Sansevieria Hahnii

Sansevieria Hahnii

De Sansevieria Hahnii is voor het eerst in de natuur gespot in 1941. Een botanicus vond hem in het warme zuiden van de Verenigde Staten. In die periode was de Sanseveria al mateloos populair en deze kleinere variant was dan ook eenvoudig te introduceren.

Alhoewel deze plant minstens net zo sterk is als zijn grote broers en zussen, wordt hij bij lange na niet zo groot. Een volgroeide Sansevieria Hahnii wordt tussen de 15 en 20 centimeter hoog en ongeveer 15 centimeter breed.

Het blad kan zo’n 15 centimeter lang en 7 centimeter breed worden. De bladeren groeien compact, een beetje in de vorm van de bloem van een roos. Vanwege de groei heeft deze plant in het Engels de bijnaam Bird’s Nest Sanseveria. In het Nederlands noemen we hem ook wel Dwerg Sanseveria.

Er zijn trouwens meerdere soorten van de Sansevieria Hahnii. Zo is er ook de populaire Sansevieria Golden Hahnii.

Sansevieria Hahnii
Sansevieria Hahnii

Sansevieria Hahnii verzorging

De perfecte standplaats

Waar zet je de Sansevieria Hahnii zodat hij optimaal kan groeien? Het patroon op het blad heeft wel iets weg van de Sansevieria Zeylanica of de Sansevieria Masoniana. Om deze donkere kleuren zo mooi mogelijk te houden is het belangrijk dat de plant voldoende daglicht krijgt. Let wel op met direct zonlicht. Als je de plant de hele dag in de volle zon zet kunnen de kleuren vervagen.

Sommigen zetten de plant in de badkamer neer. Dat kan, mits er voldoende daglicht in deze ruimte komt. Het is waar dat ook een kleine Sanseveria met minder licht af kan dan de meeste kamerplanten, maar zoals gezegd is voldoende licht wel nodig om hem mooi te houden.

Sansevieria Trifasciata Hahnii water geven

Water geven is het allerbelangrijkste bij de verzorging van deze plant. De hoeveelheid water is namelijk een van de weinige dingen waar deze plant aan dood kan gaan. Teveel water is echt funest.

Geef jouw Sansevieria Hahnii pas water als de potgrond volledig is uitgedroogd. Echt niet eerder. In de zomer merk je dat dit wat eerder is dan in de winter. Dit is normaal: de plant verbruikt in de zomer meer water dan in de winter.

Sansevieria Hahnii

Voeding

Voor voeding geldt hetzelfde advies als water: weinig. Vergeet niet dat deze plant normaal groeit in woestijn achtige gebieden waar nauwelijks voedingsstoffen in de bodem zitten. Gebruik dan ook het liefste voeding voor cactussen. Deze voeding komt zo goed mogelijk overeen met de behoeftes van de Sansevieria Hahnii.

Pot, potgrond en verpotten

Gebruik voor de Sansevieria Hahnii altijd een pot met gaten in de bodem. Anders kan overtollig water niet weg en is de kans zeer groot dat de wortels gaan rotten. Uiteindelijk gaat de plant hier aan dood.

Verpotten is pas nodig als je ziet dat de wortels uit het drainage gat groeien. De nieuwe pot hoeft niet veel groter te zijn, het liefst maar 10 tot 15 procent. Gebruik altijd verse potgrond met verpotten. Een potgrond die wordt verkocht voor cactussen is perfect voor deze plant.

Veel gestelde vragen en problemen

Kan deze plant buiten staan?

Dat kan, maar enkel in de zomer. Zet hem dan op een plekje uit de wind en in de zon. Let goed op want als de herfst is ingezet moet de plant weer naar binnen.

Sansevieria Trifasciata Hahnii
Sansevieria Trifasciata Hahnii

Is de Sansevieria Hahnii giftig?

Deze planten worden in het wild gegeten door olifanten. Helaas hebben onze kinderen en huisdieren daar niet veel aan. Als zij delen van deze plant binnenkrijgen kunnen symptomen als braken optreden. Houd de Sansevieria Hahnii dus liever uit de buurt van kinderen, katten en honden.

Kan deze plant bloeien?

Dat kan zeker, maar gebeurt helaas niet veel. De bloemen van alle soorten zijn vergelijkbaar in vorm en kleur. Op de pagina over de Sansevieria Cylindrica staat een foto van de bloem.

Samenvatting

Botanische naamSansevieria Trifasciata Hahnii
Ook bekend alsSansevieria Hahnii, Birdnest Sanseveria
Licht behoefteZonnig of halfschaduw
Water behoefteWeinig

Inhoudsopgave: