Sansevieria Golden Flame

Sansevieria Golden Flame

Sansevieria Golden Flame komt niet veel voor in ons land. Dat is jammer, want het is een prachtige plant. De rechtopstaande bladeren zijn licht van kleur met donkere accenten.

En alhoewel het een cultivar is van de bekende Sansevieria Trifasciata, is de groeiwijze anders. De bladeren lijken eerder om zichzelf heen te groeien. Nieuw blad groeit van binnenuit en is meestal eerst lichtgroen voordat het de gele kleur krijgt.

De Sansevieria Golden Flame is een hele mooie plant, mits je hem goed onderhoud. De tips en tricks over het onderhoud lees je hier. Als jouw plant gezond groeit kan hij ongeveer een halve meter hoog worden met een diameter van zo’n 15 tot 20 centimeter. Vergeleken met andere Sanseveria soorten is dat gemiddeld.

Botanische naamSansevieria Trifasciata “Golden flame”
Ook bekend alsSansevieria Gold Flame
Behoefte aan lichtZonnig
Behoefte aan waterWeinig
Sansevieria Golden Flame
Sansevieria Golden Flame

Sansevieria Golden Flame verzorging

Behoefte aan licht

De Sansevieria Golden Flame houdt van zon. Geef hem dus een standplaats waar hij lekker veel zonlicht krijgt. Wel goed om in de zomer even te letten op de kleur van de bladeren. In de zomer kan de zon namelijk erg heet worden. Als je ziet dat de kleuren beginnen te vervagen, of dat je zwarte vlekken op de bladeren ziet, weet je dat hij te veel zonlicht krijgt. Verplaats hem dan een paar meter bij het raam vandaan.

Behoefte aan water

Water geven is een onderdeel van de verzorging waarbij je gemakkelijk fouten kunt maken. Teveel water kan er namelijk voor zorgen dat de plant dood gaat. Dat klinkt overdreven, maar het is echt zo. Een overschot aan water is overigens wel praktisch het enige waar jouw Sansevieria Gold Flame aan dood kan gaan.

Hoe pak je dit goed aan? Geef pas water als de grond helemaal is uitgedroogd. De reden? Deze planten slaan vocht op in hun bladeren. Als de grond is opgedroogd hebben ze dus nog reserves. Daarnaast zijn de wortels zeer gevoelig voor rot. Wortelrot kan al optreden na een korte periode van vochtige grond.

Sansevieria Golden Flame verzorging

Behoefte aan voeding

Als je deze planten al langere tijd hebt dan weet je: de Sanseveria plant groeit niet heel snel. Door die eigenschap heeft de plant ook weinig behoefte aan voeding. In de lente en zomer kun je maandelijks plantenvoeding geven. Als je het echt goed wilt doen gebruik je een voeding voor cactussen en vetplanten. Dat type voeding is volledig toegespitst op de behoeftes van deze plant.

Sansevieria Gold Flame snoeien

Je kunt de Sansevieria Golden Flame niet snoeien. Althans, het kan wel, maar de afgesnoeide bladeren groeien niet meer terug. Als je de plant toch wilt snoeien moet je het blad volledig verwijderen. Snij het dus zo dicht mogelijk bij de grond af. Ontsmet van te voren wel even het mes. Zo voorkom je dat de plant ziektes krijgt.

Pot en potgrond

Gebruik een potgrond voor cactussen en/of vetplanten. Deze potgrond is zanderig en dus luchtig voor de wortels van de Sansevieria Golden Flame. Water loopt hier makkelijk doorheen wat ook prettig is voor deze planten. Zorg wel altijd voor een gat in de bodem van de pot zodat het water er weer uit kan.

Sansevieria Golden Flame close up blad
Close up van de Sansevieria Golden Flame

Veel gestelde vragen en problemen

Welke temperatuur is goed voor de Sansevieria Gold Flame?

Het enige om op te letten: zorg dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 12 graden. Dit is schadelijk voor de plant. Vergeet niet dat de Sansevieria Gold Flame uit zeer warme gebieden afkomstig is. In dat kader is 12 graden dus zeer koud voor deze plant.

Hoe moet je deze plant stekken?

Dat kan op verschillende manieren. Net zoals de Sanseveria Golden Hahnii heeft de Golden Flame gele kleuren op de bladeren. Die wil je natuurlijk behouden. Om die reden kun je hem beter niet stekken door het blad in delen te snijden. Met die methode gaan de kleuren (hoogstwaarschijnlijk) verloren. Stek de plan liever door bladstekken of door de kluit te splitsen. Hoe je dat doet lees je op de pagina over Sanseveria stekken.

Is de Sansevieria Golden Flame giftig?

Helaas, deze plant is licht giftig bij inname. Houd hem dus uit de buurt van kleine kinderen, katten en honden.

Inhoudsopgave: