Orchidee stekken

Hoe werkt dat eigenlijk, een Orchidee stekken? Dat ligt volledig aan de soort die je wilt gaan vermeerderen. Er bestaan meer dan 30.000 soorten Orchideeën, maar bij het stekken delen we al die soorten onder in twee groepen: met keiki en zonder keiki. Als eerste wordt hieronder de methode van Orchidee stekken met keiki besproken. Daaronder de methode zonder keiki.

Voordat je begint moet worden opgemerkt: een Orchidee stekken is niet eenvoudig. Het kan zeker, maar deze planten zijn zeer gevoelig en groeien niet snel. Als je nog geen ervaring hebt met stekken is het wellicht goed om te beginnen met een makkelijker project. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld eens de pagina over Monstera stekken of Graslelie stekken.

Ga je voor het stekken van jouw Orchidee? Lees dan snel verder voor de juiste aanpak!

Orchidee stekken met keiki

Een Orchidee stekken met keiki is de meest gebruikte methode. Dat komt omdat veel van de populaire soorten hiervoor geschikt zijn. Zo zijn alle 60 soorten die binnen het Phalaenopsis geslacht vallen geschikt (ook wel de Vlinderorchidee genoemd). Een ander veel voorkomend geslacht, waaronder zo’n 87 soorten vallen, is de Vanda Orchidee.

Wat is een keiki?

De logische vervolgvraag is nu: wat is een keiki? De makkelijkste manier om een keiki te omschrijven als de zijscheut van de Orchidee. Uit een oog waar je normaal een bloem uit ziet groeien komt nu een knobbeltje. Dit knobbeltje ziet eruit zoals op onderstaande foto:

De keiki gebruiken om de Orchidee te stekken

Dit knobbeltje zal na verloop van tijd uitgroeien tot een volwaarde uitloper die kan worden gestekt. Na enkele weken tot enkele maanden kan de eerste groei van de keiki worden waargenomen. Dat ziet eruit als op onderstaande foto:

Zeker in de beginfase van de keiki zal iedere groei opvallen. Het ontwikkelt zich immers vanaf niets tot een volwaardige uitloper. Na verloop van tijd zal de verdere groei minder opvallen. Totdat de keiki klaar is om te stekken, en een eigen Orchidee kan worden, kan er zomaar een jaar voorbij gaan. Als je meerdere Orchideeën in huis hebt weet je dat ze niet snel groeien.

Het is belangrijk de keiki de tijd te geven zichzelf te ontwikkelen. Als het stekken van de Orchidee te vroeg gebeurt overleeft het stekje dit niet. Dat is natuurlijk erg zonde omdat de plant dan weer helemaal opnieuw moet beginnen. In de tussentijd hoef je enkel te wachten. Er hoeft ook geen speciale verzorging plaats te vinden, dat regelt de moeder Orchidee.

In de natuurlijk kan de keiki een aantal jaar aan de plant blijven zitten tot deze er vanzelf afvalt. Wij willen daar natuurlijk niet op wachten. Wanneer kan het stekken van de Orchidee dan plaats vinden? Ons advies: als de stek minimaal 2 volle blaadjes en 3 goede wortels heeft. Goede wortels voelen stevig aan en zijn minimaal 7 centimeter lang. Dat zou echt het minimale zijn. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans van slagen van het stekken. De keiki hieronder op de foto heeft een goede kans:

orchidee stekken met keiki
Bij deze Phalaenopsis Orchidee is de volgroeide Keiki goed te zien. Deze kan worden gestekt. “Phalaenopsis NoID with two keikis” by Viperalus is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.

Orchidee stekken nemen

Nu je er van overtuigd bent dat de Orchidee stek zelfstandig kan uitgroeien tot een nieuwe plant, kun je de stek van de plant afhalen. Doe dit zeer voorzichtig en gebruik altijd een mesje wat van te voren is ontsmet. Dit kun je doen door het af te nemen met een alcoholdoekje of te verhitten bij een vlammetje.

Het beste is om de Orchidee water te geven een dag voor het stekken. Zo zijn de keiki en de moederplant goed aangesterkt voordat het stekken plaats gaat vinden.

Orchidee stekken in aarde zetten

Nu kun je het stekje in de aarde gaan zetten. Omdat je al in bezit bent van de moeder Orchidee weet je dat deze planten niet in normale potgrond kunnen leven. Gebruik dan ook speciale grond voor de Orchidee. Hiervan zijn verschillende versies op de markt, waarvan de meesten voornamelijk bestaan uit boomschors.

Orchidee stekken verzorgen

De jonge Orchidee kan nog niet direct water krijgen. Vergeet niet dat ze altijd haar water en voedingsstoffen via de moederplant kreeg. Wacht een paar dagen totdat de wortels er klaar voor zijn om zelfstandig water op te nemen. In de tussentijd is het belangrijk de luchtvochtigheid hoog te houden. Dit kun je doen door dagelijks de Orchidee te benevelen met een plantenspuit (lees hier tips voor de juiste plantenspuit).

Een Orchidee stekken zonder keiki

Er zijn ook soorten, zoals de Dendrobium, die geen keiki produceren. Hoe kun je deze soorten Orchidee stekken? Deze soorten produceren wortelscheuten die naast de plant omhoog komen. Deze wortelstokken groeien uit tot nieuwe plantjes. Deze zijn onder de grond met de moederplant verbonden en kun je er van scheiden. Wellicht ken je deze methodiek van bijvoorbeeld het Bananenplant stekken of Pannenkoekplant stekken.

Net zoals bij het Orchidee stekken met keiki is het belangrijk dat het stekje sterk genoeg is. Wacht dus met scheiden totdat er minimaal 3 blaadjes aan zitten. Gebruik altijd een mesje of schaar welke van te voren goed is ontsmet.

Veel gestelde vragen over Orchidee stekken

Wanneer kun je het beste een Orchidee stekken?

De Orchidee hecht niet veel waarde aan een bepaald jaargetijde als het op stekken aankomt. Voor veel kamerplanten geldt als advies te stekken in de lente, omdat dan de plant in de groeifase zit. Bij de Orchidee is het juiste moment als de stekjes groot en sterk genoeg zijn. Dat betekent: minimaal 3 blaadjes aan de stek en de stek moet stevig aanvoelen. Als de stek nog fragiel aanvoelt kun je beter nog even wachten.

Inhoudsopgave: