Zonnebloemen in vaas houden

Als je aan de zomer denkt, dan denken we al snel aan de prachtige bloemen in de tuin en de vele kleuren die hij laat zien. Vanaf dat de gele bloemen voorjaar beginnen te bloeien ontstaat er een kleurenexplosie in de tuin, die in de zomer wordt opgevolgd door de bloeiende aster bloem, indisch bloemriet en natuurlijk de zonnebloemen! Deze staan niet alleen prachtig in de tuin, maar door zonnebloemen in vaas te zetten kun je er ook binnen van genieten. We gaan je vertellen hoe je ze het langste mooi houdt.

zonnebloemen in vaas2
A huge bouquet of yellow flowers in a vase. Patriotic flowers, a vase with a blue stripe on a table with a bouquet of fresh sunflowers on a white background

Zonnebloemen soorten

Het zaaien van zonnebloemen is makkelijk en leuk om te doen. Het zijn prachtige bloemen die snel veel kleur geven aan je tuin. In combinatie met andere zomerbloemen zoals de aster bloem of indisch bloemriet zorg je voor een prachtige kleuren combinatie in de tuin. Zodra de gele bloemen voorjaar zijn uitgebloeid, zullen de bloemen de taak overnemen van kleur aanbrengen.

De zonnebloemen die je het meeste tegenkomt in Nederland is de klassieke bloem met het bruine hart en zijn gele bloemen. Ze zijn in veel verschillende maten te vinden. Sommige blijven laag, maar andere kunnen wel tot 2,5 meter hoog worden. De kleine zonnebloemen zijn dan weer ideaal voor als je zonnebloemen in vaas binnen wilt zetten!

Zonnebloemen zaaien

Zonnebloemen zaaien doe je simpelweg door de zaden op 40 cm afstand van elkaar in de grond te stoppen. Je kunt ook 3 zaden dicht bij elkaar planten en als ze opkomen de zwakste er tussen uit halen. Je kunt er ook voor kiezen om ze eerst binnen op te kweken in kleine potjes en ze later te planten in de tuin.

zonnebloemen in vaas3
Bouquet of sunflowers in old ceramic jug against a white wall.

Zoals de naam al doet vermoeden, houden zonnebloemen erg van zonlicht. Plant ze in vruchtbare grond op een zonnige plek in de tuin. Vooral als je wilt dat ze erg groot groeien is het belangrijk om ze regelmatig de juiste plantenvoeding te geven.

Wanneer de zonnebloemen hoog groeien, is er een kans dat ze omver vallen of breken. Zeker wanneer er wind op staat is dit risico hoog. Zorg dan dat ze ergens ondersteuning vinden. Dit kan zijn door ze dicht bij een schutting te planten of ondersteun ze met een bamboe stok.

Boeket samenstellen

Een zonnebloem kun je erg goed zelf in de tuin kweken en daarna binnen in een vaas neerzetten. Ze worden dan ook erg vaak in een boeket verwerkt. Dit gaat dan altijd om de kleine zonnebloem soorten. In een boeket worden ze vaak gecombineerd met andere gele of mooie rode bloemen ter contrast. Zo staan ze in een boeket erg mooi met indisch bloemriet of de aster bloem. Als je ze binnen kweekt, zul je zonnebloemen zelfs als gele bloemen voorjaar in een mooi boeket kunnen verwerken.

Een zonnebloem staat symbool voor de liefde en natuurlijk de zon. Een grote bos zonnebloemen in een vaas fleuren dan ook meteen de ruimte op en zullen warmte en sfeer toevoegen aan je interieur. Ze worden dan in een boeket ook vaak toegevoegd als opkikkertje.

zonnebloemen in vaas4
Vase with beautiful sunflowers on white table against black background

Hoe houd je je zonnebloemen in vaas mooi?

Als je zonnebloemen in vaas wilt zetten, wil je deze het liefst zo lang mogelijk mooi houden. Als eerste is het dan belangrijk dat je ze schuin afsnijdt. Dit is goed voor elke soort snijbloem en zorgt ervoor dat de bloemen het water en voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Het schuin afsnijden doe je altijd met een scherp en schoon mes, om infecties te voorkomen.

Als je ze in een vaas zet, hoef je niet de hele vaas te vullen met water. Een klein laagje onderin is genoeg. Wanneer zonnebloemen te diep in het water gezet worden, is de kans groter dat de steel gaat schimmelen. Dit zorgt er dan weer voor dat de bloemen korter mooi blijven en je ze eerder weg moet gooien. Let er hierbij ook op dat er geen bladeren in het water komen te staan. Ook deze kunnen snel gaan rotten als ze het water aanraken. Je kunt dan beter de onderste bladeren van de steel verwijderen.

zonnebloemen in vaas5
bouquet of yellow sunflowers in white vase, on grey

Ondanks dat je ze het beste in een klein laagje water zet, zijn zonnebloemen wel flinke drinkers. Houdt het waterpeil dan ook goed in de gaten. Je zal deze regelmatig moeten aanvullen om te zorgen dat ze altijd genoeg water hebben. Het beste kun je het water om de paar dagen verversen om te zorgen dat ze het langste mooi blijven.

Zijn de zonnebloemen toch gaan hangen? Dit kun je simpel oplossen door een scheut heet water aan de vaas toe te voegen. Dit zorgt er vaak in korte tijd voor dat je zonnebloemen weer rechtop staan te stralen. Wanneer dit niet helpt zijn ze uitgebloeid en kun je ze beter weg doen. De bloemkop kun je dan nog in de tuin leggen, de vogels zijn namelijk gek op de zaden!

Inhoudsopgave: