De hesperis staat beter bekend als de damastbloem. De damastbloem is een langbloeiende vaste plant die prachtige lila bloemen krijgt. Hij is over de hele wereld te vinden en is dan ook een prachtig plaatje om in je tuin te planten. Maar hoe makkelijk is de hesperis te verzorgen en waar kun je hem het beste in je tuin planten? We hebben het voor je uitgezocht!
De oorsprong
Van oorsprong komt de hesperis voor in Zuidoost-Europa, Centraal- Azië, Noord-Turkije en Siberië. Hier groeit de damastbloem voornamelijk in de bergbossen en onder kreupelhout. Hij houdt dat ook zeker van een licht vochtige en schaduwrijke omgeving.
Naast dat we hem de damastbloem noemen, kennen veel mensen hem ook als vlinderstruik. Hij geeft prachtig opvallende bloemen en ruikt heerlijk. Hij is dan ook zeker zeer populair bij de insecten, net als de alsemambrosia, canadese fijnstraal en de hoge fijnstraal. Door de hesperis in je tuin te planten zal het een paradijs worden voor bijen, vlinders en andere insecten.
De bladeren en bloemen
De damastbloem bloeit gedurende de maanden mei en juni met mooie en lekker geurende bloemen. Dit maakt de bloemen dan ook erg aantrekkelijk voor bijen, vlinders, motten en andere insecten, net als de alsemambrosia, canadese fijnstraal en de hoge fijnstraal. Deze planten worden vaak bestempeld als onkruid, maar dit is zeker niet waar. Ze dragen allemaal dus sterk bij aan de diversiteit in je tuin. Als er een alsemambrosia, canadese fijnstraal of hoge fijnstraal in je tuin begint te groeien, betekent dit ook niet dat je die direct hoeft te verwijderen.
De bladeren van de hesperis zijn eirond en lancetvormig. In combinatie met de felgekleurde bloemen creëert dit een mooi contrast. Gelukkig kun je bij de juiste verzorging veel jaren van deze plant genieten. Hij is namelijk zeer winterhard en kan temperaturen tot wel – 35 graden verdragen. Je hoeft hem dan ook niet extra te beschermen als het koud wordt buiten.
De beste standplaats voor de hesperis
De hesperis is gelukkig redelijk makkelijk te planten en stelt niet veel eisen aan de soort grond. Hij is zeer geschikt voor open tuinen met slechts enkele volwassen bomen. Hij houdt namelijk wel van een halfschaduw plek in de tuin. Ook op een plek met wat meer schaduw zou hij nog goed kunnen groeien. Dit is hij gewend vanaf zijn plek van herkomst.
Het liefste heeft de hesperis een vochtige of vochthoudende bodem. Toch zal hij niet meteen dood gaan als hij op een droge standplaats staat, maar de voorkeur gaat door zijn herkomst toch uit naar wat vochtigere grond.
De verzorging
De hesperis stelt dus niet veel eisen aan zijn standplaats in de tuin. Maar heeft hij dan wel veel onderhoud nodig? Dit valt gelukkig ook mee! Zolang hij op de juiste plek geplant wordt en niet te veel direct zonlicht heeft, zal hij sowieso mooi gaan bloeien. Wanneer je ziet dat de bladeren lelijk beginnen te worden of bruine randen krijgen, dan is de kans groot dat hij te veel in de zon staat. De zon kan namelijk makkelijk zorgen voor het verbranden van de bladeren.
Wanneer het in een periode droog is, moet je dan ook zeker niet vergeten om hem wat extra water te geven. Je zult makkelijk aan de plant zelf kunnen aflezen of hij wat extra water nodig heeft of niet. Ook het geven van voeding moet je niet vergeten. Kies hier altijd voor een passende voeding en houd daarbij de aanbevolen verhoudingen aan die op de verpakking aangegeven staan.
De damastbloem vermeerderen
De damastbloem is natuurlijk prachtig in de tuin. Hij staat zeer fraai in de borders en is dan ook zeer makkelijk te combineren met andere planten. Hij gaat alleen niet heel lang mee en na enkele jaren zal hij geen bloemen meer produceren. Het is dan ook niet zo gek als je er meer van wilt planten in je tuin en je hesperis collectie wilt blijven verjongen.
Het vermeerderen van de damastbloem is gelukkig niet moeilijk. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het makkelijkste is om dit via zaden te doen. De bloemzaden kun je namelijk makkelijk oogsten vanuit de bestaande bloem. Kies hiervoor een gezonde, maar uitgegroeide bloem voor.
We raden je aan om de zaden te winnen op een zonnige droge dag. Je pakt de bloem vast en houd een schoon bakje onder de bloem. Door de bloem goed te schudden, zullen de zaden in het bakje vallen. Laat de zaden wat dagen drogen. Hierna kun je ze opbergen in een papieren envelop tot ze geplant kunnen worden.
In mei kun je de zaden weer planten. Zorg dat je ze niet te diep plant en dat er nog wat vocht en zon bij kan. Voor je het doorhebt groeien er weer mooie nieuwe damastbloemen in je tuin!