Kamperfoelie (Lonicera) is grote plantenfamilie van meer dan 180 verschillende soorten. De meeste mensen bedoelen met “Kamperfoelie” de klimplant, maar binnen de familie vallen ook vele soorten struiken. Ze zijn allen winterhard. Sommigen bladverliezend, sommigen groenblijvend. Vanwege de grote variatie in soorten is er voor iedere tuin of balkon wel een geschikte soort te vinden. Lees verderop deze pagina over de verschillende soorten Kamperfoelie.
Kamperfoelie is bekend vanwege de prachtige bloemen die heerlijk geuren. Er zijn Kamperfoelie soorten die lang bloeien, maar ook korte bloeiers. Bloemen komen onder andere in het geel, roze, oranje, rood en wit. In de herfst produceert de plant felgekleurde bessen die zeer in trek zijn bij verschillende vogelsoorten.
De botanische naam is Lonicera. Dit is een vernoeming naar de Duitse arts Adam Lonitzer. Deze arts ontdekte de medicinale eigenschappen van de plant en gebruikte het onder andere voor de behandeling van mensen met lever- en nierklachten.
In Engeland is de Kamperfoelie ook zeer populair. Daar heet deze plant “Honeysuckle” omdat de bloemen zeer rijk zijn aan nectar. Er valt dus een hoop honing te halen voor de insecten die hier dankbaar gebruik van maken.
De Kamperfoelie is niet heel moeilijk te verzorgen. Lees op deze pagina de juiste aanpak. Wist je trouwens dat je Kamperfoelie ook kunt stekken?
Verzorging Kamperfoelie
Standplaats en licht
Een Kamperfoelie kan praktisch overal goed groeien. Het is een zeer makkelijke plant. Wel kan je de groei en bloei positief beïnvloeden door te kiezen voor een meer ideale standplaats.
Lonicera is zeer tolerant tegen hitte. Het is daarom een welkome aanvulling in vele tuinen, maar zeker ook voor mensen met een balkon. Planten in een pot hebben het in de hitte van de zomer vaak zwaar, de Kamperfoelie heeft het daarentegen dan nog prima naar zijn zin.
Het beste is een standplaats met veel direct zonlicht op de bladeren van de plant. Als de plant te weinig zonlicht ziet kan het zijn dat hij niet, of nauwelijks, bloeit.
De ranken en bladeren houden dus van zon, maar de wortels houden juist van schaduw. Het beste is dan ook een standplaats naast een struik of muurtje. Zo hebben de wortels schaduw en kan de plant van de zon genieten.
Een laatste onderwerp om over na te denken bij de standplaats is van toepassing voor klimmende Kamperfoelies. De Kamperfoelie kan redelijk zelfstandig klimmen. Ze slingeren zichzelf om voorwerpen die ze vinden. De plant heeft dus wel ondersteuning nodig. Ze kunnen zich niet hechten aan een muur.
Plaats je Kamperfoelie niet naast een jong boompje. Dat boompje gaat nog dikker worden, maar als de Kamperfoelie die eenmaal heeft omwikkeld geeft deze niet meer mee. De ranken gaan dan echt snijden in de stam van de boom.
Lonicera planten
Hierboven las je alles over de ideale standplaats. Zodra de plek is gekozen kan aan planten worden begonnen. De geschikte periode is vanaf het vroege voorjaar. Dan heeft de plant nog voldoende de tijd om een gezond wortelgestel te maken voordat de koude winter aanbreekt.
- Graaf een ruim gat. Neem de kluit van de Lonicera als uitgangspunt en maak dan het gat ongeveer drie keer zo groot (breed en diep).
- Haal de Kamperfoelie uit de kweekpot. Het kan zijn dat de wortels nog een dicht blok zijn. Gebruik je vingers om de kluit een beetje los te masseren. Hierdoor kan hij straks sneller wortelen.
- Plaats de kluit in het gat. De bovenkant van de kluit mag een paar centimeter boven de grond uitsteken.
- Vul het gat met verse tuinaarde. Je kunt hier ook nog wat organische compost doorheen mengen voor een goede start van de plant. Druk de aarde licht aan.
- Geef overvloedig water.
- Geef de wortels de tijd om aan de nieuwe plek te wennen. Tijdens het eerste jaar moet je wat vaker water geven dan normaal.
Water geven
Een jonge en pas geplante Kamperfoelie vraagt om consistent water geven. De grond mag gelijkmatig vochtig blijven. Dit is nodig totdat de plant de eerste echte groeispurt maakt. Dan weet je dat de wortels aan het uitbreiden zijn.
De volwassen Lonicera heeft diepe wortels en kan prima tegen de warmte. In principe hoef je deze enkel water te geven als het meerdere dagen niet heeft geregend. Om uitdroging van de grond tegen te gaan kun je een laag organische mulch rond de basis van de plant strooien.
Als je jouw plant in een pot hebt staan zijn er iets andere vereisten aan het geven van water. Dat lees je verderop op deze pagina.
Grond
De Kamperfoelie is niet kieskeurig als het gaat om de aarde waar deze in staat. Het belangrijkste is dat de grond goed vocht afvoert. Dit is vooral belangrijk bij jonge planten om drassige grond, en hiermee wortelrot, te voorkomen.
Voeding
Net zoals iedere plant heeft ook de Lonicera voeding nodig. Meestal is dit in de vorm van mest. Er zijn meerdere soorten meststof speciaal voor deze planten op de markt.
Lees altijd goed de instructies. Een Kamperfoelie heeft liever te weinig dan te veel voeding. Overvoeding kan er voor zorgen dat de plant niet meer bloeit. En dat zou zonde zijn!
Snoeien
De meesten soorten moet je snoeien. Ze groeien snel en hebben de neiging om in de war te raken. Op de juiste manier snoeien zal ook de bloei in het volgende seizoen bevorderen. Lees verder over Kamperfoelie snoeien.
Verzorging Kamperfoelie in pot
De Lonicera kan in principe overleven in een pot. In alle eerlijkheid: deze plant doet het over het algemeen veel beter in de volle grond. Dit geeft de wortels meer ruimte en kunnen veel dieper gaan. Dit zorgt ervoor dat ze koel en vochtig blijven.
Er zijn genoeg voorbeelden waar een Kamperfoelie het prima doet in een pot. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken kun je rekening houden met een aantal punten.
- Plaats de plant het liefste in een pot met een lichte kleur. Deze worden in de zomer minder warm.
- Het beste staat de pot zelfs in de schaduw, zo blijven de wortels wat koeler. De plant zelf heeft veel direct zonlicht nodig.
- In de zomer zul je de Lonicera iedere dag moeten bewateren. Zeker de jonge planten.
- De onderkant van de pot moet een drainage gat hebben om overtollig water weg te laten lopen. Anders kan wortelrot ontstaan.
- Meng de grond aan met hydrokorrels. Dit verhoogt de water doorlaatbaarheid van de grond.
- Voeding is belangrijk in een pot. De plant kan namelijk niet meer krijgen dan deze in de pot kan vinden. Geef nooit te veel voeding. Dit veroorzaakt bladverbranding.
- Ga je verpotten? Kies dan altijd een ruim grotere pot, het liefste 2 tot 3 keer zo groot.
Bloemen en bloeitijd
De meesten zullen een Kamperfoelie direct herkennen aan de bloemen. Deze groeien in trossen aan de uiteinden van de takken. Het zijn relatief grote bloemen en worden gevormd door een cirkel van omhoog staande buizen. Zo veel soorten Kamperfoelie er zijn, zoveel soorten kleuren bloemen zijn er. De bloemkleuren variëren van zeer bleke pastelkleuren tot diep rood.
De bloemen van de meeste Lonicera soorten produceren een sterke geur. Hiermee trekt de plant bijen en vlinders aan. In de herfst worden de bloemen vervangen door rode (of oranje) besjes. Hier komen dan weer vogels op af. Een Kamperfoelie is dus een goede aanvulling op de tuin.
Wanneer bloeit de Kamperfoelie? Dat hangt een beetje af van de soort, maar meestal is dat van mei tot juni/juli. Er zijn ook soorten die tot september bloeien.
Kamperfoelie soorten
Voor sommigen is de geur van de Kamperfoelie de enige reden om deze plant te nemen. Sommigen vinden deze geur juist niet aantrekkelijk. Voor die laatste groep is er een speciale soort die geurloze bloemen produceert! Dit is de Lonicera Korolkowii “Freedom”. De bloemen zijn wit met een roze gloed. Ze zijn dus geurloos, maar trekken nog wel bijen aan!
Veelgestelde vragen
Waarom bloeit de Kamperfoelie niet?
Dat kan meerdere redenen hebben. Ten eerste heeft deze plant veel volle zon nodig. Als deze niet genoeg zon krijgt groeit hij wel, maar bloeit hij meestal niet. Een andere reden kan zijn dat je hem te grof hebt gesnoeid. Dan heeft de plant een jaartje nodig om te herstellen en zal hij hoogstwaarschijnlijk volgend seizoen weer bloeien. Tot slot is goed om op te merken dat hele jonge planten ook niet bloeien. Vaak duur het een jaar of 3 voordat de eerste bloemen verschijnen.
Is deze plant winterhard?
Kamperfoelies zijn vaste planten. Ze groeien dus ieder jaar terug. Met de juiste verzorging kun je jarenlang van een Kamperfoelie genieten. Sommige soorten kunnen tot wel 20 jaar oud worden.
De bladeren van de Kamperfoelie krullen op
Het blad krul op, vooral aan de uiteinden van de ranken. Vaak is dit een teken van bladluis. Deze zitten vooral aan de uiteinden van de plant. Daar waar de nieuwe bladeren groeien wordt veel sap naar toe gestuurd. En dat is wat de bladluizen willen hebben. Kijk goed op en onder de bladeren. De zwarte bladluizen zie je iets makkelijker dan de groene.
De bladeren worden geel
Geel kleurende bladeren zijn vaak het gevolg van te veel water. Dit komt vaak voor bij Kamperfoelies in pot. Zorg altijd voor een drainage gat onder in de pot zodat water weg kan lopen.
De plant laat de onderste bladeren vallen
De Lonicera verliest soms de onderste bladeren als deze ouder wordt. Het is een plant die oorspronkelijk in de bossen groeit. De energie van de plant gaat dus in het hoger groeien, reiken naar het licht. De onderste bladeren krijgen dan minder energie. Dit is dus normaal. Je zou met snoeien de plant kunnen stimuleren om weer onderaan bladeren aan te maken.
Staat jouw plant in een pot? Dan kan bladverlies er op duiden dat het tijd is om de plant te verhuizen naar een grotere pot.
Samenvatting
Naam | Lonicera |
Ook bekend als | Kamperfoelie, Honeysuckle |
Winterhard | Ja |
Groenblijvend | Sommige soorten |
Standplaats | Volle zon |