De trachystemon orientalis

De trachystemon orientalis, ook wel beter bekend als oriëntaals komkommerkruid, is een oersterke tuinplant met erg bijzondere bloemen. Het is een snelgroeiende bodembedekker die net als de aegopodium podagraria op vrijwel elk bodemtype kan groeien. Maar waar in de tuin kun je hem het beste planten en welke verzorging heeft hij nodig? We hebben het voor je uitgezocht!

trachystemon orientalis2
Eastern borage leaves and flowers – Latin name – Trachystemon orientalis

De bladeren en bijzondere bloemen

De trachystemon orientalis is net als de cotinus coggygria, een snelgroeiende bodembedekker die in het voorjaar bloeit. De bloemen zullen verschijnen voordat de grote ruwe bladeren tevoorschijn komen. De bladeren zijn ruw en hartvormig. Hij groeit als bodembedekker en kan snel een heel stuk van je border beslaan. Hij heeft dan ook een spreidende bloeiwijze en plant zich voort met wortelstekken.

De bloemen van de trachystemon orientalis hebben dezelfde kleur als de hepatica nobilis en zijn helder blauw van kleur. De bloemen van de trachystemon orientalis en de hepatica nobils vallen dan ook meteen op in de tuin. Ze steken namelijk prachtig af tegen het groen van de bladeren. De bloemen van de hepatica nobils zijn alleen een stuk kleiner en groeien omhoog.

De bloemen dan de trachystemon orientalis zijn stervormig, hebben omgeslagen bloemblaadjes en hangen meer naar beneden aan de plant. Wat helemaal bijzonder is aan deze bloemen is dat ze ook nog eetbaar zijn!

De ideale standplaats

Net als de continus coggygria, stelt de trachystemon orientalis niet veel eisen aan de grond waar in hij staat. De continus coggygria en de trachystemon orientalis zijn dan ook goed bij elkaar in de buurt te planten. Ze geven beide de voorkeur aan een matig voedselrijke bodem. Ook zijn zowel de trachystemon orientalis als de continus coggygria bestand tegen lage temperaturen tot wel -20 graden, waardoor ze dus ook in Nederland goed de koude winters kunnen doorstaan.

trachystemon orientalis3
Eastern borage leaves – Latin name – Trachystemon orientalis

De trachystemon orientalis staat het liefst beschut en in de schaduw of halfschaduw. De felle zon kan hij niet zo goed verdragen. Zijn bladeren zullen hier van kunnen verbranden en ook de bloemen worden er niet zo blij van. Hij is als bodembedekker dan ook erg mooi om in een grote groep onder een boom te planten.

Verzorging van de trachystemon orientalis

Over het algemeen is de trachystemon orientalis geen moeilijke plant. Zolang hij op de juiste standplaats wordt geplant, zal hij daar zonder problemen kunnen groeien. Hij kan zich namelijk aan verschillende klimaten en omstandigheden aanpassen.

Zo kan hij zowel op vochtige grond goed groeien, maar als het een langere tijd droog is, is dat ook geen probleem. Ook dat zal hij nog goed groeien. Net als de aegopodium podagraria stelt hij dan ook niet veel eisen aan zijn verzorging. Ook de aegopodium podagraria groeit bijna onder alle omstandigheden wel goed. Verder heeft de trachystemon orientalis ook geen bemesting nodig, aangezien hij van een voedingsarme grond houdt

Verder is hij redelijk onderhoudsvriendelijk. Je kunt ervoor kiezen om in de laatste wintermaand de trachystemon orientalis tot net boven de grond terug te snoeien. Als in het voorjaar de plant weer begint met uitlopen, kun je er ook voor kiezen om het oude loof te verwijderen. Dit zal de nieuwe groei kunnen stimuleren, maar in principe is het niet per se nodig.

Wel kan het handig zijn om de plant te snoeien om hem onder controle te houden, zodat hij niet de hele tuin overneemt. Wanneer je vindt dat hij te breed groeit, kun je ook de wortelstokken uit de grond scheppen. Dit is ook de perfecte manier om de plant te stekken. Zo kun je met je snelgroeiende trachystemon orientalis misschien nog andere mensen blij maken door ze een mooi stekje van de plant te geven.

trachystemon orientalis4
Eastern borage leaves – Latin name – Trachystemon orientalis

De trachystemon orientalis eten

Zoals we al vertelden zijn de bloemen van de trachystemon orientalis eetbaar. Maar niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren kun je eten. De trachystemon orientalis wordt in Turkije bijvoorbeeld veel gegeten in eiergerechten.

De bloemen van de trachystemon orientalis smaken heel zoet en smaakt naar de bernagie. De bernagie is ook weer familie van de trachystemon orientalis en wordt ook komkommerkruid genoemd. De smaak is dan ook zeker vergelijkbaar.

De bernagie wordt dan bijvoorbeeld weer veel gegeten in het Middellandse Zeegebied. Hier worden zowel de bloemen als de bladeren verwerkt in salades of andere gerechten. Dit kun je ook doen met de bladeren en de bloemen van de trachystemon orientalis.

Je kunt ze verwerken in een lekker gerecht, voeg ze als extra smaak en kleur eens toe aan een salade of gebruik de mooie bijzondere bloemen als garneren op ijs of een ander nagerecht. Met zo’n prachtig felgekleurde bloem, die ook nog eens heerlijk zoet smaakt, voeg je meteen een blikvanger en een gespreksonderwerp toe aan je etentje. Niemand zal het gerecht en de mooie plant meer vergeten op deze manier!

Inhoudsopgave: