Maranta Fascinator Tricolor (Erythoneura) verzorgen

De Maranta Leuconeura Erythoneura is een zeer populaire Maranta soort. De staat beter bekend onder de bijnaam “Maranta Fascinator Tricolor”. De naam heeft de plant te danken aan het feit dat het blad in 3 kleuren is getekend: lichtgroen, donkergroen en roze. Andere mensen kennen de plant onder de naam “Visgraatplant”. Ook deze is te begrijpen, maar wij vinden “Tricolor” leuker:)

De Maranta Tricolor mag dan populair zijn, de plant is niet eenvoudig te verzorgen. Het is een echte diva! Op deze pagina lees je alles over de verzorging en goede groei van jouw geliefde plant.

maranta leuconeura fascinator tricolor bladeren
De Maranta Tricolor dankt haar bijnaam aan de bladeren

Standplaats Maranta Fascinator

De Maranta Fascinator is oorspronkelijk een tropische plant. Deze floreert op de grond onder de hoge bomen die alle directe zon weghouden van de plant. Probeer deze omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen bij het kiezen van een standplaats voor de Tricolor. Plaats de plant dan ook op een plek zonder direct zonlicht. Je zult merken dat de plant het ook goed doet op een plek die voornamelijk schaduw biedt.

De Maranta Tricolor water geven

Water geven is een uiterst precies werkje. Je moet precies zoveel water geven dat de grond niet uitdroogt, maar niet zo vaak dat de grond te vochtig wordt. Het beste is om even in de grond te prikken voor het water geven. De bovenste laag mag nog licht vochtig aanvoelen, niet uitgedroogd. Gebruik water op kamertemperatuur, zodat de plant zich aan het water kan aanpassen. 

=> Wist je trouwens dat je heel makkelijk de Maranta kunt stekken?

Grond voor de Erythoneura

De Maranta Tricolor is zeer gevoelig voor wortelrot. De hoeveelheid water is al lastig, maar belangrijker is dat het overtollige water goed weg kan stromen. Kies er daarom voor om de potgrond aan te mengen met zand. Dit komt de drainage ten goede.

Luchtvochtigheid

De Erythoneura is een tropische plant. Dat betekent dat deze houdt van een hoge luchtvochtigheid. Gezien dat in de meeste huiskamers lastig is, kun je de bladeren een paar keer per week sproeien met een plantenspuit. Zo boots je zo goed mogelijk de natuurlijke omgeving na.

=> Een mooie variatie is de Maranta Lemon Lime

Bloemen

De verzorging is niet makkelijk. Doe je het goed, dan wordt je beloond met een echte blikvanger in de kamer! Een teken dat het goed gaat is het verschijnen van bloemen. Bloemen zijn mooi, maar kosten de plant veel energie. Je kunt ze het beste verwijderen als ze hun glans hebben verloren. Daarbij kan een bloeiende plant wel wat extra licht gebruiken.

maranta leuconeura tricolor bloemen
De Maranta Leuconeura Erythoneura in bloei

Is de Maranta Fascinator Tricolor giftig?

Voor zover bekend is de Maranta is niet giftig voor mensen, honden of katten.

Veel voorkomende problemen

Bladeren van mijn Tricolor verschroeien

De Maranta Tricolor houdt niet van direct zonlicht. Als de plant dit toch vangt, kan het zijn dat de bladeren uitdrogen en uiteindelijk verschroeien.

De kleuren van de bladeren vervagen

Ook dit is een teken dat de Tricolor te veel (direct) zonlicht vangt.

Donkere vlekken op bladeren Tricolor

Dit is een teken dat er schimmel begint te vormen op de wortels door te veel water.

De bladeren vallen opeens af!

Als je te koud water geeft kun je de wortels van de plant te veel afkoelen en hiermee stress veroorzaken. Dit shockeren van het systeem kan bladuitval veroorzaken. We zeiden het al: de Maranta Tricolor is een echte diva:)

Hee planten liefhebber!

Volg je onze Pinterest al?