De chionodoxa

Iedereen is dol op paasbloemen en we planten dan maar ook al te graag veel mooie bloembollen in onze tuin die in het voorjaar gaan bloeien. Een paar van deze populaire paasbloemen zijn de chionodoxa en de scilla peruviana. We gaan je alles vertellen over de chionodoxa.

chionodoxa2
Image of flowers from scilla family. Macrophotography of the flowerbed and single objects. Spring flower. All parts of the flower – stigma, petals, stamen, carpel well visible. Captured in Halmstad, Sweden. Popular flower in parks and cities.

De herkomst van de chionodoxa

Er zijn in totaal rond de 8 verschillende soorten chionodoxa. Er zitten onderling kleine verschillen in waar ze vandaan komen en welk geslacht ze hebben. Zo kan er een verschil zitten in de meeldraden en de buitenste bloembladeren.

Van nature groeien ze vooral in Klein-Azië en het Middellandse Zeegebied. De naam chionodoxa stamt dan ook af van het Griekse ‘chiōn’ dat ‘sneeuw’ betekent en ‘doxa’ dat roem betekent. Dit is dan ook waarom hij beter bekend staat als de sneeuwroem.

De bladeren en bloemen

Hij heeft prachtige stervormige bloemen, net als de scilla peruviana die we ook wel de sterhyacint noemen. De bloemen van de chionodoxa lijken eigenlijk op de grote versie van de scilla peruviana. Beide zijn het paasbloemen en bloeien ze in het voorjaar. De chionodoxa heeft witte of blauwe bloemen met een witte basis. De bladeren zijn grasachtig.

chionodoxa3
Scilla luciliae, species of flowering plant in family Asparagaceae. It is referred to by common names Bossier’s glory-of-the-snow or Lucile’s glory-of-the-snow

Over het algemeen bloeit hij zo’n 10 tot 15 cm hoog en zitten er 4 bloemen aan een steel. Als hij begint te groeien verschijnen de bladeren en de bloemen tegelijkertijd. Na de bloei zullen de bloemen zaden produceren. Deze kun je in de grond drukken of in kweekbakken laten ontkiemen.

Wanneer plant je ze?

De chionodoxa groeit uit bloembollen, net als de herfsttijloos. Als je bloembollen koopt, let er dan altijd op dat ze gelijkmatig van vorm zijn en stevig aanvoelen. Als ze zacht, vochtig of juist erg droog aanvoelen, dan is er iets niet goed met de bloembollen. De herfsttijloos staat bekend als de in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt. Je plant deze dus wanneer de chionodoxa net uitgebloeid is. Ze kunnen elkaar dan goed afwisselen in de tuin.

De in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt, bloeit juist weer in het najaar. Maar voor die tijd moet de chionodoxa geplant zijn. De bloembollen van de chionodoxa plant je direct na het kopen rond half september tot half oktober. Ze staan hierbij graag op een zonnige tot half schaduwplek in de tuin. Ze zijn winterhard dus ze kunnen gewoon in de tuin blijven staan.

Verzorging van de chionodoxa

De bloembollen worden dus in het najaar geplant en komen het jaar erop in het voorjaar uit. Je kunt in het voorjaar nog wat meststof aanbrengen rondom de planten. Dit zal ze goed doen en beter laten groeien. Geef ze regelmatig water als de grond erg droog is. Gezien het seizoen waarin ze groeien is dit over het algemeen niet nodig en komen ze vanzelf op en beginnen ze te groeien.

Als ze uitgebloeid zijn, moet je de bloemen niet afsnijden. Net als bij de herfsttijloos laat je de bloemen zitten tot ook de bladeren afgestorven zijn. Als je de chionodoxa als bloembolletjes hebt geplant, moet je ze ook pas eraf maaien als het blad afgestorven is. Je kunt ze in de grond laten zitten.

chionodoxa4
close op in spring, colorful background

Bedek ze met een mengsel van bladaarde en oude mest in de herfst. Dit zal ze beschermen in het najaar en kan ervoor zorgen dat er meer en nog mooiere bloemen groeien het jaar erop. Ook kun je er voor kiezen om de bloembollen in de vroege zomer op te graven. Je kunt dan de broedbollen eraf halen en deze apart planten. Dit is ook hoe bloembollen vermeerderd worden. Dit kun je eventueel ook nog in de herfst doen. Je graaft ze dan op, ze vermeerderen en meteen weer planten voor het jaar erop.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten chionodoxa soorten te vinden ter wereld. Zo zijn er bijvoorbeeld nog bepaalde soorten die je alleen in Turkije, Kreta of Cyprus vindt. Ze verwilderen hier snel door het verspreiden van de zaden. Na het bloeien vallen deze zaden op de grond en worden deze verspreid door insecten zoals bijvoorbeeld mieren.

chionodoxa5
Closeup of blooming blue scilla luciliae flowers in sunny day. First spring bulbous plants. Selective focus.

Alle soorten lijken natuurlijk op elkaar, maar toch hebben ze kleine verschillen. Zo is er bijvoorbeeld een soort die net wat grotere bloemen heeft of meerdere bloemen aan een steel heeft groeien. Ook kunnen ze verschillen in hoogte en natuurlijk ook in kleur. Zo zijn er prachtige soorten die ook roze van kleur zijn of in het midden wit zijn en overlopen naar een andere kleur aan het einde van de bloembladeren.

Al deze verschillende soorten kun je tegenwoordig overal wel krijgen. Zo zijn er ook veel hybride soorten ontstaan door kruisingen. Het geluk is wel dat bijna alle soorten bloembollen uit de chionodoxa familie te verkrijgen zijn in Nederland en hier dan ook goed zullen groeien. Zo kun je genieten van alle mooie verschillende bloemen in je tuin.

Inhoudsopgave: