Rozemarijn stekken

Rozemarijn stekken

Een Rozemarijn stekken is betrekkelijk eenvoudig. De makkelijkste methode is het stekken in water. Het stappenplan daarvoor lees je hieronder. Daarnaast wordt een stappenplan beschreven voor het Rozemarijn stekken in de aarde. Ook deze methode is eenvoudig, maar de kans van slagen is iets minder groot. Tot slot vind je onderaan deze pagina een antwoord op veel gestelde vragen.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een geurig, groenblijvend kruid dat van nature voorkomt in het Middellandse-Zeegebied. Rozemarijn is een lid van de Lamiaceae familie, waartoe ook vele andere kruiden behoren. De naam “rozemarijn” is afgeleid van het Latijnse woord voor “dauw” (ros) en “zee” (marinus), of “dauw van de zee”.

Rozemarijn heeft een lange geschiedenis van gebruik in de kruidkunde en de geneeskunde. Rozemarijn werd als geneeskrachtig kruid gebruikt tijdens de Middeleeuwen en de Renaissance. In de moderne tijd wordt rozemarijn nog steeds gebruikt als een aromatische olie, maar we kennen het voornamelijk van het gebruik in de keuken. De Rozemarijn stekken is dan ook een prachtige manier om de plant constant te blijven gebruiken in gerechten!

Rozemarijn stekken

Rozemarijn stekken in water

Rozemarijn stekken in water is de gemakkelijkste manier om rozemarijn te vermeerderen. Zoals je wellicht weet is deze plant familie van de Munt plant. Munt stekken gaat dan ook op dezelfde manier. Een Rozemarijn stekken in water gaat als volgt:

De voorbereiding

Op gebied van de voorbereiding zijn een aantal zaken belangrijk:

  • Gebruik altijd een Rozemarijn plant die sterk en ziektevrij is. Stekken kan flinke impact hebben op de plant. Het zou natuurlijk zonde zijn als de moederplant het niet overleeft.
  • Rozemarijn stekken doe je het liefste in het voorjaar.
  • Gebruik een snoeischaar die goed scherp is. Een botte snoeischaar maakt lelijke snijwonden aan de plant.
  • Ontsmet de snoeischaar met alcohol. Dit voorkomt in potentie de verspreiding van ziektes naar de moederplant.

De Rozemarijn stekken nemen

Je kunt zowel de hoofdtakken als de zijtakjes van de Rozemarijn stekken. Kies in ieder geval takjes die blaadjes hebben en minimaal 8 centimeter lang zijn. Vervolgens haal je de onderste blaadjes van de stekken af. Dit is het gedeelte wat straks in het water komt. Aan de bovenkant van de stekken moeten nog blaadjes blijven zitten. Deze blaadjes hebben de stekken nodig om energie uit licht te halen.

rozemarijn stekken nemen

De Rozemarijn stekken laten wortelen

De stekken zijn nu klaar om in water gezet te worden. Gebruik het liefste een doorzichtig glas, daarin is de voortgang van de groei mooi te volgen. Zorg dat enkel het kale gedeelte van de stekken in het water staat en het gedeelte met bladeren boven water.

Zet de stekken op een lichte plek, maar nooit in de volle zon. Dat klinkt misschien vreemd: Rozemarijn houdt toch van zon? De jonge stekjes zijn toch echt te gevoelig voor de volle zon. Daarnaast zorgt direct zonlicht ervoor dat het water snel troebel wordt wat de kans op rotten vergroot. Ververs het water dan ook zodra je ziet dat het wat troebel wordt.

De Rozemarijn stekken uitplanten

De Rozemarijn stekken zijn klaar om in de aarde gezet te worden als de wortels lang genoeg zijn. Hoe lang? Daar is niet een echte regel voor. Enkele centimeters is genoeg, maar de wortels moeten er ook wel stevig uit zien. Een enkel dun worteltje van een paar centimeter is dus nog niet genoeg. Plaats de stekken in goed doorlatende grond. Je kunt ze in potten zetten of direct in de volle grond.

Rozemarijn stekken in aarde

Je kunt Rozemarijn planten ook stekken in de aarde. Zo sla je de stap van het wortelen in water eigenlijk over. Het stekken in aarde is iets lastiger dan in water. Dat komt omdat je de progressie van de ontwikkeling van de wortels niet kunt zien. Daarnaast gaat het wortelen meestal iets langzamer in vergelijking met wortelen in water. Hoe dan ook blijft het een prima methode om de Rozemarijn te vermeerderen.

Voorbereiding

Kies altijd een moment in de late lente om de Rozemarijn te stekken in aarde. Zo hebben de jonge plantjes nog de hele zomer om te kunnen wortelen en uitgroeien tot sterke planten. Een ander belangrijk gedeelte aan de voorbereiding is het schoonmaken van de snoeischaar. Deze kun je ontsmetten met bijvoorbeeld een alcoholdoekje.

Rozemarijn stekken in aarde
Rozemarijn stekken kunnen prima wortelen in aarde
Rooted Rosemary Cuttings under lights” by Campobello Island is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

De Rozemarijn stekken nemen

In tegenstelling tot stekken in water kunnen de stekjes in aarde best klein zijn. Een paar centimeter per stekje is al voldoende. Het advies is om direct meerdere stekken te nemen. De kans is groot dat er een paar mislukken. Door er meerdere te nemen lukken er altijd wel een paar. Het maakt overigens niets uit of je de hoofdtakken of de zijtakken van de Rozemarijn neemt. Beiden kun je stekken.

Verwijder de onderste blaadjes van de stekken en houd een paar blaadjes aan de bovenkant zitten. Zet de stekken in een potje met goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat ze stevig staan door de aarde rondom de stekken aan te drukken.

Hoe de stekken te verzorgen

Nu is het natuurlijk de bedoeling dat de Rozemarijn stekken gaan wortelen om vervolgens uit te kunnen groeien tot volledige planten. Hiervoor zijn drie dingen noodzakelijk: licht, warmte en vocht:

  • Licht: de stekken moeten op een lichte plek staan, maar nooit in de volle zon. Voldoende daglicht is noodzakelijk voor de stekken om zich te kunnen ontwikkelen.
  • Warmte: Rozemarijn planten houden van warmte, en de stekken al helemaal! Zet ze dan ook op een warme plek, vermijd bijvoorbeeld een airco of tocht.
  • Vocht: houdt de grond van de stekken licht vochtig. Licht vochtig is niet drijfnat. Zorg dus altijd voor goede afwatering om rotten van de stekken te voorkomen.

Hoe lang duurt het wortelen?

Het wortelen van de Rozemarijn stekken duurt ongeveer 6 weken. Hoe warmer het is, hoe sneller het gaat. In de lente en zomer zal het wortelen dus sneller gaan dan in de herfst of winter. Na die 6 weken kun je ook nieuwe groei aan de bovenkant van de stekken waarnemen.

Veel gestelde vragen over Rozemarijn stekken

Wanneer is de beste tijd om Rozemarijn te stekken?

De beste tijd om Rozemarijn te vermeerderen is in het late voorjaar of de vroege zomer. Rozemarijn stekken kunnen ook in de nazomer worden genomen, maar ze kunnen minder goed wortelen. Als je in de nazomer gaat stekken, doe dit dan op water en niet op aarde.

Hoe verzorg ik mijn Rozemarijn stekken?

Of je de plant nu op water of direct in de aarde stekt, de juiste verzorging is belangrijk. Kies altijd een standplaats met veel licht en vermijd direct zonlicht. Daarnaast is vers water belangrijk. Stekken op water dienen regelmatig te worden ververst. Stekken in de aarde moeten regelmatig vers water krijgen om de grond licht vochtig te houden.

Waar plant ik mijn Rozemarijn stekken uit?

Nadat de stekken goed zijn geworteld zijn ze klaar om uitgezet te worden. Dan gelden dezelfde wensen die een volwassen plant stelt: een zonnige standplaats, het liefst uit de wind. Gebruik goed doorlatende grond zodat de wortels nooit te lang in het water staan.

Welke kruiden zijn er nog meer te stekken?

Het leuke van Rozemarijn stekken is dat je eigenlijk onbeperkt kruiden kunt gebruiken. Dit concept geldt voor veel andere kruiden. Lees bijvoorbeeld eens over Laurier stekken of Basilicum stekken.

Inhoudsopgave: