Is de bougainvillea winterhard?

De bougainvillea is een klimplant die prachtig in je tuin staat. Hij valt op door zijn levendige kleuren en is dan ook snel een blikvanger in de tuin, net als de brugmansia. Het liefst wil je het hele jaar van hun bloemen kunnen genieten. Maar is de bougainvillea winterhard en hoe kun je hem het beste verzorgen?

Bougainvillea framed blue sky background

De bloemen van de bougainvillea

De bougainvillea komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is via het Middellandse Zeegebied bij ons terechtgekomen. Hij behoort tot de familie van de magische bloemen. De bloemen staan meestal per drie samen en worden ook weer omringd door drie schutbladeren.

Hij valt op door zijn levendige schutbladeren. Deze schitteren in verschillende tinten paars, maar is er ook in het geel of oranje. Net als de lantana zijn de bloemen dus erg bijzonder. Bij de lantana verandert de kleur van de bloemen ook van binnenuit. Je kunt de lantana en de bougainvillea dan ook prachtig samen planten. Het zal een zeer bijzonder kleurenpalet betekenen.

Voorkeur van standplaats

In landen zoals Spanje of Portugal groeit de bougainvillea mooi op tegen tuinmuren of het huis. In Nederland is dit jammer genoeg niet mogelijk. Dit gaat niet door het klimaat hier. De bougainvillea is namelijk niet winterhard. Een bougainvillea winterhard is er dan ook niet en dat is de reden waarom hij vaak bij ons in huis staat of als potplant op het terras of balkon.

Bright hot pink Bougainvillea flower background. San Francisco beautiful lush floral background vertical

Het is belangrijk dat je de bougainvillea op een warm en zonnig plekje zet. Een plekje naast de engelentrompet is dan ideaal. De brugmansia, ook wel de engelentrompet, houden beiden van zon en warmte. Voor beide geldt: als ze niet genoeg zon krijgen zullen ze minder bloemen vormen en zullen de bloemen ook een stuk minder fel van kleur zijn. Zelfs als je de bougainvillea en de brugmansia op een halfschaduw schaduwplek zet zul je al verschil aan de planten zien.

Verder moeten de bougainvillea ook beschermd worden tegen ongunstige temperaturen en tegen wind en regen. Dit kan zijn bladeren en bloemen geheel beschadigen. Een locatie tegen een schutting of dicht de muur van het huis of schuur is dan ook ideaal.

De bougainvillea verzorgen

Net als de engelentrompet houdt ook de bougainvillea van veel water. Als hij te weinig water krijgt, zal hij al snel zijn bladeren laten vallen. In de warme zomerperiode kan het dan ook voorkomen dat hij misschien wel 2 keer per dag water nodig heeft. Je kunt hem dan in de ochtend en in de avond water geven. Z’n grond moet namelijk constant vochtig zijn.

Om te zorgen dat de plant niet verdrinkt, is het belangrijk dat hij een goede drainage heeft in zijn pot. Dit is belangrijk om het overtollige water af te kunnen voeren. Als er te veel water in de pot blijft staan, is er kans dat er wortelrot ontstaat.

View over the Mediterranean Sea in Italy with bougainvillea flowers

Tijdens de bloeiperiode is het belangrijk dat de plant altijd genoeg voedingsstoffen heeft om zijn bloemen te kunnen ontwikkelen. Dit betekent dat je de plant van eind mei tot eind augustus regelmatig plantenvoeding moet geven. We raden je aan om minstens eens in de 2 weken wat meststof voor mediterrane planten te geven. Vanaf eind augustus hoeft dit niet meer, aangezien de plant daarna in winterrust gaat.

De bougainvillea winterhard?

De bougainvillea is niet winterhard. In zijn thuisland daalt het zelden onder de 20 graden. Dit maakt de plant dan ook extreem vorstgevoelig. Vanaf midden oktober raden we je aan om de plant naar binnen te verplaatsen, ook als hij nog in bloei staat. Vanaf deze periode wordt het zeker in de nacht te koud voor de bougainvillea buiten. Dit kan grote schade aanrichten aan de plant.

De locatie waar je hem in huis plaatst moet genoeg lichtinval hebben en ook bij voorkeur een temperatuur van boven de 15 graden. Als je de luxe hebt van een plantenkas of een serre, is dit de perfecte plek om de bougainvillea te laten overwinteren. Hier zal hij genoeg warmte hebben en ook zijn benodigde daglicht krijgen. In de woonkamer is het over het algemeen een stuk warmer en dit is dan ook een goede plek wanneer je geen serre hebt. Zet hem bij een raam op het zuiden, zodat hij nog steeds zijn benodigde zon kan krijgen.

Blooming red bougainvillea flowers in Santorini island.

Zodra de temperatuur buiten weer wat hoger wordt, kun je de plant weer naar buiten verplaatsen. Omdat hij zo vorstgevoelig is, kun je beter niet te veel risico’s nemen en hem niet te snel willen verplaatsen. Je kunt daar beter mee wachten tot na de ijsheiligen. Zelfs als hij in de winter al zijn bladeren verloren heeft, kun je hem in het voorjaar weer buiten zetten en zal hij weer helemaal uitlopen en nieuwe takken en bloemen gaan ontwikkelen.

Inhoudsopgave: