Rhapis (Stokpalm, Bamboepalm)

bamboepalm

De Rhapis palm is een graag geziene plant in veel huiskamers. De plant is makkelijk te onderhouden en heeft mooie groene bladeren die wel 30 centimeter breed kunnen worden. Deze prachtige bladeren groeien op een dikke bruine stam die wel wat weg heeft van een bamboe. Daaraan dankt de plant haar bijnamen: Stokpalm of Bamboepalm.

bamboepalm blad
Het brede blad van de bamboepalm

Rhapis palm afkomst

Rhapis is een kleine soort palm, afkomstig uit Azië. Je vindt hem voornamelijk in Zuid-China, Thailand en verschillende eilanden. Omdat ze wat kleiner zijn staan ze vaak in de schaduw van hogere bomen. Veel soorten zien dan ook niet vaak de zon. Ze groeien het beste in gebieden met veel tropische regenbuien. 

Ondanks hun tropische oorsprong, zijn de meeste Stokpalm soorten verbazingwekkend tolerante planten. Ze overleven moeiteloos vorst, droogte, harde wind en zelfs directe, hete zonneschijn. Het is dan ook niet gek dat de Rhapis zo populair is als kamerplant! En alhoewel ze op elkaar lijken, en minstens net zo sterk zijn, is de Yucca (Palmlelie) toch echt geen familie.

Is Rhapis luchtzuiverend?

In een woord: ja! De plant is niet alleen mooi, maar staat ook bekend om haar uitstekende luchtzuiverende eigenschappen. De Rhapis helpt bij het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit en zorgt voor een gezonde frisse omgeving. De plant verwijdert onder andere formaldehyde en ammoniak uit de lucht:

  • Formaldehyde kan irritatie aan ogen veroorzaken en zelfs giftig zijn. Het komt voornamelijk van verf, tapijten, sigarettenrook en koken.
  • Ammoniak is een natuurlijk voorkomend gas en ontstaat bijvoorbeeld bij schimmelgroei, maar ook uit farmaceutische producten. De Rhapis is een held in het absorberen van ammoniak!

Vaak schrijven we luchtzuiverende eigenschappen toe aan planten met grote bladeren zoals de sterke Bananenplant of de kleurrijke Calathea, maar ook de Rhapis is hier dus erg goed in.

Bamboepalm
De Bamboepalm, of Stokpalm

Soorten Stokpalm

De Stokpalm is een familie die ongeveer 12 soorten kent. De meest bekende daarvan zijn de Rhapis Excelsa en de Rhapis Humilis.

Rhapis Excelsa

De Rhapis Excelsa staat ook wel bekend als de Lady Palm (Dames Palm) en is de bekendste en meest voorkomende soort. Waarschijnlijk omdat het een zeer gemakkelijke plant is om te onderhouden. De Rhapis Excelsa kan goed tegen kou, heeft weinig licht nodig en is zeer resistent tegen ziektes. Daarbij kan de plant eenvoudig worden vermeerderd. De ideale Stokpalm voor beginners dus!

Rhapis Humilis

De Rhapis Humilis is na de Excelsa de meest gekweekte soort. Vanwege de zeer smalle bladeren staat deze Stokpalm bekend als de Slanke Lady Palm. Deze soort heeft tien of meer spitse hangende “vingers” per blad. De soort blijft iets kleiner dan de Excelsa. Van alle Rhapis soorten verdraagt de Humilis het beste de zon, al blijft een plek in de schaduw nog steeds het beste.

De ideale standplaats

De Bamboepalm wordt ook wel de schaduwplant genoemd. De plant komt dan ook het beste tot zijn recht op een schaduwrijke plaats. Om deze reden is de plant zo populair in studentenkamers en kantoren! Dit komt door de donkergroene bladeren. Hier zitten meer bladgroenkorrels in. Deze zijn verantwoordelijk voor het omzetten van licht in energie. Een andere plant die prima in de schaduw overleeft is de Sanseveria.

Maar let wel, net zoals iedere plant heeft ook de Bamboepalm zonlicht en warmte nodig om te kunnen overleven. Een schaduwrijke standplaats is fijn, maar zorg ervoor dat de plant nog steeds wel daglicht ziet. Als de plant al een tijdje geen nieuwe bladeren aanmaakt weet je dat deze te donker staat.

rhapis
Rhapis blad

Rhapis water geven

Hoe lichter de standplaats van de Bamboepalm, hoe meer water deze nodig heeft. Als de plant dus wat meer in de schaduw staat, hoef je deze minder water te geven dan als deze een meer lichte standplaats heeft.

Zorg ervoor dat de grond altijd een klein beetje vochtig blijft. Hij mag nooit helemaal uitdrogen! Andere kamerplanten kunnen juist beter tegen droogte. Bijvoorbeeld een ZZ plant heeft erg weinig water nodig.

Een Rhapis is, net zoals veel andere planten, gevoelig voor het chloor en kalk wat in ons drinkwater zit. Het beste is dan ook om regenwater te geven of het kraanwater 24 uur te laten staan voordat je het aan de plant geeft.

Stokpalm sproeien

Omdat we het hier hebben over een tropische plant zal ze een sproeibeurt heerlijk vinden! Sproei de Stokpalm een of meerdere keren per week. Hierdoor blijft er minder makkelijk stof op de bladeren liggen en is de plant weerbaarder tegen ziekten. Neem in dit proces direct andere tropische planten, zoals de Philodendron, mee in je handelingen. Daar profiteren ze allemaal van!

Grond voor Bamboepalm

In principe stelt de Bamboepalm weinig eisen aan de grond waar je hem in plaatst. Als je toch speciaal grond gaat aanschaffen, zorg er dan voor dat deze het liefst wat zuurder is dan standaard potgrond.

Het belangrijkste is dat de grond goed vocht doorlaat zodat er geen water bij de wortels blijft staan. Dit kun je bereiken door de potgrond aan te mengen met een deel zand.

Verpotten van de Rhapis

De groeisnelheid van Rhapis hangt volledig af van de omstandigheden waar de plant staat. Bij het opkweken van de Rhapis groeit deze meestal 20 tot wel 30 centimeter per jaar. Wanneer de plant wordt verkocht en in een huiskamer of kantoor wordt gezet, neemt de groei aanzienlijk af.

Verpotten kan om de 2 a 3 jaar. Zorg altijd voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Als je gaat verpotten, kies er dan voor dit in de lente of zomer te doen. Al hoewel de plant binnen niet zo afhankelijk is van het groeiseizoen als buiten, is deze in de lente toch op zijn sterkst. De Rhapis maakt dan meteen nieuwe wortels aan en zo is verpotten voor de plant het beste.

Voeding

Rhapis zijn zeer langzaam groeiende planten en vereisen weinig voeding. Voeding geven is slim als de plant al wat langer in zijn pot staat. Dan is alle voeding al uit de potgrond. Geef dan eens per 1 of 2 maanden een beetje kamerplantenvoeding. Let erop dat je niet te veel geeft! Deze palm staat er bekend om gevoelig te zijn voor teveel voeding. De Stokpalm is hier trouwens niet alleen in. Zo heeft ook een Dracaena weinig voeding nodig.

Snoeien van de Rhapis

Als je de bladeren wilt snoeien, doe dat dan zo dicht mogelijk bij de stam. Snoei nooit de stam van de palm!

Als de plant bruine randen aan de bladeren krijgt kun je deze snoeien om de plant haar mooie uiterlijk terug te geven. Het is een zeer sterke plant, je kunt simpelweg de bruine randen van het blad wegknippen.

Bloeit de Rhapis?

In de natuur bloeien ze zeker, maar in huiskamers gebeurt dat bijna nooit. De omstandigheden in Nederlandse huiskamers zijn prima om de plant mooi te laten groeien, maar bloeien doen ze hier amper.

rhapis bamboepalm
De Rhapis Bamboepalm buiten

Is Stokpalm giftig?

De plant staat niet bekend als giftig en is dus volledig geschikt om te houden met kleine kinderen, katten of honden.

Ziektes

De meeste soorten Rhapis zijn behoorlijk resistent tegen van insecten. Dit is een van de redenen dat ze zo populair zijn als kamerplant! Natuurlijk blijft het een levende plant en het kan gebeuren dat deze het doelwit wordt van beestjes of ziekten. Controleer daarom regelmatig de bladeren. Als je er vroeg bij bent is het vaak nog makkelijk op te lossen.

Wat wel kan voorkomen zijn rouwvliegjes. Dit zijn kleine zwarte vliegjes die worden aangetrokken door vochtige potgrond. Gelukkig zijn deze effectief te bestrijden. Verder lezen over rouwvliegjes bestrijden (bijvoorbeeld met kaneel).

Rhapis kopen?

Misschien heb je deze plant al, misschien ben je nog op zoek. Dan weet je dat ze best duur kunnen zijn. Logisch, want het zijn grote planten die een kweker ook meer moeite kost. Zodra je een dure plant gaat aanschaffen wil je goed kunnen vergelijken. Wij gebruiken daarvoor vaak Bol.com. Hier staat het aanbod van meerdere webshops, in 1 overzicht. Dus wil je een Bamboepalm kopen? Bekijk dan eens het actuele aanbod met onderstaande knop:

Veel voorkomende problemen

Bladpunten van Rhapis bruin

Dat de uiteinden van de bladeren bruin worden is compleet normaal en is niks tegen te doen. Als je wilt kun je deze afknippen met een schaar om het uiterlijk van de plant te verbeteren.

Stokpalm heeft gele bladeren

Gele bladeren kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende reden is dat het blad oud is en de Stokpalm het afstoot. Daarbij zijn er twee andere oorzaken mogelijk.

Als de gele bladeren vooral aan de kant zitten waar ook een raam is, dan krijgt de plant waarschijnlijk te veel licht. Zet de plant dan ook verder bij het raam vandaan. Rhapis palmen houden van schaduw!

Als de gele bladeren rondom zitten is dit een teken van teveel, of juist te weinig water. De reactie van de Rhapis palm is hetzelfde op teveel en te weinig water: de wortels slaan dicht, er wordt geen water opgenomen en de bladeren worden geel.

Bamboepalm heeft bruine bladeren

Als bladeren oud worden kleuren ze bruin en vallen ze af. Dit is compleet normaal.

Inhoudsopgave: