Welke gele bloemen voorjaar?

Als je aan het voorjaar denkt, dan denken we meteen aan vrolijk gekleurde bloemen. Overal duiken de krokussen en narcissen weer op en we krijgen meteen het lentegevoel. Meestal zijn deze bloemen rood, paars of geel. Hierbij associëren de meeste mensen de kleur dan ook echt bij het begin van de lente. Maar welke gele bloemen voorjaar kom je nog meer veel tegen?

gele bloemen voorjaar2
meadow of wild flowers

De narcissen

Als je aan het voorjaar denkt, dan denk je aan narcissen. Er zijn wel rond de 90 verschillende soorten narcissen. Hierbij verschillen ze onderling van vorm en verschillende gele variaties. Hierbij is de gele trompetnarcis wel het bekendste en ook de variant die je het meest voorbij ziet komen als gele bloemen voorjaar.

Daarbij wordt de narcis ook vaak gezien als het symbool voor een nieuw begin. Narcissen brengen meteen kleur aan in de tuin na een paar donkere maanden. Het is een aankondiging voor de lente. Als de narcissen weer in bloei staat, zijn deze donkere maanden voorbij en is het weer tijd voor beter weer. Hier worden mensen meteen weer een stuk vrolijker van.

Gele tulpen

Als je iets over Nederland zegt in het buitenland, krijg je vaak als eerste een reactie op tulpen. Nederland staat dan ook bekend om zijn tulpen en ook deze zie je veel voorbij komen in het voorjaar. Gele tulpen staan voor liefde, nieuw leven en het begin van de lente. Ze zijn in zoveel verschillende vormen en kleuren te vinden dat ze altijd prachtig staan.

gele bloemen voorjaar3
Close up of yellow spring flovers

Zowel in de tuin als in een vaas op tafel staan ze prachtig. Waar je in de zomer zonnebloemen in vaas op tafel hebt staan voor het echte zomergevoel, staat in het voorjaar een bos gele tulpen prachtig. Als de tulpenperiode voorbij is, kun je over gaan op prachtige zonnebloemen in vaas. Zo kun je met een mooi boeket tulpen of zonnebloemen in vaas in welk seizoen dan ook een boost aan kleur aan je interieur geven.

 De krokus

De krokus is een van de eerste bloemen die gaan bloeien in het voorjaar. Ook deze zijn in een prachtige en vrolijke gele kleur in de tuin te planten. De krokus groeit goed in de grond, maar ook in een pot zal hij er prachtig uitzien.

Omdat de krokus, net als het sneeuwklokje, wat vroeger in het voorjaar al begint te bloeien, zijn dit vaak ook de eerste bloembollen die je kunt kopen. Ook worden ze vaak in mooie potten opgemaakt, omdat het kleine bloembolletjes zijn, kun je zo met een kleine pot al een groot verschil maken aan kleur in de tuin of binnen op tafel.

De hyacint

Als er een geur perfect bij het voorjaar past, dan is het wel de geur van bloeiende hyacinten. Hij brengt meteen een hele boel kleur en vrolijkheid in de tuin door zijn bijzonder uitziende krulletjes. Ook de hyacint is in veel verschillende kleuren te koop, waardoor je een bont veld aan kleuren kunt planten. Zo kun je gele hyacinten combineren met paarse en roze varianten voor een echt voorjaarstafereel in de tuin.

gele bloemen voorjaar4
Individuality, difference and leadership concept. Stand out from the crowd. A single red tulip in a field with many yellow tulips against a blue sky in springtime in the Netherlands

Ook hyacinten hebben een extra betekenis. Een hyacint staat symbool voor toewijding, schoonheid en vrede. Daarnaast heeft de kerk er de betekenis van liefde, geluk en vrede met jezelf aan gekoppeld. Op deze manier zit er een grotere betekenis achter als je hyacinten cadeau geeft. Misschien kun je alleen beter geen gele hyacinten cadeau doen. Gele hyacinten dragen namelijk de betekenis van jaloezie.

Indisch bloemriet

Naast de bloembollen zijn er ook nog veel andere mooie bloemen die in het voorjaar bloeien. Zo bloeit het indisch bloemriet ook in het voorjaar. Dit is een hele andere soort plant dan bovengenoemde bloembollen, maar alsnog een prachtige kleurrijke toevoeging in de tuin.

Ook het indisch bloemriet is in verschillende kleuren te verkrijgen. Zo kun je kiezen voor een fel rode, oranje of opvallende gele variant. Indisch bloemriet groeit wat hoger dan de meeste bloembollen. Dit is dan ook waarom je ze prachtig met elkaar zou kunnen combineren.

gele bloemen voorjaar5
sunshine on yellow rapeseed oil flower field over blue sky

Het indisch bloemriet heeft in vergelijking met bloembollen veel meer bladeren en groen om zich heen. Ook hebben ze veel meer ruimte nodig om te groeien. Gelukkig groeit het indisch bloemriet de hoogte in en hebben bloembollen juist weer niet zoveel ruimte nodig. Dit zorgt ervoor dat je ze makkelijk kunt combineren in de tuin.

De kleinere gele bloemen van de bloembollen zullen een mooi contrast vormen met het groen van het indisch bloemriet. Het indisch bloemriet bloeit bovenin, waardoor er bovenin de plant ook weer een mooie rode of gele bloem zal verschijnen. Zo kun je in verschillende lagen de planten gaan planten en een prachtige oase van kleuren in je tuin creëren.

Inhoudsopgave: