Kan een Kerstster buiten staan? Dat ligt er volledig aan waar je woont. Deze planten groeien inheems in Mexico. In dit heerlijke, warme klimaat groeien deze planten als struiken van wel drie meter hoog. Geen probleem.
Helaas wijkt ons klimaat sterk af van het klimaat daar. Jouw Kerstster kan hier wel buiten staan, maar alleen een bepaalde periode van het jaar en onder bepaalde voorwaarden. Je leest het allemaal op deze pagina.
Wanneer Kerstster naar buiten
Het beste moment om jouw Kerstster (Poinsettia) naar buiten te verplaatsen is zodra de kans op vorst helemaal voorbij is. Zoals hierboven al stond: deze plant groeit inheems in warme gebieden. De Kerstster kan absoluut niet tegen vorst.
Bij het naar buiten verplaatsen van jouw plant kun je hem ook meteen terugsnoeien. Dit stimuleert de plant straks weer mooi uit te lopen en zo krijg je er een vollere plant voor terug.
De plant kan dus naar buiten na de laatste vorst. Haal hem ook weer naar binnen voor de eerste nachtvorst.
Standplaats en licht
De juiste standplaats is een belangrijk onderdeel van de Kerstster verzorgen. Bij het kiezen van de juiste standplaats bepaal je bijvoorbeeld het type en de hoeveelheid licht. Geef jouw plant een zonnige standplaats. In de natuurlijke habitat is het warm en dit moet zo goed mogelijk worden nagebootst.
Vind je het belangrijk dat de Kerstster in de winter opnieuw gaat bloeien? Dan is het zeer belangrijk dat het op de standplaats ‘s nachts echt pikdonker is. Kunstlicht kan de bloei namelijk beïnvloeden. Zelfs een kleine hoeveelheid kunstlicht in de nacht, bijvoorbeeld van een lantaarnpaal, kan de bloei van de plant verstoren en/of vertragen. Ben je geïnteresseerd in het opnieuw tot bloei brengen van jouw plant? Lees dan verder over de Kerstster weer laten bloeien.
Ook is het belangrijk dat jouw Kerstster buiten uit de wind staan. Harde wind kan de tere bladeren namelijk beschadigen, en dat zou zonde zijn.
Nog een laatste tip met betrekking tot de standplaats: zet de plant niet in de buurt van kinderen of katten. De plant kan namelijk giftig zijn bij inname.
Type grond
Een Euphorbia Pulcherrima, de botanische naam van de Kerstster, houdt van een licht zurige grond. Mocht dat niet mogelijk zijn kan een normale potgrond ook. Veel belangrijker is dat het een type grond is die goed vocht afvoert. Je kunt bijvoorbeeld normale potgrond aanmengen met wat zand om dit te bereiken.
Kerstster buiten water geven
Zorg dat de grond nooit helemaal droog wordt. Zeker als het warm is buiten kan de aarde in een pot snel helemaal uitdrogen. Houd dit dus goed in de gaten. Een uitgedroogde Kerstster is soms lastig te herstellen. Tegelijkertijd mag de grond ook niet te lang drassig zijn.
Wil je meer weten informatie over een Kerstster water geven?
Pot
Een Kerstster buiten kan nogal eens een regenbuitje over zich heen krijgen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem. De meeste planten doet dit juist zeer goed! Het is echter wel een probleem als je geen gaten in de pot hebt. Dan blijft het regenwater in de aarde en dit wordt na verloop van tijd modder. Hier kan de Kerstster absoluut niet tegen.
Zorg dus altijd voor gaten in de pot zodat overtollig regenwater weg kan stromen.
Voeding
Jouw Kerstster buiten kan wel wat plantenvoeding gebruiken vanaf het moment dat je nieuwe groei ziet. Het is belangrijk niet eerder te beginnen met voeden. Geef iedere twee weken een beetje vloeibare voeding voor kamerplanten.
Voeding is belangrijk voor een gezonde groei van de plant. Als je dit niet doet kunnen de bladeren geel worden of uiteindelijk zelfs afvallen.
Zodra je de eerste bloemknoppen ziet verschijnen moet je stoppen met voeden. Dit stimuleert de bloei.
Snoeien
Als je ervaring hebt met de Kerstster plant merk je misschien dat deze buiten een stuk hoger groeit dan binnen. Zelfs in ons klimaat, wat zo afwijkt van het warme klimaat waar de plant van nature groeit, kan de plant vrij hoog worden.
Hij groeit dan wat hoger, meestal is dit helemaal niet mooier. De plant lijkt een soort van “uitgerekt”. Om hem mooi te houden moet je hem snoeien. Lees verder over Kerstster snoeien.