Peperomia Hope groeit origineel in de tropische bossen van Zuid-Amerika. Er bestaan meer dan duizend Peperomia soorten, maar slechts enkele daarvan vinden we in Nederland terug in de plantenwinkels en tuincentra.
De Peperomia Hope is er daar een van. En niet zo verwonderlijk. Het is een leuke, kleine hangplant die zo’n 30 centimeter lang kan worden. Door het compacte formaat is deze plant geschikt voor kleine (hangende) plantenpotten.
De kleine bladeren zijn groen en bijna helemaal rond, maar hebben een klein puntje op de bovenkant. Ook is het blad wat dikker, wat de Peperomia Tetraphylla Hope een beetje de uitstraling van een vetplant geeft.
In tegenstelling tot vetplanten heeft deze plant juist liever een wat meer vochtige grond en een hogere luchtvochtigheid. De aanpak hiervoor, en de verdere verzorging, lees je op deze pagina.
Naam | Peperomia Tetraphylla Hope |
Ook bekend als | Peperomia Hope |
Standplaats | Indirect licht |
Water | Gemiddeld |
Giftig? | Nee |
Peperomia Hope verzorging
Standplaats en licht
De Peperomia Hope staat niet graag te donker, dan groeit hij niet meer goed. Geef hem dus een plekje waar hij veel daglicht krijgt. Let er wel op dat de plant liever niet in direct zonlicht staat. Deze is, zeker in de middag, te heet en kan de blaadjes doen verschroeien. De ochtendzon is meestal nog niet zo heet, dus dat kan geen kwaad.
=> Liever een variatie met een groter blad? Bekijk dan eens de Peperomia Raindrop.
Temperatuur
Deze plant is afkomstig uit tropische klimaten. Tegelijkertijd is het een taaie. Hij zal het ook in onze West-Europese huiskamers prima doen.
De kamertemperatuur is hier in principe prima, maar zorg dat deze nooit onder de 12 graden zakt. Dat wordt dan toch wel te koud.
Water geven
Al hoewel de bladeren van de Peperomia Hope de looks van een vetplant hebben, verlangt hij wel iets meer water. De grond mag niet volledig uitdrogen tussen de gietbeurten.
Laat het bovenste gedeelte van de grond licht uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. In de lente en zomer, als het warmer is, zal dat ongeveer één keer per week zijn.
In de winter is het vaak kouder. Ook is de plant dan in ruststand en zal minder water gebruiken. Dan is ongeveer éénmaal per 10 a 14 dagen voldoende.
Grond en pot
Misschien nog wel belangrijker dan de hoeveelheid water geven: dat het overtollige water weg kan stromen! De Peperomia Hope heeft een hekel aan natte voeten. Als de grond drassig blijft gaan de wortels rotten.
Zorg dan ook voor een goede drainage. Dit begint met de potgrond. Een Peperomia staat graag in een losse grond. Dit kan normale potgrond zijn, maar meng die dan aan met wat zand.
Leg onderin een laagje hydrokorrels en zorg voor een gat in de bodem van de pot zodat het water weg kan stromen. Op die manier loop je nooit het risico dat je te veel water geeft: het kan weer wegstromen!
Peperomia Tetraphylla sproeien?
Deze plant overleeft prima in ons klimaat, ondanks de lagere temperaturen dan in zijn natuurlijke omgeving. Je kunt hem wel een handje helpen. In de natuurlijke omgeving is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Door dit na te bootsen doe je jouw Peperomia Hope een groot plezier.
Sproei jouw plant tweemaal per week met een plantenspuit op nevelstand. In de winter is een lage luchtvochtigheid een groter probleem doordat de kachel dan vaker aanstaat. Dit kun je compenseren door een bakje water op de kachel te plaatsen. Het water verdampt en verhoogt plaatselijk de luchtvochtigheid.
Voeding
Deze sterke plant stelt geen hoge eisen aan de voeding. Een normale kamerplantenvoeding is prima. Geef tijdens het groeiseizoen (de lente en zomer) één of twee keer per maand.
Lees altijd goed de verpakking van de meststof en volg deze op. Je geeft namelijk gemakkelijk te veel voeding en dat kan de plant beschadigen.
Peperomia Hope stekken
Een Peperoma Hope vermeerderen kan op twee manieren: bladstekken en stengelstekken. Hier lees je de aanpak voor de beide methodes.
Welke manier je ook kiest, een aantal randvoorwaarden blijven hetzelfde. Zo is het belangrijk te stekken in het voorjaar of in de zomer. Dan zit de plant in de groeifase. Zo kan de moederplant sneller herstellen en hebben de Peperomia Hope stekken een grotere overlevingskans.
Ook is het belangrijk om een scherpe schaar te gebruiken. Een botte schaar kan lelijke wonden aan de plant achterlaten. Tot slot is het slim om de schaar te ontsmetten. Hiermee verklein je het risico op ziektes.
Peperomia Hope stekken op water (stengelstekken)
- Selecteer een aantal mooie, jonge scheuten. Deze knip je af op ongeveer 10 tot 15 centimeter.
- Verwijder de onderste blaadjes. Het gedeelte wat straks in het water komt moet vrij zijn van blad. De rest van de blaadjes moet blijven zitten.
- Zet jouw Peperomia Tetraphylla stekken in water. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de directe zon.
- Nu is het wachten tot de worteltjes verschijnen. Ververs af en toe het water. Zeker in warme periodes kunnen de stekjes gaan rotten.
- Als de worteltjes tussen de 1 en 2 centimeter zijn kunnen jouw nieuwe plantjes in de aarde!
Peperomia Hope stekken op aarde (bladstekken)
Het leuke aan de Peperomia Hope is dat je hem ook kunt bladstekken. Dit gaat op dezelfde manier als bij zijn broertje, de Peperomia Watermelon. Daarvan hebben we een uitgebreide omschrijving, inclusief foto’s. Lees verder over Peperomia Watermelon stekken.
Veelgestelde vragen
Het blad wordt vaal
De bladeren van de Peperomia Hope moeten een mooie gezonde groene kleur hebben. Het blad is donkergroen met soms een lichtgroene streep er doorheen.
Merk je dat de kleuren op het blad vaal beginnen te worden? Dat betekent vaak dat de plant op een te lichte plek staat, waarschijnlijk zelfs in direct zonlicht. Dit vindt de plant niet prettig. Verplaats hem naar een standplaats waar de plant wel licht krijgt, maar niet in de volle zon staat.
=> Een andere leuke soort is de Peperomia Angulata. Ook deze variatie heeft kleine blaadjes met een subtiel patroon.
Peperomia Hope groeit niet
Groeit jouw plant niet meer? Dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Ten eerst is belangrijk: welke tijd van het jaar is het? Het is normaal dat kamerplanten niet of nauwelijks groeien in de herfst en winter.
Is het juist lente of zomer? Dan kan het te maken hebben met de hoeveelheid voeding in de aarde. Een beetje kamerplantenvoeding kan wonderen doen. Ook kan het betekenen dat jouw plant het te koud heeft, of te donker staat. Lees hierboven de juiste voorwaarden voor de verzorging van de Peperomia Tetraphylla.
De plant verliest bladeren
Als jouw plant blad verliest is dit meestal een teken van te weinig water. Jouw plant houdt van een beetje vochtige grond. Als hij te lang droog staat stoot hij zijn blaadjes af. Lees hierboven op de pagina over de juiste manier van water geven.
Is de Peperomia Hope giftig?
Er zijn online meerdere bronnen die aangeven dat de Peperomia Hope niet giftig is. Onder andere wordt dit vermeld door het Belgische Anti Gifcentrum. Ook andere websites, zoals planten informatiewebsites, vermelden dat de plant niet giftig is voor katten, honden en kinderen.