Monstera Adansonii

Monstera Adansonii

De bijzondere Monstera Adansonii is 1 van de 41 soorten binnen de Monstera familie en komt uit de tropische gebieden van Midden en Zuid-Amerika.

Hij is bijzonder omdat hij afwijkt van zijn broertjes en zusjes. In plaats van inkepingen heeft de Monstera Adansonii gaten in het blad! Dit geeft de plant een stoer, en tegelijkertijd speels uiterlijk. Vanwege het blad wordt deze plant in het Engels “Swiss Cheese Plant” genoemd.

Deze plant is eigenlijk een klimmer, maar is ook zeer geschikt als hangplant. Op deze pagina lees je alles over de achtergrond, de verzorging en de veel voorkomende problemen.

Monstera Adansonii

Verschil Monstera Adansonii Obliqua

Laten we beginnen met een groot misverstand op te helderen. Heel vaak zien we dat de Monstera Adansonii en de Monstera Obliqua door elkaar worden gehaald. Het zijn echt twee verschillende planten! Maar wat is nu het verschil tussen de Adansonii en de Obliqua?

Als je in de winkel een plant koopt onder de naam “Monstera Obliqua”, dan is het eigenlijk de Monstera Adansonni. Een Obliqua is zo ongelofelijk zeldzaam en duur, dat je deze niet in een tuincentrum tegenkomt. De bladeren zijn vergelijkbaar, maar bij een echte Obliqua bevat het blad zoveel gaten dat er bijna geen blad meer over is. De Adansonni heeft ongeveer 25 tot 30 procent gat, de Obliqua soms wel 80 procent.

Monstera Adansonii groeiwijze

In de natuur groeit de Monstera als een klimmer. Door middel van de luchtwortels duwt de Adansonni zichzelf omhoog en klimt zo over grote bomen. Het grove schors van deze bomen is de perfecte begeleiding. Als je jouw Monstera Adansonni als klimplant wilt laten groeien heeft hij dus wel wat begeleiding nodig. Je kunt bijvoorbeeld een mosstok gebruiken.

Deze plant is dus een klimmer, maar je kunt hem ook prima als hangplant houden. De nieuwe bladeren worden eerst zichtbaar als ze opgerold zitten. Net zoals vele andere tropische planten, zoals de Alocasia Zebrina. Daarna rollen ze langzaam uit. Het nieuwe blad zal vaak nog klein zijn, maar groeit nog een tijdje door.

nieuw blad aan de Monstera Adansonii
Een opgerold blad aan de Monstera Adansonii

Monstera Adansonii verzorging

Standplaats en licht

Het kiezen van de juiste standplaats is een belangrijk onderdeel in de verzorging van de Monstera Adansonii. Deze plant groeit oorspronkelijk in de tropische bossen. Daar klimt hij over de stammen van zeer hoge, grote bomen. Dat betekent dat de plant bijna nooit direct zonlicht ziet. Hetzelfde geldt trouwens voor alle planten binnen deze familie, zoals de Monstera Minima (Rhaphidophora Tetrasperma).

Deze situatie moet je proberen na te bootsen. Het beste is voor een raam waar niet de volle zon op staat. Dan heeft de plant veel licht, maar geen direct zonlicht. Overigens is het niet erg als er in de ochtend wat zonlicht op de bladeren valt. Vooral in de middag is de zon heet en kan het schadelijk zijn. Dan kan bladverbranding optreden.

Water geven

De juiste frequentie en hoeveelheid water geven is vaak erg lastig. De grond mag nooit helemaal opdrogen, maar ook niet te lang drassig zijn.

De beste aanpak is dan ook om je vinger in de grond te steken. Als de bovenste centimeter aarde droog is kun je de Monstera Adansonii water geven. Geef dan zoveel dat de grond binnen een paar dagen weer droog is. Kleine beetjes dus!

Het is een kwestie van experimenteren om er achter te komen hoevaak en hoeveel water je moet geven. Dat is afhankelijk van de afmetingen van de plant, de standplaats en de temperatuur. De gouden regel is: begin met weinig en bouw dan op. Teveel water is schadelijker dan te weinig water.

Luchtvochtigheid

In het tropische gebied waar deze plant vandaan komt is de luchtvochtigheid hoog. De Monstera Adansonii groeit het beste bij een hoge luchtvochtigheid, maar helaas is deze in onze woon- en slaapkamers vaak erg laag. Zeker als de kachel aan staat daalt de luchtvochtigheid sterk. Dat is slecht voor een tropische plant. Je kunt het effect zien aan bijvoorbeeld bruine bladranden of gekrulde bladeren.

Gelukkig kun je veel doen om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan plaatselijk, enkel waar de plant staat. Het makkelijkste is om de plant een paar keer per week te benevelen met een plantenspuit. Mocht dat onvoldoende zijn kun je ook een bakje water op de kachel zetten. Zodra deze aan staat verdampt het water en verhoogt daarmee de luchtvochtigheid.

In de lente en zomer staat de kachel natuurlijk niet aan. Daarom werken veel mensen met een luchtbevochtiger. Dit is een klein apparaatje wat water omzet in nevel. Mocht je hier niet aan willen beginnen, kijk dan eerst even een tijd of het benevelen met een plantenspuit werkt. Dat zou ook prima moeten zijn.

luchtvochtigheid voor de Monstera Adansonii
De Monstera Adansonii houdt van een hoge luchtvochtigheid

Temperatuur

Zoals hierboven gesteld kan de plant schade oplopen als je niet de waterafgifte en de luchtvochtigheid van de natuurlijke omgeving nabootst. Dan zou je verwachten dat je ook een hoge kamertemperatuur moet hebben om de Monstera Adansonii blij te houden. Net zoals in de tropische gebieden waar hij groeit.

Gelukkig is dat niet het geval. Alhoewel deze plant het prima naar zijn zin zou hebben in een terrarium, hij doet het ook prima in onze woon- en slaapkamers. Een normale kamertemperatuur werkt goed. Let er wel op dat de plant niet op de tocht staat of dicht bij een raam waar veel kou vanaf komt.

Een andere leuke hangplant binnen deze plantenfamilie is de Philodendron Karstenianum, ook wel de Monstera Karstenianum genoemd.

Grond en pot

In principe groeit deze plant prima in normale potgrond. Wil je het echt goed doen? Meng dan de potgrond aan met een handjevol turf. Dit materiaal houdt vocht vast, maar wordt tegelijkertijd niet drassig. Dat is precies wat een Adansonii wil: licht vochtige grond, maar geen drijfnatte wortels.

Misschien nog wel belangrijker dan de soort grond is dat overtollig water de pot uit kan. Dit kun je eenvoudig bereiken door een laag hydrokorrels onderin de pot te leggen en te zorgen voor een drainage gat onderin. Het wegstromende water kun je bijvoorbeeld opvangen door de pot op een schotel te plaatsen.

Monstera Adansonii

Snoeien

Je hoeft een Monstera Adansonii in principe niet te snoeien. Mocht je vinden dat de plant te groot wordt, dan kun je hem wel terugsnoeien. Kies daarvoor het liefste een moment in de lente of de zomer. Dan zit de plant in de groeifase en kan deze het snelste herstellen van de snoeibeurt. In de winter kan ook, maar dan duurt het soms lang voordat er nieuwe bladeren terug groeien.

Snoei hem zo ver terug totdat je tevreden bent. Het beste is om sowieso de ranken te verwijderen waar weinig blad op zit. Ook de dode bladeren kun je weghalen. Je zult zien dat jouw plant veel voller terug komt!

Een leuk kenmerk aan deze plant is dat je hem vrij eenvoudig kunt vermeerderen. De stukken die je afknipt met snoeien zijn daar uitermate geschikt voor. Verder lezen over Monstera Adansonii stekken.

Veelgestelde vragen en problemen

Mijn Monstera Adansonii heeft geel blad

Krijgt jouw plant gele bladeren? Dan is dit meestal een teken dat je te vaak, te veel water hebt gegeven. De grond moet licht vochtig blijven, maar niet drijfnat. De wortels staan dan te lang, te nat. Een signaal dat de plant dan afgeeft zijn de gele bladeren. Geen zorgen, als je de watergift aanpast zal de plant meestal herstellen.

Bruin blad / bruine bladranden

Als jouw Monstera Adansonii bruine randen aan het blad krijgt betekent dit meestal dat de luchtvochtigheid rondom de plant te laag is. Onthoud dat deze plant van nature in tropische gebieden groeit met een zeer hoge luchtvochtigheid. Nu hoeft de luchtvochtigheid in jouw huis niet zo hoog te zijn, maar je moet hem wel een handje helpen. Sproei de plant een paar keer per week met een plantenspuit. Je zult zien dat het helpt.

Is de Monstera Adansonii giftig?

Helaas, deze plant is licht giftig bij inname. Dat komt door de calciumoxalaten en kan problemen aan maag en slokdarm veroorzaken bij katten, honden en andere dieren. Gelukkig is deze plant prachtig als hangplant, dus hang hem lekker hoog en uit de buurt van je geliefde viervoeter.

Close up blad Monstera Adansonii

Steeds minder gat, steeds voller blad

Je hebt deze plant hoogstwaarschijnlijk in huis gehaald vanwege het bijzondere blad. Dan wil je natuurlijk niet dat deze gaten verdwijnen! Soms gebeurt dit toch: de nieuwe bladeren hebben steeds minder gaten. En de gaten die er nog in zitten worden steeds kleiner.

Dat is een signaal van de plant dat hij te donker staat. Hoe minder licht, hoe meer bladoppervlakte de plant nodig heeft om het weinige licht te absorberen. Verplaats hem naar een plekje met meer licht. Je zult zien dat de nieuwe bladeren al meer gaten hebben. Let wel op: niet in direct zonlicht plaatsen.

Samenvatting

Botanische naamMonstera Adansonii
Ook bekend alsMonstera Monkey Mask
StandplaatsVeel indirect licht
WaterGrond vochtig houden
GiftigLicht giftig

Inhoudsopgave: