar aarde.

Hoya Australis bloem

De Hoya Australis bloeit in de zomer. De bloemen zijn de voornaamste reden dat mensen deze plant houden. Ze hebben een zoete geur (een beetje zoals vanille).

De bloemen zijn wit en hebben een roze kern. De bloemetjes zijn zelf klein, maar groeien in trossen die wel 40 stuks kunnen bevatten en 10 centimeter breed kunnen worden!

Hoya Australis bloem

Veel gestelde vragen en problemen

Is Hoya Australis giftig?

Helaas, het sap in de bladeren van deze plant is giftig bij inname en kan irritatie op de huid veroorzaken. Haal dus geen Hoya Australis in huis als je kleine kinderen, katten of honden hebt.

Gele bladeren

Geel blad komt vaak voor bij deze plant. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als je plant te lang in natte grond staat worden voornamelijk de onderste bladeren geel. Daarna vallen ze van de plant af. Het is zaak om de grond tussen de gietbeurten bijna helemaal uit te laten drogen.

Een andere oorzaak kan een te lage temperatuur zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de winter als er een raam open staat en de Hoya Australis staat op de toch.

Zwarte vliegjes in de aarde

Dit gebeurt voornamelijk als de grond voor langere tijd vochtig is geweest. Vochtige en warme grond is een voedingsbodem voor deze vliegjes. Gelukkig zijn ze goed te bestrijden. Lees verder over rouwvliegjes bestrijden.

Inhoudsopgave: