Hoe en wanneer je kunt je hulst het beste snoeien? Hulst is een heester die zowel in de vorm van een boom of struik verkrijgbaar is. Hulst heeft gegolfde bladeren en opvallende rode vruchten. Je kunt hulst het beste twee keer per jaar snoeien, bij voorkeur in het voorjaar en aan het einde van de zomer. Je kunt hulst zonder problemen flink terug snoeien.
Hulst snoeien
Het wordt aangeraden om hulst te snoeien met een frequentie van twee keer per jaar. Dit zorgt ervoor dat hulst een mooie vorm behoudt en voller terug groeit. Wanneer je de hulst niet regelmatig snoeit, verliest de heester zijn vorm en lijkt de struik verwaarloosd. Snoei je struik of haag dus regelmatig om verwaarlozing te voorkomen. Ditzelfde principe ken je wellicht van andere planten, zoals bij een Amerikaanse Sering snoeien.
Wat heb je nodig?
Je kunt hulst het beste snoeien met een heggenschaar. Hiermee krijg je de struik of haag makkelijk weer in de juiste vorm. Ook een snoeischaar kan handig zijn om kleinere takjes mee te verwijderen. Is je haag relatief hoog? Dan heb je ook een ladder nodig bij het hulst snoeien. Gebruik handschoenen om te voorkomen dat de gegolfde bladeren krassen op je handen achterlaten.
Hoe je hulst moet snoeien
Snoei je de hulst regelmatig of ben je van plan om dit te doen? Dan gebruik je de heggenschaar om de hulst in vorm te snoeien. Je verwijdert de nieuwe takjes makkelijk. Loop rondom de struik en bekijk van een afstand of de vorm goed is. Het stevig snoeien in de hulst betekent dat je stukken van meer dan twintig of dertig centimeter wegsnoeit. Dit zorgt ervoor dat de hulst dunner wordt. Begin voorzichtig en snoei niet direct teveel weg.
Verzorging na de snoei
Hulst blijft het hele jaar groen en groeit het beste op een plek met veel schaduw. De hulst heeft een vochtige tuingrond nodig en vraagt om weinig onderhoud. Bij stevige vorst kun je hulst in een pot afdekken met noppenfolie om de plant tegen de kou te beschermen. In de grond kan hulst prima blijven staan bij temperaturen onder het vriespunt.
Wanneer hulst snoeien?
In het voorjaar en tegen het einde van de zomer is wanneer je hulst het beste kunt snoeien. Je snoeit deze heester dus op twee verschillende momenten in het jaar. De eerste keer snoeien doe je in het voorjaar, bijvoorbeeld in april of in mei.
Het tweede moment waarop je hulst kunt snoeien is tegen het einde van de zomer of in het begin van het najaar. Geschikte maanden zijn bijvoorbeeld augustus en september. Hulst snoeien in de winter is geen goed idee, omdat snoeien bij vorst niet goed voor de plant is. Snoei hulst dus niet tussen de maanden november en februari.
Hulst met rode bessen snoeien
Zoals het bij een Viburnum Tinus snoeien om de bloemen gaat, zo gaat het met hulst snoeien om de rode bessen. Door op de juiste manier te snoeien stimuleer je de groei hiervan. Hulst met rode bessen snoeien doe je voor de bloeiperiode van de heester begint. Na het snoeien van de hulst zullen er namelijk minder bessen gevormd worden en door in het voorjaar te snoeien voorkom je schade aan de bessen. Wanneer er slechts enkele bladeren aan bepaalde takken groeien, is het aan te raden om deze flink terug te snoeien, zodat er gezonde takken terug groeien.
Hulst op stam snoeien
Hulst op stam snoeien kun je het beste in het voorjaar doen, net als bij andere soorten van de heester. Je snoeit de kleine hulstboom wanneer alle bessen in voorjaar gevallen zijn en voorkomt snoeien bij vorst. Om de vorm te behouden, snoei je slechts licht terug. Hulst snoeien tot op de stam is dus geen goed idee, omdat het boompje dan alle vorm verliest.
=> Ook interessant: Salix snoeien
Bonte hulst snoeien
Bonte hulst snoeien doe je net als bij de andere soorten in het voorjaar. Bonte hulst is de Nederlandse benaming voor de Ilex Aquifolium Argentea Marinata, een groenblijvende haagplant met bijzondere bladeren. Bonte hulst heeft een hoge sierwaarde dankzij de vorm van de bladeren, in combinatie met de rode besjes. De bonte hulst zorgt tevens voor een hoop vogels in de tuin, omdat deze de besjes van de bonte hulst graag eten.
Hulst struik snoeien
Een hulst struik snoeien is eenvoudiger dan het snoeien van een boompje. Je kunt bij de struik namelijk vors terug snoeien zonder schade aan te richten en houdt de hulst struik zo smal. Bij een boompje moet je beter op de vorm letten en dat hoeft bij de struik minder.
Verwaarloosde hulst snoeien
Een verwaarloosde hulst snoeien zorgt ervoor dat de struik er een stuk beter uitzien. Wanneer hulst langere tijd niet gesnoeid wordt, ziet de plant er al snel verwaarloosd uit. Hulst groeit snel en verliest vorm. Een verwaarloosde hulst kun je flink terug snoeien. Dit stimuleert juist groei in de toekomst en zorgt voor een vollere plant. Een verwaarloosde hulst snoeien doe je het beste iets eerder in het jaar dan een reguliere snoeibeurt. Snoei je verwaarloosde hulst aan het einde van de winter, bijvoorbeeld in maart.
Chinese hulst snoeien
Bij het Chinese hulst snoeien gaat het vaak om het snoeien van een haag. Chinese hulst is een wintergroene haagplant met fijne bladeren. De haagplant groeit langzaam, maar toch moet de Chinese hulst regelmatig gesnoeid worden. Snoei de Chinese hulst op dezelfde manier als andere hulstsoorten die een haag vormen. Snoeien is het makkelijkst met een heggenschaar.
Veel gestelde vragen over hulst snoeien
Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over het snoeien van de hulst.
Hoe kan ik de vorm van de hulst het beste checken?
Tijdens het snoeien neem je regelmatig afstand van de hulst. Door van een afstandje te kijken, kun je het beste zien of de hulst eenzelfde vorm aan alle zijden heeft. Snoei dus niet direct grote stukken van de hulst, maar doe regelmatig een stap terug. Je kunt altijd nog iets meer van de hulst snoeien, maar kunt geen stukken meer ongedaan maken. Van een afstand kun je de vorm beter inschatten dan van dichtbij.
Moet ik hulst bemesten na het snoeien?
Na het hulst snoeien kun je de struik of boom bemesten. De mest zorgt ervoor dat de hulst makkelijker groeit en er meer vruchten aan de boom zitten in de bloeiperiode. Het bemesten van de hulst is niet noodzakelijk.