Tradescantia Blushing Bride

tradescantia blushing bride

De Tradescantia Blushing Bride zie je in ons land niet zo veel. Dat is jammer, want het is een ontzettend leuke en veelzijdige plant. Je kunt deze planten als kamerplant en als tuinplant houden. Het leuke aan de Tradescantia Blushing Bride als tuinplant is dat de bloemen veel soorten vlinders aantrekken.

Deze planten hebben dezelfde groeiwijze als je kent van andere Tradescantia’s. Uniek voor de Blushing Bride zijn natuurlijk de roze gedeeltes op de bladeren. Het enige nadeel: het prachtige roze blad zal in de loop van de zomer steeds groener worden. Hier is helaas niks aan te doen. Gelukkig duurt dit proces even en kun je vanaf het moment van uitkomen wel voor een lange periode genieten van de prachtige tekeningen en kleuren op de bladeren.

Op deze pagina lees je alles over de verzorging en tips voor veel voorkomende problemen.

Botanische naamTradescantia Blushing Bride
Ook bekend alsTradescantia First Blush, Blushing Bride Lady’s Tears, Tradescantia Maiden’s Blush
StandplaatsZonnig of half schaduw
LengteMaximaal een halve meter
Winterhard?Tot -1 graden
Groenblijvend?Nee
Tradescantia Blushing Bride
“Tradescantia ‘Blushing Bride’ (N0902)” by Eric Barbier is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Tradescantia Blushing Bride verzorging

Standplaats

Zet je jouw Tradescantia Blushing Bride in de tuin? Kies dan een plekje in de zon of halfschaduw. Volledig in de schaduw kan in theorie wel, maar is niet aan te raden. Een paar uur zon per dag is toch wel gewenst. Deze plant groeit als kruipplant en beslaat als volgroeide plant zo’n 40 centimeter. Houd hier rekening mee met het kiezen van de standplaats.

Heb je hem als kamerplant? Geef hem dan juist geen plekje in de zon! De zon is achter glas te heet en kan bladverbranding veroorzaken. Zet hem iets verder bij een raam vandaan zodat hij veel licht krijgt, maar geen direct zonlicht.

Water geven

Deze planten houden ervan als de grond licht vochtig is. Dat betekent dus: nooit helemaal uit laten drogen, maar ook niet drijfnat laten staan.

Type grond

Jouw Tradescantia Blushing Bride zal een humusrijke grond met een normale pH-waarde erg waarderen. Een klei-achtige grond is ook prima, zolang deze maar wel goed draineert.

Tradescantia Blushing Bride snoeien

Hierboven kon je lezen dat deze plant een kruiper is en een gebiedje van zo’n 40 centimeter kan begroeien. Wil je de plant liever wat compacter houden? Dat kan ook, dan zul je hem moeten snoeien.

Snoeien doe je het liefst in mei. Ontsmet de snoeischaar, hiermee verklein je de kans dat je schimmels of ziektes overdraagt op de plant. Snoei de plant nu bijna helemaal terug. Geen zorgen, hij loopt straks gewoon weer uit. Alleen komend seizoen zal jouw Tradescantia Blushing Bride een stuk compacter zijn.

Als je geen problemen hebt met de afmetingen hoef je hem niet te snoeien. Iedere winter sterft de plant bovengronds af. In het voorjaar komt hij dan weer op.

blad close up Tradescantia Blushing Bride
“Tradescantia x andersoniana ‘Blushing Bride'” by John Brandauer is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Tradescantia Blushing Bride in bloei

De bloeiperiode begint normaal gesproken in juni en loopt voor ongeveer 2 maanden. Dit is relatief kort voor deze plantenfamilie. De meeste soorten binnen deze familie hebben namelijk een langere bloeiperiode. Wat wel overeenkomt met de andere soorten: de individuele bloemen bloeien voor 1 dag. Vandaar dat deze plant ook wel Eendagsbloem wordt genoemd.

De bloemen zijn wit en hebben drie blaadjes die stervormig zijn gerangschikt. Het leuke is dat je dezelfde bloemvormen terugziet bij alle Tradescantia’s, dus ook de kamerplanten. Bekijk bijvoorbeeld eens de kamerplant Tradescantia Quadricolor.

Tradescantia Blushing Bride bloemen
Bloemen aan de Tradescantia Blushing Bride
“‘Blushing Bride'” by M.P.N.texan is licensed under CC BY-NC 2.0

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Tradescantia Blushing Bride winterhard?

Deze plant kan tot -1°C verdragen. Dit noemen we matig winterhard. Als het voor langere tijd onder deze temperatuur is heb je kans dat de kluit het komende voorjaar niet meer opkomt.

Help, de kleuren verdwijnen!

Dit is een normaal proces. De roze gedeeltes op de bladeren zullen in de loop van de zomer allemaal transformeren naar groen. Als dit gebeurt in de lente dan kan er iets anders aan de hand zijn. Krijgt jouw Tradescantia Blushing Bride voldoende licht? Ook voeding is belangrijk voor behoud van mooie kleuren.

Is deze plant eetbaar?

Nee, deze plant is niet eetbaar. Een aantal bronnen melden zelfs dat de bladeren licht giftig zijn bij inname. Overigens schijnen de bloemen wel eetbaar te zijn en te worden gebruikt in salades. Wij hebben het in ieder geval nog nooit geprobeerd.

Inhoudsopgave: