Philodendron Gele Bladeren: Oorzaken & Remedies

Philodendrons zijn zeer populair als kamerplant. Dit zijn ze vooral omdat ze zeer makkelijk te verzorgen zijn en hun grote glanzende bladeren zien er ook gewoon heel mooi uit. Toch kan het zijn dat je philodendron last krijgt van gele bladeren. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Hoe kan het komen dat je philodendron gele bladeren krijgt en hoe kun je dit voorkomen?

Philodendron plant met opvallende gele bladeren.
Philodendron Xanadu plant in a ceramic pot closeup view

Help, m’n philodendron heeft gele bladeren

Dat je plant wel eens gele bladeren krijgt, is helemaal niet erg en hoeft niet meteen te betekenen dat je plant dood gaat. Ook wanneer een blad oud is, zal het op een gegeven moment geel worden en afsterven. Niets om je zorgen over te maken.

Echter, wanneer je philodendron ineens meerdere gele bladeren begint te krijgen, kan het heel goed zijn dat er een andere oorzaak is. Gelukkig zijn de meeste problemen makkelijk te achterhalen en ook makkelijk te voorkomen. 

Te veel water

Als je philodendron gele bladeren heeft gekregen, dan is de kans groot dat dit komt omdat je hem te veel water geeft. Als je te veel water geeft, blijft de aarde altijd nat. Dit kan leiden tot wortelrot en zorgt ervoor dat de plant de voedingsstoffen uit de aarde of de voeding die je geeft, niet meer kan opnemen. Dit veroorzaakt gele bladeren en kan er uiteindelijk voor zorgen dat de plant afsterft. Zeker wanneer je zo’n mooie soort als de philodendron cordatum hebt, wil je dit liever voorkomen

Het is dan ook zeer belangrijk dat je altijd even de aarde voelt voordat je water gaat geven. De aarde mag namelijk tussen gietbeurten door best wel even opdrogen. Om te kijken of de grond nog vochtig is, steek je gewoon je vinger in de aarde. Is de grond nog nat, kun je beter even wachten met water geven.

Juist te weinig water

Hier lijnrecht tegenover staat als oorzaak juist te weinig water geven. Ook dit kan bij een philodendron tot gele bladeren leiden. Als je de plant niet genoeg water geeft, zal de grond volledig uitdrogen. Op deze manier kunnen de wortels geen voedingsstoffen meer opnemen om de plant te laten groeien of mooi te houden.

Dit zorgt er ook weer voor dat de philodendron gele bladeren krijgt en uiteindelijk zal afsterven. Controleer dan ook regelmatig of de grond nog vochtig is of niet en geef op tijd water. Water geven volgens een specifiek schema is dan ook niet aan te raden. Altijd eerst voelen en dan pas beslissen of je hem water moet geven of niet. 

Te veel zonlicht

De standplaats van de philodendron is zeer belangrijk. Zoals de meeste kamerplanten houdt ook de philodendron niet van te veel direct zonlicht. Hij is in zijn natuurlijke habitat gewend om onder een bomendak te groeien. Hij zal dus het beste groeien bij veel indirect daglicht. 

Het is hierbij wel belangrijk dat hij wel genoeg zonlicht krijgt. Wanneer bijvoorbeeld je philodendron pedatum te ver van het raam af staat, zal hij lange stengels en weinig bladeren groeien. Staat hij juist te dicht bij het raam en vangt hij te veel direct zonlicht, zullen zijn bladeren kunnen verbranden en geel worden. Dit kan hij ook niet meer zelf herstellen en je zult deze bladeren moeten verwijderen. 

Gebrek aan voeding

Ook een plant heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Dit haalt hij meestal uit de aarde waar hij in zit. In de groeiperiode is het daarom belangrijk dat je wat extra voeding toevoegt aan het water. Zo kan hij goed groeien. Wanneer hij een tekort aan stikstof, ijzer of magnesium heeft, is de kans groot dat de groei belemmerd wordt en de bladeren geel gaan worden.

Door regelmatig plantenvoeding te geven, vul je deze tekorten aan. Lees hierbij wel altijd goed de verpakking van de voeding. Hier staat altijd precies op hoeveel je moet toevoegen aan het water, want een teveel aan voeding is ook niet altijd goed voor je plant. 

Ongedierte

Je planten kunnen last krijgen van ongewenste bezoekers. Dit ongedierte kan op verschillende manieren je in huis in komen en ze zijn vaak zo klein dat je ze niet goed kunt zien. Zo kan bijvoorbeeld ongedierte als wolluis of spint je plant flink toetakelen. Deze insecten zuigen al het sap uit je plant en zo beschadigen de bladeren. Dit zorgt ook voor gele bladeren.

Van ongedierte op je plant af proberen te komen, kan soms een lastige opgave zijn. Er zijn verschillende soorten bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken. Hiervoor moet je er eerst achter komen van welk ongedierte je last hebt. Zo kun je een spray kopen die hier specifiek tegen werkt.

Deze bestrijdingsmiddelen zijn vaak zo ontwikkeld dat ze alleen het ongedierte aanpakken en de plant zelf verder niet beschadigen. Het is daarbij wel altijd belangrijk dat je het op de juiste manier gebruikt. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 

Inhoudsopgave: