In het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt

In het najaar zijn de meeste planten uitgebloeid of verliezen ze hun blad. Maar er zijn ook mooie bloemen die in het najaar bloeien. Zo is er bijvoorbeeld de herfstbloeiende krokus die ook in het najaar nog wat kleur toevoegen aan je tuin. We gaan je er alles over vertellen!

De tuin in het najaar

In het najaar kan de tuin er soms een beetje saai en troosteloos uitzien. Gelukkig zijn er ook vrolijke herfstbloeiers die je kunt planten. Zo is de herfstbloeiende krokus, ook wel de herfsttijloos, een vrolijke herfstbloeier. Krokussen worden ook wel paasbloemen genoemd, aangezien ze altijd in het voorjaar bloeien. Toch zijn er ook planten die op paasbloemen lijken, maar in het najaar bloeien.

Deze plant groeit uit een bol in de grond, net als de bloembollen in het voorjaar. We zijn gewend dat deze bloembollen alleen in het voorjaar uit de grond komen, maar er zijn ook genoeg bloembollen die in het najaar uit de grond komen. Zo kun je ook in het najaar nog een gezellige gekleurde tuin planten.

in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt2
Multicolored petals for crocuses. flowers in a flower bed in spring blooming in the sun. The most beautiful spring flowers

De verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten planten die op een krokus lijken en in het najaar bloeien. Zo kun je bijvoorbeeld de scilla peruviana in het najaar in een pot planten in huis. Omdat de scilla peruviana dan een warmere periode in huis kent, zal hij in de winter gaan bloeien. Zolang hij op een vorstvrije en lichte plaats neergezet wordt en er een temperatuur tussen de 10 graden en 20 graden is, zal de scilla peruviana ook in het najaar mooi gaan bloeien.

Ook de chionodoxa kun je in het najaar planten. Plant de bollen van de chionodoxa eind september tot half oktober. Bij zacht weer in het najaar zal hij snel wortelen. Je kunt ze in het najaar gewoon in de tuin laten staan, aangezien ze winterhard zijn.

De meest populaire soort in de herfsttijloos, deze lijkt ook het meeste op de krokus. Hij is te onderscheiden aan het aantal meeldraden. Dit geeft niet alleen kleur aan de tuin, maar de meeldraden worden ook gewaardeerd in de tuin door bijen en andere insecten.

in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt3
A scenic view of purple crocus flowers in sunny weather on a blurred background

Wanneer plant je deze bloembollen?

De herfsttijloos is een bodembedekker die voor kleur in de tuin zorgt. Ze houden van losse humusrijke grond. Je kunt deze bloembollen het beste planten in juli of augustus. Ze kunnen zowel in de zon als in de schaduw geplant worden, de bloemen komen namelijk in de najaarszon het beste tot hun recht. Deze herfsttijloos is ook beschikbaar in verschillende kleuren, zodat je een mooi assortiment in je tuin kunt planten.

De chionodoxa plant je in het najaar, maar gaat echt pas bloeien in het voorjaar. Dit is dan ook waarom de chionodoxa ook wel een van de paasbloemen genoemd wordt. Ook de scilla peruviana plant je in deze periode. Deze plant je alleen in een pot in plaats van in de volle grond.

in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt4
Crocus flowers

Op deze manier kun je verschillende vrolijk gekleurde bloembollen in je tuin planten. Zo voorzie je je tuin in elk seizoen van een vrolijk assortiment aan planten en bloemen. Je kunt gemakkelijk verschillende soorten bloembollen in de tuin combineren. Door ze bijvoorbeeld in verschillende secties van de tuin te planten of zelfs in lagen boven en onder elkaar te planten, zullen ze elkaar mooi afwisselen qua bloeiperiode. Door je hier goed op voor te bereiden kun je op deze manier een plan maken en het hele jaar door van een prachtige tuin genieten.

in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt5
One crocus and lots of dry leaf from last year

Inhoudsopgave: