Wat zijn paasbloemen?

In het voorjaar duiken er overal weer vrolijke gekleurde bloemen op zoals de chionodoxa en de scilla peruviana, maar ook de krokussen en narcissen mogen we natuurlijk niet vergeten. Deze soorten bloemen beginnen meestal met bloeien rondom de Paasdagen. Dit is dan ook waarom we ze paasbloemen noemen. Maar welke soorten zijn nu precies paasbloemen?

paasbloemen2
Yellow daffodil flower lit by sunlight in spring garden. Easter, springtime background

De narcis

Wanneer we het over paasbloemen hebben, dan wordt vaak de narcis als eerste genoemd. De gele trompetnarcis is hierbij het meest bekend, maar er zijn wel bijna 90 verschillende soorten narcissen. In Duitsland wordt de narcis Osterglocke genoemd, wat vertaald naar het Nederlands paasklokje betekent. De narcis is dus een echte paasbloem!

De narcis wordt vaak gezien als symbool voor een nieuw begin. Zodra de narcissen beginnen te groeien, zien mensen dit als een aankondiging voor de lente. Als er weer narcissen opkomen, krijgt iedereen meteen het lentegevoel. Ze geven dan ook veel kleur aan de tuin en het is ook niet zo gek dat we vaak mooie potten met narcissen plaatsen of de borders ermee vol planten.

Tulpen

Iets waar Nederland natuurlijk bekend om staat, zijn de tulpen. Zeker rondom de paasdagen zien we tulpen extra veel voorbij komen. Ze staan voor nieuw leven, liefde en de komst van de lente. Meestal beginnen er rondom Pasen op te komen en snel te bloeien. Ook tulpen planten we graag overal in de tuin. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en kleuren tulpen te planten. De ene is nog mooier, feller van kleur en met een aparte vorm dan de andere.

paasbloemen3
Spring background with Easter eggs in green grass and daffodil flowers in sunlight bokeh.

Ook wordt de vorm van de tulp geassocieerd met de vorm van een paasei. Dat er een bosje met tulpen op tafel staat of rondom Pasen cadeau gegeven wordt, is dan ook niet gek. Daarom dat tulpen ook zeker paasbloemen zijn. Je hele tuin vullen met tulpen of een mooie pot met verschillende soorten en kleuren of een mooi boeket van tulpen op de tafel. Het vult de kamer of tuin meteen met kleur en het lentegevoel.

Krokussen

Als we krokussen zien, dan krijgen we meteen het eerste lentegevoel. Ze bloeien namelijk erg vroeg in het jaar, eigenlijk vaak net voor de paasdagen. Toch zien we de krokus als een paasbloem. Er zijn ontzettend veel krokus soorten en kleuren.

De krokus groeit goed in de grond, maar wordt ook vaak gebruikt om in een mooie pot te planten. Het liefst wil je het hele jaar door van de vrolijke bloemen van de krokus genieten. Er is een in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt, namelijk de herfsttijloos. Deze in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt is bijna niet te onderscheiden van de krokus op het eerste gezicht. Dit kan soms nog weleens voor verbazing zorgen.

Omdat de in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt in het najaar bloeit, denken veel mensen dat de natuur van slag is en de krokussen te vroeg zijn gaan bloeien. Dit hoeft dus helemaal niet zo te zijn. De herfsttijloos bloeit in het najaar en de krokus echt alleen in het voorjaar. Wel kan het zijn dat de herfsttijloos nog niet helemaal uitgebloeid is, terwijl de krokus alweer opkomt.

paasbloemen4
Ceramic Easter bunny, colorful dyed eggs and tulip flowers on windowsill. Decorations for Easter celebration at home.

De hyacint

Als er een bloem niet kan ontbreken rondom Pasen, dan is het wel de hyacint. Hij brengt meteen kleur, vrolijkheid en een heerlijk geur in de tuin met zijn bijzondere, krullende bloemetjes. Er zijn veel soorten en kleuren hyacinten. Zo kom je bijvoorbeeld ook vaak de scilla peruviana tegen. De scilla peruviana is de sterhyacint en groeit wel op dezelfde manier, maar heeft net iets andere bloemetjes.

Ook de hyacint al paasbloemen geven aan iemand is een mooi gebaar. Ze staan namelijk symbool voor vrede, toewijding en schoonheid. In de kerk wordt hij ook gezien in de betekenis van geluk, liefde en vrede met jezelf. Het geven van een mooie pot met hyacinten is dan ook een mooi cadeau met een nog mooiere betekenis.

Sneeuwklokjes en chionodoxa

Ze zijn niet helemaal paasbloemen, aangezien ze net voor Pasen al bloeien, maar toch worden ze vaak gezien als paasbloemen. Dit omdat het sneeuwklokje een van de eerste bloembollen is die begint met bloeien in het nieuwe jaar. Ongeacht het weer zie je ze meestal in februari al opkomen. Ze bloeien vaak tot net voor Pasen of net na Pasen.

paasbloemen5
Daffodils in terracotta flower pots, chocolate Easter eggs in basket and cute yellow decoration spring chickens on a wooden garden table on a sunny day in spring.

De chionodoxa lijkt niet op een sneeuwklokje, maar heeft wel een vergelijkbare naam. De chionodoxa wordt meestal de sneeuwroem genoemd. Dit omdat ook deze plant vroeg in het jaar begint met bloeien. Het eerste jaar dat je de sneeuwroem plant, zal hij wat later bloeien. Hij zal dan wel rond Pasen bloeien, aangezien hij in maart vaak al opkomt. Het jaar erna zal hij juist eerder gaan bloeien en kan hij in februari de kop al opsteken.

Inhoudsopgave: