Een Scindapsus pictus stekken is vrij eenvoudig. Deze planten zijn van nature snelle groeiers. Als je deze plant in huis hebt weet je daarnaast dat ze vrij sterk zijn. Deze eigenschappen zijn nuttig bij het stekken. Een sterke en snel groeiende kamerplant laat zich nu eenmaal makkelijk vermeerderen.
Op deze pagina lees je twee manieren waarop je een Scindapsus pictus kunt stekken: in grond of in water. Onderaan deze pagina vind je daarnaast een antwoord op veel gestelde vragen.
Scindapsus pictus stekken in grond
Scindapsus pictus stekken in grond is de meest gebruikte methode om deze plant te vermeerderen. Het grote voordeel van deze methode is dat de stekken direct in de grond zijn geworteld. Het nadeel is dat de kans van slagen iets lager ligt in vergelijking met stekken in water. Met de stappen hieronder is de kans op een geslaagd project het grootst.
De voorbereiding
Kies een dag in de lente of het begin van de zomer als je de Scindapsus pictus gaat stekken. Waarom? De plant zit dan in de groeifase en heeft dan veel energie. Deze energie hebben de stekken nodig om straks uit te kunnen groeien tot nieuwe planten.
Een tweede onderdeel van de voorbereiding is het klaarleggen van de benodigdheden: een scherpe en schone (snoei)schaar, een gezonde Scindapsus pictus en wat potjes gevuld met aarde of stekgrond.
Scindapsus pictus stekken nemen
Nu kun je de Scindapsus pictus gaan nemen. Het is belangrijk dat de uiteindelijke stekken altijd een stukje stengel en minimaal één blaadje bevatten. Uit de stengel groeien straks de wortels, het blaadje is nodig om energie te halen uit licht. Zou je gaan stekken met enkel het blad of enkel de stengel, dan bestaat er een zeer grote kans dat het mislukt.
Overigens hoeft het stukje stengel echt niet groot te zijn. Enkele centimeters is al genoeg. De stengel moet lang genoeg zijn om rechtop in de aarde te blijven staan én aan de bovenkant nog genoeg uitsteken voor het blad. Een stekje met meerdere blaadjes is ook goed, maar niet noodzakelijk.
Je kunt de uiteinden van een rank van de plant gebruiken, maar ook één lange stengel opknippen in meerdere stekken. De keuze is aan jou. In beide gevallen werkt het prima.
Scindapsus pictus stekken in grond plaatsen
Verwijder zo nodig de onderste blaadjes van de Scindapsus pictus stekken zodat het onderste gedeelte van de stengel kaal is. Dus nu de stengel in de aarde en druk de aarde rondom de stengel aan. Niet te hard aandrukken, maar wel zo hard dat de aarde volledig in contact is met de stengel. Geef flink wat water zodat de grond volledig vochtig is.
Verdere verzorging
Nu is het zaak om de grond de komende weken licht vochtig te houden. Dit betekent: nooit uit laten drogen, maar ook niet drijfnat houden. Zorg dan ook voor gaten in de bodem van de pot zodat er nooit water in blijft staan. Dit zorgt er voor dat de stekken gaan rotten. De blaadjes worden geel en de stekken gaan dood.
De Scindapsus pictus stekken zullen na enkele weken tot enkele maanden eerste zichtbare groei vertonen. Voor die tijd is er onder de grond al van alles gebeurd: er is een heel nieuw wortelgestel gecreëerd! Wees niet bang als je niet snel nieuwe groei ziet. Zolang de bestaande blaadjes groen blijven wordt eraan gewerkt. Het tempo van nieuwe groei hangt af van allerlei factoren zoals warme en licht.
Scindapsus pictus stekken in water
Naast direct stekken in de aarde kun je er ook voor kiezen de Scindapsus pictus stekken eerst te laten wortelen in water. Het leuke hieraan is dat je de wortels kunt zien groeien. In de aarde zie je dit niet en kan het soms aanvoelen als lang wachten tot je wat ziet (terwijl er onder de grond wel van alles gebeurt). Voor het stekken in water volg je de volgende stappen.
De voorbereiding
Zorg voor scherp en schoon gereedschap. Dit verkleint de kans op infecties en wonden aan de moederplant. Daarnaast is stekken in de lente of zomer aan te bevelen in plaats van de herfst of de winter. Zet ook alvast wat glaasjes met vers water klaar. Regenwater of kraanwater zijn beiden prima om de Scindapsus pictus stekken in te laten wortelen.
Scindapsus pictus stekken nemen
Iedere stek moet minimaal een stukje stengel en een blaadje bevatten. Omdat je ze in water gaat zetten is het handig dat het stukje stengel wat langer is dan bij het stekken in de aarde. Stekken van ongeveer 10 centimeter werken het beste. Je kunt er voor kiezen om de uiteinden van de plant te gebruiken. Ook is het mogelijk om een lange rank van de plant af te knippen en deze onder te verdelen in stukken van 10 centimeter.
In water zetten, verzorgen en wachten
Zet de stekken in water. Er mag geen blad in het water zitten, enkel kale stengel. Daarom is het soms nodig om de onderste bladeren te verwijderen. Er moet altijd nog minimaal één blaadje aan de stek blijven zitten.
Zet de stekken op een lichte plek, uit de volle zon. Ververs het water iedere week en vul bij als er is verdampt. Na enkele weken zie je de eerste worteltjes verschijnen. Als de wortels een paar centimeter zijn kun je de stekken overplanten in de aarde.
Veel gestelde vragen over Scindapsus pictus stekken
Kun je de Scindapsus pictus stekken zonder blad?
Nee, dat is niet mogelijk. De stengel die van de moederplant wordt afgeknipt moet minimaal één blad hebben. Bladeren worden gebruikt om licht om te zetten in energie. Stekjes hebben die energie nodig om wortels te kunnen groeien.
Kun je de Scindapsus pictus ook stekken met enkel een blad?
Er zijn een aantal bronnen die vermelden dat een Scindapsus pictus kan met enkel een blad. In een heel enkel geval zal dit wellicht lukken, maar meestal niet. Deze planten vallen binnen de Aronskelkfamilie, waaronder veel populaire kamerplanten vallen. Al deze planten zijn enkel te stekken met een stukje stengel én een blad, dus niet enkel een blad. Deze methode komt onder andere voor bij het Philondendron stekken en het Monstera stekken, beiden leden van dezelfde plantenfamilie.
Welke soorten Scindapsus pictus kun je stekken?
Je kunt iedere soort stekken met de methodes op deze pagina. Overigens worden verschillende namen voor dezelfde plant vaak door elkaar gebruikt en is er dus geen sprake van verschillende soorten. Scindapsus pictus “Argyraeus” is de volledige naam en wordt ook wel Zilverrank of Satin pothos genoemd.