De indisch bloemriet

De indisch bloemriet kennen we in Europa voornamelijk als tuin- of kamerplant. Dit komt vooral omdat hij mooie bladeren en prachtige felgekleurde bloemen heeft. Maar deze plant kan ook nog op veel andere manieren gebruikt worden. We hebben alles over de herkomst, verzorging en toepassingen voor je op een rijtje gezet.

De herkomst

Indisch bloemriet komt oorspronkelijk niet zoals de naam doet vermoeden uit India, maar uit Centraal- en Zuid-Amerika. Door zijn prachtige bloemen is hij meegenomen naar Europa en komt hier dan ook veel voor. Er zijn verschillende soorten, waarvan er enkele soorten vooral in de tropische gebieden groeien. Deze soort wordt in Europa dan ook alleen als kamerplant gebruikt. Ook komen ze vaak in Afrika voor.

Maar zijn prachtige bloemen zie je ook steeds vaker als tuinplant voorkomen. Ze zijn dan ook net niet helemaal winterhard. Zodra de temperatuur richting het vriespunt gaat, zullen de bladeren afsterven. Hij moet dus goed beschermd worden in de winter.

De beste standplaats

De indisch bloemriet houdt van de volle zon en is dan ook zeker warmte gewend aangezien hij in tropische gebieden groeit. Onvoldoende zonlicht zal ervoor zorgen dat de bloei vertraagd wordt. Hij houdt dan ook wel van een vochtige grond en zal daar het beste op groeien. Dit kan wel per soort verschillen en let dus altijd goed op welke soort indisch bloemriet je hebt.

Hij moet geplant worden in een vruchtbare grond, wat voor soort grond maakt niet heel veel uit. Er wordt dan ook aangeraden om hem regelmatig basis meststof te geven, maar ook eenmaal per week te besproeien met organisch kunstmest water. Dit zal helpen de bloei te bevorderen. Zorg wel dat dit niet op de bladeren of bloemen terecht komt.

Verzorging van indisch bloemriet

Hoeveel je hem water moet geven is afhankelijk van hoeveel regen er valt en welk seizoen het is. Gemiddeld moet hij een keer per week besproeid worden.

Jong indisch bloemriet heeft nog niet zo veel wortels en kan dus een stuk minder water opnemen. Houdt hier rekening mee en zorg dan dat de grond niet te nat is, anders kan dit leiden tot wortelrot. Zorg bij een jonge plant dat de grond altijd licht vochtig is.

Als de plant krachtig bloeit en het een warme en droge periode is, moet je goed opletten dat de grond altijd vochtig is. In deze periode kan een gebrek aan water ervoor zorgen dat zijn bloemen niet uit de bladeren kunnen groeien. Je zult dan niet van de prachtige bloemen kunnen genieten.

De bloemen

Indisch bloemriet produceert prachtige bladeren en bloemen. Vaak zijn deze bloemen rood of geel van kleur, net als de aster bloem. Gele bloemen voorjaar geven veel kleur aan je tuin, maar wanneer de gele bloemen voorjaar zijn uitgebloeid wil je ze vervangen door andere kleuren in de tuin. Indisch bloemriet is daarvoor een goede vervanging en brengt veel kleur in de tuin.

Hij bloeit net na de aster bloem en tegelijk met zonnebloemen van juli tot september. De bloemen van indisch bloemriet kun je dan ook mooi plukken en samen met zonnebloemen in vaas op tafel zetten. Samen met zonnebloemen in vaas haal je meteen kleur naar binnen en maak je er een prachtig zomerboeket van.

In het wild worden de bloemen meestal bestoven door kolibries, maar ook andere insecten vinden de nectar geur interessant. Na bestuiving zullen er ronde, zwarte zaden ontwikkelen. De zaden zijn erg hard en worden ook voor andere doeleinden gebruikt.

Gebruik en toepassingen

Waar in Europa de plant vooral wordt geplant voor zijn mooie bloemen, net als de aster bloem, hebben ze in andere landen nog andere toepassingen ervoor. De zaden van de indisch bloemriet zijn erg hard. In Midden- en Zuid-Amerika diende de zaden vroeger dan ook als kogels. De Engelsen hebben de plant dan ook de naam ‘Indian shot’ gegeven.

Doordat de zaden zo hard zijn, hebben ze in Afrika de zaden ook gebruikt. Zij gebruikte het niet als kogels, maar juist als onderdeel van muziekinstrumenten. Ook zijn ze daar op veel plaatsen populair als kralen.

Naast dat de zaden gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zijn er ook nog mensen die andere delen van de plant gebruiken. Zo wordt de wortelstok van indisch bloemriet al duizenden jaren in Zuid-Amerika gegeten. Ze bakken de wortelstok en verwerken dit verder in een maaltijd.

Daarnaast zijn ook de jonge scheuten eetbaar en ook het blad wordt vaak gebruikt. Zo worden de bladeren bijvoorbeeld gebruikt om een maaltijd in op te rollen. Het blad is dan ook te vergelijken met een bananenblad. Of deze onderdelen van de plant eetbaar zijn, verschilt per soort en is in Nederland dan ook geen standaard. We raden je dan ook niet aan om dit met de plant uit je eigen tuin te proberen. Je weet namelijk nooit zeker of het wel mogelijk is met de indisch bloemriet soort die jij geplant hebt.

Inhoudsopgave: