Kerstster overhouden

kerstster overhouden

Kerstster uitgebloeid? Niet weggooien! Je kunt hem weer laten bloeien. Dit noem je Kerstster overhouden.

Een Kerstster is geen eenjarige plant. Helaas denken veel mensen van wel en wordt de plant na de kerst weggegooid. Dit is zonde, maar dit gebeurt helaas maar al te vaak. Wist je dat je jouw Kerstster weer kunt laten bloeien? En er zo volgend jaar weer van kunt genieten?

Hoe je jouw Kerstster weer kunt laten bloeien lees je op deze pagina. Een kleine opmerking van te voren: het is niet heel gemakkelijk. Een beetje groene vingers en wat motivatie is dus gewenst. Als het lukt is de voldoening zeer groot. Het is namelijk leuk en tegelijkertijd duurzaam!

kerstster overhouden

Kerstster overhouden

Na de bloei

Waarschijnlijk heb je jouw Kerstster (ook wel Poinsettia genoemd) ergens in november of december gekregen of gekocht. In die periode worden namelijk verreweg de meeste Kerststerren verkocht. De plant heeft dan al een hele reis achter de rug: van kweker, tot groothandel, tot verkooppunt, tot jouw huis. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat de plant de Kerstsmis niet haalt.

Als je een sterk exemplaar hebt, en hij haalt de Kerstmis, merk je dat hij na verloop van tijd begint uit te vallen. Hij is uitgebloeid! Dan is het tijd om in actie te komen. Snoei de Kerstster terug tot 30 centimeter boven de grond. De afgesnoeide stukken kun je weggooien, maar dat hoeft niet. Je kunt ze laten uitgroeien tot nieuwe planten. Verder lezen over Kerstster stekken.

De Kerstster overhouden is meteen een goede gelegenheid om hem om te potten met verse potgrond. Gebruik potgrond die goed doorlatend is, bijvoorbeeld met kokos of een zanderig mengsel. Anders heb je grote kans op wortelrot, lees erover op de pagina over Kerstster water geven.

Zet jouw Kerstster nu weg op een koele plek in de schaduw. Schaduw betekent niet donker, maar geen direct zonlicht. Je hoeft alleen maar te zorgen dat de aarde nooit helemaal is uitgedroogd. In deze fase verbruikt de plant nauwelijks iets, ook geen voeding.

In het voorjaar kan de plant naar buiten, maar dat hoeft niet. Verplaats hem in ieder geval naar een lichte plek. Als je de plant buiten zet mag die best in de zon, maar binnen liever niet. Zon achter glas is heet en kan de bladeren doen verbranden. Zet je jouw Kerstster buiten? Lees dan verder over de verzorging van de Kerstster buiten.

Ook kun je nu weer de grond iets vochtiger houden en starten met toedienen van plantenvoeding. Na verloop van tijd gaat de plant weer uitlopen!

Het Kerstster overhouden is in principe al gelukt: de plant heeft de winter overleefd. Wil je hem ook opnieuw laten bloeien? Lees van hieronder verder.

overhouden kerststerren plant

Kerstster opnieuw laten bloeien

Misschien ken je de term “kortedagplant” wel. Dit houdt in dat een plant bloemknoppen gaat aanmaken zodra de dagen korter worden. In principe worden de dagen na de zomer korter en zou het kunnen dat de Kerstster opnieuw gaat bloeien. In de praktijk blijkt dit echter bijna nooit het geval.

De Kerstster stelt echt specifieke eisen om tot bloei te komen, namelijk 14 uur pikdonker en 10 uur licht per dag. En dat voor acht weken lang. Hoe je dat doet? Zet er een zwarte emmer of bak overheen voor 14 uur, bijvoorbeeld van ‘s avonds tot ‘s ochtends. Dit klinkt gek, maar kwekers hanteren dit schema ook.

Dit schema begin je aan het einde van de zomer. Zo heb je met de kerstmaand weer een bloeiende Kerstster. Je kunt hier al mee starten als jouw plant nog buiten staat, maar haal hem naar binnen vóór de eerste nachtvorst (het liefst iets eerder).

kerstster opnieuw laten bloeien

Kerstster overhouden: het gaat om de bloem

Een Euphorbia Pulcherrima, wat de botanische naam is van de Kerstster, gaat de meesten natuurlijk om de bloem. Of eigenlijk: toch niet. Velen zien de rode of witte bladeren aan voor de bloem, maar dit zijn in werkelijkheid de schutbladeren. De bloemen zijn zeer klein en zitten precies in het midden. In de natuur zijn deze felgekleurde schutbladeren bedoeld om insecten aan te trekken.

De echte bloemen zijn niet zo indrukwekkend. Je hebt ze echter wel nodig, want zonder bloemen maakt de Kerstster niet die mooie schutbladeren aan!

Inhoudsopgave: