De hepatica nobilis

De hepatica nobilis kennen we allemaal beter als het leverbloempje. Hij is onderdeel van de familie van de ranunculaceae. Het is een rotsplantje dat makkelijk zal groeien en prachtige blauwe bloemen zal krijgen die zeker een blikvanger in de tuin zijn. Om makkelijk kleur toe te voegen aan je tuin mag deze dan ook zeker niet ontbreken. We gaan je alles vertellen over waar je hem het beste kunt planten en hoe je hem moet verzorgen om deze prachtige bloemen te krijgen.

hepatica nobilis2
Beautiful purple flowers in the forest. Beginning of the spring

De bladeren en bloemen

De hepatica nobilis kent zijn herkomst in Europa, net als de chionodoxa en aegopodium podagraria. Het is een vaste plant die het vooral erg goed zal doen in borders, maar je zult hem ook makkelijk tegen kunnen komen aan bosranden net als de aegopodium podagraria.

De bloemen van de hepatica nobilis hebben net als de chionodoxa een prachtige blauwe kleur met in het midden witte meeldraden. Dit vormt een mooi contrast, wat de bloemen dan ook zo opvallend maakt. Hij heeft een vroege bloeitijd en bloeit samen met de chionodoxa van ongeveer maart tot april. Door zijn vroege bloeitijd is hij vaak een van de eerste die in de tuin begint te bloeien. Zodra de temperatuur buiten boven 0 komt, zal hij spontaan al opkomen en gaan bloeien.  

Hij heeft 3 lobbige bladeren die donkergroen van kleur zijn. De bladeren zijn ongeveer 10 cm groot. De plantjes worden meestal rond de 15 cm hoog. Dit maakt ze de ideale planten om makkelijk te combineren met andere planten in de tuin. Zo zal de blauwe kleur prachtig af kunnen steken onder een cotinus coggygria struik of mooi combineren met de bijzondere bladeren van de aegopodium podagraria.

Waar kun je hem het beste planten?

Omdat het een bosplantje is, maakt dit hem zeer geschikt voor bijna alle tuinen waar al bomen geplant staan. De hepatica nobilis wordt dan ook het liefste in de volle schaduw geplant, aangezien hij in het bos ook altijd onder de schaduw van de boom staat. In de tuin kun je hem ook wel onder struiken planten, zolang hij maar in de volle schaduw staat.

hepatica nobilis3
A group of kidneyworts (Hepatica nobilis) in a deciduous forest in springtime

Hij geeft een voorkeur aan een kalkrijke en voedingsrijke bodem. Ook de cotinus coggygria geeft hier voorkeur aan. Je kunt hem dan ook goed onder de cotinus coggygria planten. Deze bodem moet wel goed vocht vast kunnen houden. Hij heeft dan ook redelijk wat water nodig. Toch kun je hem ook goed planten als overgang naar een rotstuin. In dat geval kan hij wel iets meer zon hebben. Als hij in de zon staat is de kans wel groter dat zijn bladeren gaan verbranden.

Als je hem gaat planten houdt er dan rekening mee dat er ongeveer 20 cm zit tussen de planten. Vroeger was de hepatica nobilis een inheemse plant in Nederland, maar die soort is ondertussen helemaal uitgestorven. Verder is het wel een zeer winterharde plant. Hij kan in de winter wel een temperatuur aan tot -25 graden. Je hoeft hem dan in Nederland ook geen extra bescherming te bieden in de winter

Verzorging van de hepatica nobilis

Over het algemeen heeft de hepatica nobilis niet veel verzorging nodig. In het voorjaar is het over het algemeen vochtig genoeg in Nederland. Je hoeft er dan ook geen rekening mee te houden om hem extra water te geven. Je moet er eerder op letten dat hij niet te langdurig nat staat. Dit kan ervoor zorgen dat hij gaat rotten.

hepatica nobilis4
Beautiful Trinity Grass flowers in the woods.

Wel kan hij het waarderen als je in het voorjaar wat extra tuinkalk rondom de plant strooit. Deze voeding zal hem extra energie geven om groter te groeien en mooie bloemen te produceren. Ook houdt hij er niet van om verplant te worden. Hier herstelt hij vaak niet goed van.

In het voorjaar kun je het beste de oude plantenresten wegknippen. Doe dit pas zodra er nieuwe uitlopers zichtbaar worden. Door de oude bladeren op dat moment weg te knippen kan de plant al zijn energie gebruiken voor het groeien van de nieuwe bladeren en bloemen. Verder heeft de hepatica nobilis geen onderhoud of verzorging nodig. Dit maakt hem ook zo populair voor veel tuinen.

hepatica nobilis5
Common hepatica (Anemone hepatica) purple colored spring flowers

Kun je hem vermeerderen?

Het vermeerderen van de hepatica nobilis is niet heel makkelijk om te doen. Je kunt ze het beste proberen te vermeerderen door te delen. Je kunt ook proberen om het zaad te winnen na het bloeien. Ze vormen namelijk wel zaad, maar dit is moeilijk op te vangen. Het zaad wordt namelijk erg snel verspreid over de tuin.

Op die manier kan hij wel vermeerderd worden, je kan het alleen niet zelf bepalen waar de zaden terechtkomen. Ook is een nieuwe plant uit het zaad kweken een moeilijke opgave en zal dat een grote uitdaging zijn om er een sterke plant uit te laten groeien.

Inhoudsopgave: