Maranta / tien geboden plant

Maranta

De Maranta plant

De Maranta komt oorspronkelijk uit het midden van Zuid-Amerika. Het is is tegenwoordig een veelgevraagde plant in veel landen. Je zult hem dan ook in veel woonkamers tegenkomen. En niet zo gek ook: het is een echte beauty!

De bladeren van de plant zijn hetgeen waardoor de plant zo populair is geworden. Het tweede deel van de naam van deze plant is “Leuconeura”. Dat betekent letterlijk “witader”. Een blik op de bladeren en je begrijpt waarom de plant deze naam heeft gekregen!

De Maranta is van oorsprong dus een tropische plant. Als je hem in huis haalt zul je moeten proberen om de natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen. In dit artikel lees je er alles over. Als je de verzorging goed aanpakt, kan je Maranta wel 30 jaar oud worden!

Maranta

Tien geboden plant / prayer plant

Een andere bijnaam voor de plant is “10 geboden plant” of “gebedsplant”. De plant opent en sluit haar bladeren in de ochtend en in de avond, net zoals iemand die bidt.

Het openen en sluiten van de bladeren gebeurt dus op het ritme van de zon. De bladeren liggen overdag horizontaal en in de nacht staan ze verticaal. Hieronder zie je een timelapse filmpje van de plant waarin de beweging van de bladeren goed te zien is.

Dit proces heet nyctinastie. Verschillende planten, waaronder de plant, doen dit. Als de bladeren gesloten zijn in de nacht, kunnen regeldruppels de grond bereiken en opgenomen worden door de wortels. Zo blijft water niet op de bladeren liggen en wordt de vorming van bacteriën voorkomen.

De Maranta valt binnen de plantenfamilie Marantaceae. Andere planten binnen deze familie, zoals de Calathea, delen ook deze bijzondere eigenschap.

Groeiwijze Maranta

Deze plant is bijzonder, dat is duidelijk. Ook de groeiwijze van deze plant is anders dan anders. Van onder het blad begint er een soort van kokertje uit te steken. Dit is het nieuwe blad, wat nog mooi opgerold zit. Zodra het kokertje volledig naar buiten staat, gaat het blad uitrollen.

Zodra het blad helemaal is uitgerold duurt het niet lang of er vormt zich weer een nieuw kokertje onder. De Maranta is leuk als kleine plant, maar je kunt hem laten uitgroeien tot volwaardige hangplant!

Maranta groeiwijze

Maranta soorten

Er zijn zeer veel Maranta soorten. Veruit de meeste daarvan groeien nog in de tropische gebieden waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Er zijn er een paar die we in onze tuincentra kunnen vinden.

De Maranta soorten die nu het meest populair zijn:

maranta soorten

Maranta standplaats & Licht

De gebedsplant is een makkelijke plant als we het hebben over standplaats. De plant doet het prima op een schaduwrijke plek, net zoals op de grond van een tropisch regenwoud. Ook een plekje in het licht is prima. Het enige echt belangrijke is dat de plant geen direct zonlicht vangt.

Als de plant niet genoeg licht krijgt kun je dat goed opmerken. De bladeren sluiten ‘s nachts niet volledig en openen zich daarna niet meer overdag. Dit is een beschermende reactie van de plant. Als dit te lang duurt zal de Maranta dit niet overleven. Verplaats de plant dan ook naar een plekje met meer licht.

Temperatuur voor de Maranta

Al hoewel de plantvan oorsprong uit de tropen komt, is de temperatuur van de gemiddelde woonkamer prima voor de gebedsplant. Wanneer het te warm wordt in de kamer, zal de plant steeds minder bladeren gaan produceren. In plaats daarvan komen er steeds meer lege stengels. Deze groei is een reactie op een gebrek aan vocht in de lucht, wat weer een gevolg is van een hogere temperatuur.

maranta

Luchtvochtigheid

De Maranta komt uit de tropische regenwouden. Dit betekent dat deze het goed doet in omstandigheden met een zeer hoge luchtvochtigheid. Dat is de reden dat je deze plant vaak ziet in een tropisch terrarium.

Natuurlijk hoef je de luchtvochtigheid in de woonkamer niet zo ver te verhogen. Je kunt de ideale situatie nabootsen door de plant te besproeien met een plantenspuit. Let er op dat een enkele nevel al voldoende is. Te veel water op de bladeren kan voor rotting zorgen.

Maranta water geven

De gebedsplant heeft zeer fijne wortels die ondiep en zeer dicht op elkaar groeien. Ze zijn gevoelig voor wortelrot, dus je moet ervoor zorgen dat overtollig water goed kan weglopen. Je moet precies zoveel water geven dat de grond niet uitdroogt, maar niet zoveel deze te vochtig wordt. Een goede maatstaaf is een licht vochtige grond.

Gebruik het liefst water dat op kamertemperatuur is. Zo kan de plant zich aan het water aanpassen. Te koud water kan de wortels van de plant afkoelen en stress veroorzaken. Dit veroorzaakt bladuitval.

Probeer de plant altijd in de ochtend water te geven. Hierdoor heeft de plant de hele dag om het vocht te absorberen en verkleint de kans op wortelrot. Daarbij zorgt het daglicht ervoor dat overtollig water op de bladeren kan verdampen.

Het beste is om gefilterd water te gebruiken. Dit helpt besmetting door chemicaliën zoals chloor of fluoride te voorkomen. Als je geen waterfilter hebt, kun je ook het water een paar dagen laten staan ​​voordat je het aan de plant geeft.

Bodem en grond

Je kunt in principe gewoon normale potgrond voor kamerplanten gebruiken. Het belangrijkste is dat deze grond goed doorlatend is. Als je grond gebruikt waardoor het water niet goed kan weglopen, meng deze dan aan met grof zand of kiezelsteentjes. Ook kun je onderin de pot een laag steentjes leggen om ervoor te zorgen dat water goed kan weglopen. Natuurlijk moet je in beide gevallen en drainage gat in de pot hebben of maken.

De Maranta zal het op deze manier prima doen. De echte planten liefhebbers onder ons kunnen letten op de zuurgraad van de grond. De Maranta geeft een voorkeur aan een grond die wat zuurder is. Gebruik een potmix op turfbasis met een pH van 5,5 tot 6,0.

Maranta snoeien

Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de plant mooier en krachtiger groeit. Gelukkig is dit heel eenvoudig. Knip de stengels recht boven de bladknopen, de oksels, af met een scherpe schaar. De natuurlijke reactie van de plant is om nieuwe scheuten te sturen naar het stuk waar is gesneden. Hierdoor wordt je plant voller. Het beste is om meerdere keren per jaar te snoeien. 

De stukken die je wegknipt hoef je zeker niet weg te gooien. Je kunt een Maranta namelijk stekken.

tien geboden plant

Veel voorkomende problemen

Maranta heeft gele/bruine vlekken op het blad

Bladvlek is een van de meest voorkomende problemen bij gebedsplanten. Je herkent bladvlek aan water doordrenkte vlekken op de bladeren van je plant. Deze gele vlekken verspreiden zich snel en worden uiteindelijk bruin. Het ontstaat doordat de plant te vaak / te veel water heeft gekregen. Ook kan het gebeuren doordat er te vaak water op de bladeren heeft gelegen, bijvoorbeeld door te veel sproeien of water op de plant gooien bij het bewateren. Lees de tips op deze pagina over het water geven van de Maranta.

Maranta heeft beestjes!

De Maranta is gevoelig voor een aantal veel voorkomende beestjes zoals wolluis, spint en bladluis. Beestjes kunnen je Maranta fataal worden. Als je er niet vroeg genoeg bij bent kunnen ze daarbij overlopen op andere planten. Het is daarom verstandig om deze een paar keer per maand goed te controleren. Als je er vroeg bij bent kun je er vaak nog wat aan doen.

Ook komt het vaak voor dat er kleine zwarte vliegjes in de potgrond zitten. Deze kun je gelukkig vrij eenvoudig bestrijden. Lees verder over rouwvliegjes bestrijden.

Mijn Maranta maakt minder blad

Meestal gebeurt dit in de winter. Omdat de verwarming aanstaat daalt de luchtvochtigheid. De plant zal dan meer lege stengels en minder blad aanmaken. Verplaats de plant verder weg van een verwarming en sproei een paar keer per week met water op kamertemperatuur.

De randen van de bladeren worden bruin

Als het lijkt dat de bladeren van de Maranta verschroeien, kan dat komen omdat de plant in direct zonlicht heeft gestaan. Hier kan deze absoluut niet tegen!

Samenvatting

Botanische naamMaranta Leuconeura
Ook bekend alsMaranta plant, Tien geboden plant, Prayer plant
StandplaatsIndirect licht
WaterLicht vochtig houden
Giftig?Nee

Inhoudsopgave: