Een Sanseveria stekken kan op verschillende manieren. Je kunt bladstekken in water zetten of direct in de aarde. De bladeren kun je zelf afsnijden of bijvoorbeeld een gebroken blad gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de Sanseveria te vermeerderen door de kluit te splitsen.
Welke methode je ook kiest: je moet geduld hebben. Een Sanseveria groeit niet snel en ook de stekken nemen rustig de tijd om uit te groeien tot nieuwe planten.
Hieronder op de foto’s zie je de Sansevieria Laurentii. Maar je kunt alle soorten Sanseveria stekken op deze manier, bijvoorbeeld de Cylindrica of de Zeylanica.
Wanneer Sanseveria stekken?
Een Sanseveria stekken doe je het liefste in het voorjaar. Als dat niet mogelijk is kan de zomer ook nog. Liever niet in de herfst of winter. De reden hiervoor is simpel: in de herfst en winter is de Sanseveria in rust. Het is sowieso al een langzame groeier, maar in de ruststand gebeurt er nog minder.
Omdat het zo’n langzame groeier is wil je stekken tijdens de groeifase. Dit is dus in de lente en zomer. Zo kunnen de Sanseveria stekken het snelst wortelen en uitgroeien tot nieuwe planten. Tegelijkertijd is het ook een voordeel voor de moederplant. Je gaat flinke stukken van de plant afhalen en het kost energie om daar van te herstellen.
Er zijn genoeg voorbeelden waar het vermeerderen prima lukt in de herfst of winter. Maar heb je de keuze, kies dan voor het voorjaar.
1. Sanseveria vermeerderen met bladstekken
De voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Die uitspraak gaat ook op bij een Sanseveria stekken. Besteed dan ook wat tijd aan de voorbereiding.
Zorg bij het stekken altijd voor een scherp mes. Een bot mes maakt lelijke snijwonden en de Sanseveria kan hier moeilijker van herstellen. Ook wil je altijd het mes ontsmetten voor dat je gaat stekken. Hiermee verklein je de kans op infecties aan de moederplant bij het afsnijden van het blad.
Stap 1
Nu komt het spannende gedeelte van de Sanseveria stekken: het blad afsnijden. Snijd zo dicht mogelijk bij de basis van de Sanseveria. Als je een afgebroken blad hebt kun je deze ook gebruiken. Snij dan een klein stukje van de onderkant af om de wond recht en plat te maken.
Je kunt het blad nog in stukken snijden. Het maakt niet uit hoe groot deze stukken zijn. Een paar centimeter is al genoeg. Al deze stukken kun je laten uitgroeien tot nieuwe planten. Houd goed in de gaten wat de onderkant van de Sanseveria stekken is. Hierover straks meer.
Belangrijk bij deze methode is nog om op te merken dat je kans hebt dat de tekening op het blad verdwijnt. Bijvoorbeeld de gele streept op de Sansevieria Laurentii of de “schubben” op de Sansevieria Masoniana. Wil je zeker weten dat dit niet gebeurt? Kies dan voor het scheuren van de plant. Instructies daarvoor staan onderaan deze pagina.
Stap 2
De tweede stap is de Sanseveria stekken even laten drogen. Direct na het doorsnijden is de snijwond vochtig. Het is de bedoeling dat de snijwond eerst opdroogt zodat er een soort velletje op komt. Dit is hetzelfde als bij het stekken van een cactus.
Na ongeveer een week zouden de snijwonden dicht moeten zijn. Doop de stekken in stekpoeder (ook wel hormoonpoeder genoemd). Nu kun je ze in de aarde zetten.
Bij stap 1 moest je onthouden wat de onderkant van de stekken was. Dit is belangrijk om de onderkant in de grond moet komen. Als je de bovenkant in de grond steekt zal er niks gaan gebeuren.
Alle Sanseveria soorten groeien traag. Datzelfde geldt voor het wortelen: dat kan erg lang duren. Je kunt dit proces versnellen door speciale stekgrond te gebruiken.
Stap 3
Zet de potjes op een warme en lichte plaats. Zorg dat er geen direct zonlicht op valt. Je kunt het proces van wortelen versnellen door de potjes in een afgesloten plastic zak te zetten. Dit zorgt voor een hogere temperatuur en luchtvochtigheid. Als je hier voor kiest moet je wekelijks de zak even luchten, anders ontstaat er schimmel.
Geef kleine beetjes water. Het is goed om de bovenste centimeter van de grond uit laten drogen voordat je opnieuw water geeft. Je moet de Sanseveria stekken motiveren om worteltjes aan te maken. Dat werkt het beste in een iets drogere grond.
Daarnaast mag de grond niet te nat zijn omdat de stekken anders te drassig worden. Dan heb je kans dat ze gaan rotten.
Het kan heel lang duren voordat de stekken zijn geworteld. Je kunt dit testen door zachtjes aan het stekje te trekken. Als je weerstand voelt weet je dat ze zijn geworteld!
2. Sanseveria stekken in water
Stap 1
Hierboven las je hoe je Sanseveria stekken in de aarde laat wortelen. Je kunt er ook voor kiezen om ze eerst in water te zetten. Het proces van wortelen gaat in water iets sneller.
Snij een blad af, zo dicht mogelijk bij de basis. Je kunt er voor kiezen om het volledige blad in water te zetten, zoals hieronder op de foto. Laat eerst de snijwond even een weekje drogen zodat deze dicht gaat.
Het blad kun je ook in meerdere stukken snijden en laten wortelen. Let er goed op wat de onder- en bovenkant zijn. De onderkant gaat in water, de bovenkant blijft droog. Zou je de bovenkant in water zetten komen er geen wortels aan.
Laat ook nu eerst de snijwonden een weekje drogen voordat je ze in het water zet.
Stap 2
Zet jouw Sanseveria stekken op een warme en lichte plek. Houd ze het liefste uit direct zonlicht.
Nu kan het grote wachten beginnen. Het duurt weken, soms maanden, voordat er worteltjes ontstaan. Ververs af en toe het water om rotten te voorkomen.
Stap 3
Zodra de wortels een paar centimeter zijn kunnen ze in de aarde worden gezet. Houd de aarde de eerste weken nog licht vochtig. Zo kunnen de nieuwe worteltjes wennen aan de overgang van water naar aarde.
Ook moeten de jonge plantjes wennen aan direct zonlicht. Bouw dit rustig op. Hierna kun je overgaan op de normale verzorging van deze plant.
3. Sanseveria scheuren
Als je al een langere tijd Sanseveria’s in huis hebt weet je dat ze zeer sterke wortels hebben. Zo sterk dat ze een stenen pot kunnen breken als ze te groot groeien!
Vanuit deze sterke wortels worden nieuwe scheuten gecreëerd. Deze komen dichtbij de moederplant naar boven. Wil je de Sanseveria stekken dan kun je deze scheuten verplanten van de moederplant en als nieuwe plant laten uitgroeien. Zo’n jonge stek zie je hieronder op de foto.
Je kunt zo’n jonge scheut verplanten, maar je mag ook een volwassen blad gebruiken. Beiden zal prima werken.
Omdat de wortels zo sterk zijn kunnen ze wel een stootje hebben. Vandaar dat je een Sanseveria kunt stekken door de kluit te scheuren. Dit kan enkel bij zeer sterke kamerplanten, net zoals de Graslelie (Chlorophytum).
Een voordeel van het scheuren van de Sanseveria is dat het patroon op het blad behouden blijft bij de nieuwe stekken. Met deze methode snij je namelijk geen blad aan stukken, maar haal je het volledige blad, inclusief wortels, uit de plant. Dit gewortelde blad isoleer je in een nieuwe pot.
Ga als volgt te werk:
- Net zoals bij bladstekken is het ook bij de Sanseveria scheuren belangrijk dat je dit doet in de lente. Het is een ingrijpende handeling voor de plant en deze heeft dan ook flink wat energie nodig om te herstellen. In de lente gaat de Sanseveria de groeifase in en heeft hier dan alle tijd en energie voor.
- Haal de plant uit de pot. Je moet nu de aarde van de wortels gaan verwijderen. Dit kun je met de hand doen, maar je kunt ook de wortels schoonspoelen met water.
- Nu kun je de kluit gaan splitsen. Meestal valt de kluit tijdens het verwijderen van de aarde al uiteen, maar soms moet je wat meer moeite doen. Dan ontkom je er niet aan om de Sanseveria wortels een beetje te beschadigen. Daarom is het ook zo belangrijk om de Sanseveria stekken in de lente te nemen. Dan heeft de plant nog de hele lente en zomer, de groeifase, om van dit proces te herstellen. Het is een zeer langzame groeier, dus die timing heeft de plant nodig!
- Plaats de nieuwe plantjes in hun eigen potten. Omdat de planten nog moet wennen aan hun kleinere wortelgestel kunnen ze wel wat extra water en voeding gebruiken. De plantjes hebben immers minder wortels dan voorheen. Normaal hou je de aarde van de Sanseveria vrij droog, maar nu mag je de aarde een week licht vochtig houden.
- Nu is het wachten. De Sanseveria stekken nemen flink hun tijd om te groeien. Na verloop van tijd komen er nieuwe scheuten uit de aarde. De plant is zich aan het uitbreiden en het vermeerderen is geslaagd!
Vind je dit interessant en wil je meer leren over stekken? Bekijk dan eens het boek Stek je Plant op Bol.com!