De calamintha

De calamintha is over het algemeen beter bekend als de bergsteentijm. Het is een zeer makkelijke plant die ook nog eens erg lekker kan ruiken en er mooi uit ziet. Toch hebben veel mensen nog nooit van de bergsteentijm gehoord, terwijl hij toch echt een aanwinst is voor elke tuin. We gaan je alles vertellen hoe jij de calamintha in je tuin kan laten groeien.

calamintha2
Flower of the calamint species Calamintha cretica, from the Mediterranean region.

De bergsteentijm

De calamintha is een vaste plant die zeer makkelijk te verzorgen is. Hij zal het perfect doen in dat hoekje in de tuin waar het eigenlijk te droog is en de zon te fel schijnt. Dit zijn juist de perfecte omstandigheden voor de calamintha om te groeien. Hoe meer hij in de zon staat, hoe meer heerlijk ruikende bloemen hij zal geven!

De plant groeit redelijk bossig en kan zo’n 40 centimeter hoog worden. Hij heeft daarbij de voorkeur om als een groepje vooraan in de border met vaste planten te staan. Zo heeft hij genoeg ruimte om te kunnen groeien en zal hij niet tegen de achterkant van de border of een schutting aan geduwd worden als hij groeit. Hij komt dan ook zeker goed tot zijn recht als randbeplanting langs een pad.

calamintha3
Flower of the calamint species Calamintha cretica, from the Mediterranean region.

Naast dat de calamintha er mooi uitziet, ruikt hij ook nog erg lekker. Hij heeft vergelijkbare kleine witte bloemen die de alsemambrosia, hesperis en de canadese fijnstraal ook hebben. De bloemen van de alsemambrosia, hesperis en de canadese fijnstraal ruiken alleen niet zo lekker als die van de calamintha.

Door zijn naam zal je verwachten dat de bergsteentijm naar tijm zou ruiken, maar dit is dus niet zo! Als je met je handen door deze plant heen gaat, zal hij een heerlijk frisse pepermunt geur afgeven. Deze geur trekt, net als de bloemen van de alsemambrosia, hesperis en de canadese fijnstraal, erg veel bijen en vlinders naar je tuin!

De calamintha planten

De calamintha staat bij voorkeur op een warme en zonnige plek in de tuin. In halfschaduw zal hij ook wel goed kunnen groeien. Je zult op een halfschaduw plek alleen minder bloemen krijgen dan wanneer hij in de zon staat.

De grond waarin hij staat maakt niet heel veel uit. Hij houdt vooral van een drogere grond. Zorg dus dat de grond niet te nat wordt. Dit kan snel zorgen voor het verlies van bloemen en als de grond voor een langere periode te nat is, zal er wortelrot kunnen ontstaan.

calamintha4
Flower of the calamint species Calamintha cretica, from the Mediterranean region.

Voordat je de calamintha gaat planten moet je de grond goed los maken en een diep genoeg gat graven. Dit zorgt ervoor dat een teveel aan water direct de grond in kan trekken en niet rondom de wortels van de calamintha blijft. Strooi ook wat aanplantgrond in het gat voordat je de plant erin zet. Dit zal ervoor zorgen dat de plant zich sneller aan de grond kan hechten en daardoor ook sneller hersteld op z’n nieuwe plekje.

Snoeien en verzorgen van de calamintha

De calamintha is een bladverliezende vaste plant. Hij groeit enigszins heesterachtig en behoudt in de winter zijn houtige delen boven de grond. Als je een mooie volle plant wilt behouden, adviseren we je om hem in maart terug te knippen tot ongeveer 15 cm boven de grond. Dit zal de plant stimuleren om van onderuit de plant nieuwe scheuten te ontwikkelen en kan hij al zijn energie daaraan besteden.

Verder heeft de calamintha niet veel verzorging nodig. Als er een erg lange droge periode is, mag je hem wel een scheut water geven, maar onthoud hierbij dat hij niet van een vochtige grond houdt. Wel is het een kalkminnende plant. Je mag dan ook wel elk jaar wat kalk rondom de voet van de plant strooien. Hier zal hij blij van worden en beter van gaan groeien.

De calamintha eten

De calamintha ruikt natuurlijk al heerlijk. Het is dan ook niet heel gek dat je er ook heerlijk mee kunt koken. De geur is al een combinatie van tijm en munt en dat is de smaak ook. Het is dan ook een veel gebruikt kruid in Sicilië, Sardinië, Toscane en Turkije. Hier staat dit kruid beter bekend als mentuccia.

calamintha5
Flower of the calamint species Calamintha cretica, from the Mediterranean region.

Je kunt er erg veel kanten mee op en het in veel verschillende maaltijd verwerken. Zeker in Italië wordt het veel verwerkt in combinatie met vlees of vis. Ook is het heerlijk te combineren met groente en vooral met champignons. Het kan ook een pikante toets toevoegen aan bijvoorbeeld je kruidenboter. Je kunt er zelfs een heerlijke thee van zetten!

Je kunt dus erg veel kanten op met de heerlijke calamintha. Niet alleen staat hij prachtig in de tuin, hij ruikt ook nog eens heerlijk en je kunt er heerlijk mee koken. Elke tuin zal er goed aan doen om een calamintha te planten!

Inhoudsopgave: