Sansevieria Golden Hahnii

Sansevieria Golden Hahnii

De Sansevieria Golden Hahnii is een variant op de populaire Sansevieria Hahnii. De bladeren van deze leuke kamerplant kunnen zo’n 15 tot maximaal 20 centimeter worden. Dit is tevens meteen de maximale hoogte die deze plant kan bereiken. De breedte wordt maximaal zo’n 15 centimeter.

Niet iedereen kan het rechtopstaande en strakke uiterlijk van de populaire Sanseveria plant waarderen. De bladeren van de Sansevieria Golden Hahnii groeien om zichzelf heen wat de plant juist een speels uiterlijk geeft. Als je een sierlijke, en toch zeer sterke plant zoekt, dan zit je met de Sansevieria Golden Hahnii wel goed. Deze kleine Sansevieria soort is namelijk minstens net zo stoer als zijn grote broers en zussen.

Doordat de plant afkomstig is uit droge en hete gebieden kan hij prima af in moeilijke omstandigheden met weinig beschikking tot water en voeding. Natuurlijk blijft het een levende plant die bepaalde behoeftes heeft. Deze lees je hier. Zo houd je jouw Sansevieria Golden Hahnii gelukkig en kan hij jaren mee.

Botanische naamSansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’
Ook bekend alsSansevieria Hahnii Variegated
Behoefte aan lichtZonnig of halfschaduw
Behoefte aan waterWeinig
Sansevieria Golden Hahnii
Sansevieria Golden Hahnii

Sansevieria Golden Hahnii verzorging

Behoefte aan licht

Naast de leuke groeiwijze zijn het de kleuren op de bladeren die deze plant aantrekkelijk maken. De gele strepen langs de bladranden doen denken aan die van de Sansevieria Laurentii. Natuurlijk wil je deze kleuren zo mooi mogelijk houden. Om dit te doen moet je de plant een standplaats geven waar hij veel daglicht krijgt. Het liefst wat direct zonlicht in de ochtend, maar in de middag niet meer.

Als je de Sansevieria Golden Hahnii de hele dag in de volle zon zet, of juist de hele dag in de schaduw, merk je dat de mooie kleuren beginnen te vervagen.

Welke potgrond

Er zijn tal van voorbeelden te vinden waar een Sansevieria Golden Hahnii prima groeit in normale potgrond. Toch is dat niet aan te raden. Normale potgrond houdt vocht vast en kan na verloop van tijd een te dichte structuur krijgen. Als we dat vergelijken met de natuurlijke habitat van de plant klopt dit niet. Van nature groeit deze plant juist in een zanderige en losse grond, net zoals cactussen.

Gebruik dus veel liever een potgrond die ook wordt verkocht voor cactussen en vetplanten. Er is meer zuurstof voor de wortels en dit type grond voert sneller en makkelijker vocht af. Om die twee redenen is het een betere keuze voor jouw Sansevieria Golden Hahnii.

 Sansevieria Golden Hahnii in grond
In de natuurlijke habitat groeit een Sansevieria Golden Hahnii het liefst in zanderige grond

Hoeveel water geef je de Sansevieria Golden Hahnii

De gouden regel bij deze plant: geef pas water als de grond volledig is uitgedroogd. Als je dat doet kan het bijna niet fout gaan. Tenminste, als je zorgt voor een goede drainage (lees hieronder).

Een goede drainage

De wortels van de Sansevieria Golden Hahnii zijn gevoelig voor rot. Rot kan al optreden na een korte periode van vochtige grond. Zorg er dus voor dat overtollig water weer uit de pot weg kan door gaten in de bodem te boren.

Jouw Sansevieria Golden Hahnii is ijzersterk en kan veel hebben. Een overschot aan water is eigenlijk het enige wat hem dood kan krijgen. Zorg dus voor goede drainage en geef pas water als de grond droog is, dan houd je jouw plant gelukkig.

Sansevieria Golden Hahnii

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Sansevieria Golden Hahnii gevoelig voor beestjes?

Totaal niet. Deze ijzersterke plant is nauwelijks vatbaar voor plagen. En mocht je toch een bladluis op de plant zien lopen (iets wat nauwelijks voorkomt), dan veeg je hem er zo vanaf. De bladeren zijn zo sterk dat je ze zelfs kunt afspuiten met een tuinslang om alle beestjes te verwijderen.

De plant wordt te groot

De Sansevieria Golden Hahnii wordt maximaal 30 centimeter hoog. Vind je dat toch te groot? Zet er dan niet de schaar in! Afgesnoeide bladeren groeien nooit meer aan en blijven lelijk. Je kunt de plant enkel kleiner maken door de kluit te splitsen en op die manier de grootste bladeren te verwijderen. Lees meer over Sanseveria splitsen.

De bladeren worden zacht

Bij de verzorgingstips schreven we het al: deze plant is zeer gevoelig voor een overschot aan water. Dit kan de wortels rot maken en hierdoor worden de bladeren zacht. Lees bij de verzorgingstips over de juiste manier van water geven en het zorgen voor een goede afwatering.

Inhoudsopgave: