Ledebouria Socialis groeit inheems in grote gebieden in Zuid-Afrika. Er zijn zo’n 39 soorten Ledebouria bekend. De botanische naam Ledebouria is gegeven ter ere van de Duits-Estse botanicus C.F. von Ledebour. De soortnaam Socialis staat in het Latijns voor “sociaal” en is aan de plant gegeven omdat ze vaak dicht op elkaar groeien.
In de natuurlijke omstandigheden wordt een Ledebouria Socialis zo’n 25 centimeter hoog met bladeren van ongeveer 10 centimeter lang. Deze bladeren zijn lichtgrijs met donkergroene stippen. De onderkant van de bladeren is paars of heeft een paarse gloed. Er is ook de Ledebouria Socialis “Variegata”. Deze variant heeft witte strepen langs de randen van het blad.
Het bijzondere aan deze plant is dat de bladeren groeien op een soort knollen die uit de grond steken. Deze knollen noem je caudex. De Ledebouria Socialis is niet de enige die deze groeiwijze heeft. Veel soorten planten vallen binnen de caudex categorie. Meestal zijn dit planten die groeien in zeer warme en droge gebieden. In deze knollen slaan ze namelijk vocht op.
Vanwege het groeigebied en de mogelijkheid om vocht op de slaan zou je denken dat Ledebouria Socialis een vetplant is. Dit is niet het geval. Toch zijn er wel veel punten in de verzorging hetzelfde. Lees erover op deze pagina.
Botanische naam | Ledebouria Socialis |
Ook bekend als | Zilveren Afrikaanse Hyacint, Zilveren Schelp, Scilla Socialis, Scilla Violacea |
Standplaats | Zonnig |
Water | Weinig |
Ledebouria Socialis bloemen
Als je de verzorging goed doet kan de Ledebouria Socialis tot bloei komen. Meestal gebeurt dit aan het begin van de zomer.
Er groeit dan een steel boven de plant uit. Aan deze steel zitten de paarse steeltjes waar de bloemetjes op zijn bevestigd. Meestal zo’n 10 tot 30 bloemetjes per bos. Deze bloemetjes zijn meestal groen, maar hebben soms een roze gloed. De bloemen doen qua vorm denken aan de bloem van de Yucca.
Ledebouria Socialis verzorging
Standplaats en licht
Deze plant houdt wel van een zonnetje. Zet hem dan ook het liefste voor een raam waar de zon op staat. Dit is een voordeel omdat de meeste kamerplanten juist niet van de volle zon houden. Naast de Ledebouria Socialis zijn er nog enkele populaire kamerplanten die zonlicht waarderen, bijvoorbeeld de Eucalyptus.
Overigens doet de Ledebouria Socialis het ook prima op een standplaats met indirect zonlicht. Het belangrijkste is dat de plant veel daglicht krijgt. Een plek in de schaduw is niet aan te raden.
Je zou er overigens ook voor kunnen kiezen om deze plant buiten te zetten in de zomermaanden. Zorg dan voor een plekje zonder al te veel wind. In de herfst moet je hem naar binnen halen.
Water geven
Zoals bovenaan deze pagina werd aangegeven valt de Ledebouria Socialis onder de caudex planten. De knol waar de bladeren op groeien doet dienst als wateropslag in droge tijden. Deze plant is het dus gewend om langere tijd geen water te krijgen.
In de lente en zomer
Laat de bovenste paar centimeter van de aarde dan ook eerst uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Zodra je dan weer water geeft doe je dit flink veel. Zoveel dat het water aan de onderkant weer uit de pot komt (zorg dus altijd voor een drainage gat!). Daarna mag de aarde weer drogen totdat de bovenste paar centimeter droog is.
In de herfst en winter
De plant zit nu in de rustfase en de waterbehoefte is dan minimaal. Als je eenmaal per maand een beetje water geeft is dit voldoende.
Grond en pot
Het belangrijkste aan de pot is dat er onderin een drainage gat zit. Dit is belangrijk omdat overtollig water zo uit de pot kan stromen. Blijft dit water er in staan dan wordt de aarde drassig en gaan op den duur de wortels van de Ledebouria Socialis rotten. Je kunt het wegstromen van water verder verbeteren door hydrokorrels in de pot te leggen voordat je de aarde er op legt en de plant er in zet.
De grond moet goed doorlatend zijn. Gebruik het liefste een grond voor cactussen of vetplanten. Hiermee boots je de natuurlijke situatie zo goed mogelijk na.
Voeding
Deze plant heeft weinig behoefte aan voeding, net zoals bijvoorbeeld een Sanseveria. Dat betekent echter niet dat ze zonder voeding kunnen! Voed jouw Ledebouria Socialis 1 keer per maand bij met voeding voor cactussen of vetplanten. Deze is speciaal gemaakt voor planten die weinig voeding gebruiken. Gebruik je een normale kamerplantenvoeding, dan geef je gemakkelijk teveel en dat kan schade aan het wortelgestel veroorzaken.
In de herfst gaat deze plant in ruststand. Dit duurt tot aan het einde van de winter / begin van de lente. Geef jouw plant deze periode van rust en voed hem dan niet meer bij.
Veelgestelde vragen en problemen
Is de Ledebouria Socialis giftig?
Helaas, deze plant komt bij meerdere bronnen naar voren als giftig. Het is dus verstandig om deze plant niet in huis te halen als je kleine kinderen, katten of honden rond hebt lopen.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hem hoog te zetten, maar liever neem je helemaal het risico niet. Dit hoeft ook helemaal niet, want er zijn genoeg alternatieven. Bekijk bijvoorbeeld eens de Pannenkoekplant.