Tradescantia Virginiana (Eendagsbloem)

Ken je de Tradescantia Virginiana al? Als je op zoek bent naar een sierlijke bodembedekker voor in de tuin met prachtige bloemen, dan is deze plant iets voor jou.

Wellicht ken je de Tradescantia als kamerplant, maar (nog) niet als tuinplant. Dan ben je niet de enige. De Tradescantia Virginiana is in Nederland nog als tuinplant niet heel bekend. Dat is jammer, want hij groeit hier erg goed. Inheems groeit deze plant in het westen van de Verenigde Staten waar een vergelijkbaar klimaat heerst als hier.

De bladeren zijn sierlijk, lang en grasachtig. De Tradescantia Virginiana is winterhard, maar niet groenblijvend. In de zomer heeft de plant een lange bloeiperiode waarin je wordt getrakteerd op paarse en/of blauwe bloemen. Iedere bloem bloeit slechts 1 dag. Vandaar de bijnaam Eendagsbloem.

Op deze pagina leer je meer over deze plant zoals de achtergrond, tips en de juiste verzorging.

Botanische naamTradescantia Virginiana
Ook bekend alsEendagsbloem, Mozes in het biezen mandje plant, Tradescantia Valour, Matrozensla
StandplaatsZonnig of halfschaduw
WinterhardJa
Groenblijvend?Nee
BloemkleurPaars of blauw
Tradescantia Virginiana
Tradescantia Virginiana, ook wel Eendagsbloem genoemd

Groeiwijze Eendagsbloem

Deze plant groeit het beste in de volle grond als kruiper of bodembedekker. Dat is leuk voor de afwisseling, want de meeste bodembedekkers zijn subtieler en hebben kleine blaadjes. De Tradescantia Virginiana groeit juist bossig, bijna chaotisch. De plant kan een stuk van een meter bedekken.

De bloemen van de Tradescantia Virginiana zijn meestal paars of blauw (heel soms wit) en bloeien echt maar 1 dag. Vandaar de bijnaam Eendagsbloem dus. Het is niet zo dat dit de enige Tradescantia soort is die maar 1 dag bloeit. Andere soorten met deze bijnaam zijn (onder andere) de Tradescantia Blushing Bride, Tradescantia Little Doll, Tradescantia Leonora, Tradescantia Rubra en de Tradescantia Barbel.

De bloeiperiode loopt van juni tot september. Soms zie je dat de bloeiperiode langer duurt, dus tot na september. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een zeer warme nazomer en zachte herfst. In de winter vallen de bladeren af, maar in de zomer loopt hij altijd weer uit. Dit in tegenstelling tot veel andere planten in deze familie. Waarschijnlijk ken je bijvoorbeeld wel de Tradescantia Zebrina als kamerplant.

Tradescantia Virginiana eendagsbloem

Tradescantia Virginiana verzorging

Standplaats Eendagsbloem

Geef jouw Tradescantia Virginiana een plekje in de zon of halfschaduw. Het mooiste is als de plant in de lente en nazomer wel in de volle zon staat. Als hij tijdens hoogzomer een paar uurtjes in de schaduw staat is dat niet zo erg, dan heeft een dag toch voldoende zonuren over.

Type grond

Jouw Eensdagbloem stelt eigenlijk geen eisen aan de grond. In Nederland groeit deze plant sowieso al op veel plekken inheems (bron). Dat betekent dat de plant het qua klimaat al prima naar zijn zin heeft. Als je deze plant echt tevreden wilt houden kies je voor een klei-achtige of zanderige grond.

Eendagsbloem
De Tradescantia Virginiana wordt ook wel Eendagsbloem genoemd omdat de bloemen maar 1 dag bloeien

Kan de Tradescantia Virginiana in een pot?

Kort antwoord: het kan, maar liever niet. Er zijn voorbeelden genoeg waar de Eendagsbloem het prima doet in een pot, maar het is eigenlijk een bodembedekker. De plant is een kruiper en heeft ruimte nodig. Heb je de mogelijkheid: kies dan voor de volle grond. Dit kan makkelijk, want het is geen woekeraar. De Tradescantia Virginiana zal ongeveer een meter opzij groeien en het daar bij laten.

Als je kiest voor een pot, zorg dan voor gaten in de bodem. Als je dit niet doet blijft het regenwater in de pot staan en gaat uiteindelijk de wortels rotten.

Water geven aan de Eendagsbloem

Deze plant kan wel tegen een langere periode van droogte. Dat gebeurt ook als hij inheems groeit. Dat de Eendagsbloem hier tegen kan betekent echter niet dat hij het kan waarderen. Als je de planten water geeft, neem dan deze ook gewoon mee in de routine. Mocht je het een keertje vergeten, dan is dat dus niet zo erg.

Snoeien

De Tradescantia Virginiana hoef je eigenlijk niet te snoeien. De reden? In de winter sterft de hele plant bovengronds af. In de lente kun je de dode takken weghalen. Daarna komen vanuit de grond weer nieuwe scheuten op.

Voeding

Voeding is, naast water en licht, een belangrijk onderdeel in het onderhoud van jouw plant. Waarschijnlijk heb je deze plant voor de bloemen. Om meer en mooiere bloemen te stimuleren zul je de plant moeten voeden. In plantenvoeding zit namelijk fosfor. Fosfor stimuleert de aanmaak van bloemknoppen. Een andere belangrijke stof in plantenvoeding is kalium. Dit zorgt voor een langere bloeiperiode.

verzorging Tradescantia Virginiana

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Tradescantia Virginiana giftig?

De bronnen spreken elkaar tegen. Er zijn onderzoeken die stellen dat de plant niet giftig is, maar er zijn ook onderzoeken die concluderen dat de bladeren licht giftig zijn bij inname (bron). Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zet deze plant dan niet in de tuin met kinderen, katten of honden in de buurt.

Kun je de Tradescantia Virginiana stekken?

Wil je deze plant vermeerderen? Dat doe je het beste in het voorjaar. Als de plant nog niet is uitgelopen graaf je de hele kluit uit. Het is belangrijk dat je zo min mogelijk van de wortels beschadigd. Graaf dus liever een iets te breed gat om de plant heen en klop vervolgens de overtollige aarde van de wortels af.

Vervolgens kun je de Tradescantia Virginiana stekken door de kluit te splitsen. Zet de twee losse kluiten op hun eigen plek en geef ze flink wat water.

Kun je een Eendagsbloem verplanten?

Deze plant kun je prima verplaatsen. Graaf de volledige kluit uit. Zoals hierboven geschreven kun je beter iets ruimer om de kluit heen graven zodat je geen wortels beschadigd. Zodra je hem elders hebt gepland kan hij wel wat extra aandacht gebruiken. Geef een paar dagen

Inhoudsopgave: