Kerstster snoeien

kerstster snoeien

Vanaf oktober kom in je alle tuincentra en plantenwinkels weer volop Kerststerren tegen. Prachtig als cadeau, of om lekker voor jezelf te kopen.

Maar wist je dat een Kerstster een meerjarige plant is? Veel mensen gooien hem, onterecht, weg na de kerst. Met een klein beetje moeite kun je nog jaren genieten van deze prachtige plant.

Jouw Kerstster snoeien is een belangrijk onderdeel in de verzorging van de Kerstster. Op deze pagina lees je wanneer en hoe je dat het beste kunt doen.

kerstster snoeien

Wanneer Kerstster snoeien?

Jouw Kerstster heeft in de laatste maanden van het jaar een prachtig uiterlijk. De rode schutbladeren geven deze plant een look die goed bij Kerstmis past. De plant is al lang heel populair en kwekers bieden ze tegenwoordig ook aan in het wit, roze of zelfs oranje.

Als je een goed exemplaar hebt kan hij tot januari of februari mooi blijven, maar uiteindelijk gaan de gekleurde bladeren afvallen. Dit is het moment om de Kerstster te gaan snoeien!

De voorbereiding

Eerst een woord over de voorbereiding van een Kerstster snoeien. Het is aan te raden om handschoenen te dragen als je de Kerstster gaat snoeien. De reden: er kan een wit sap vrijkomen als je de stengels afknipt. Dit sap is irriterend op de huid en tevens giftig bij inname. Zeker voor mensen met een Latex allergie kan de Kerstster giftig zijn.

Een tweede punt in de voorbereiding is het ontsmetten van de (snoei)schaar. Met een schone schaar verklein je het risico dat je ziektes overbrengt op de plant. Voorkomen is beter dan genezen!

wanneer kerstster snoeien
Een Kerstster kan een behoorlijk grote plant worden!

Hoe Kerstster snoeien?

Ten eerste verwijder je alle dode en zieke bladeren en takken. Daarna snoei je de hele plant terug. Hoe ver terug hangt af van hoe groot je hem straks wilt laten groeien. Als je een compacte Kerstster wilt kun je hem tot 15 centimeter terugsnoeien. Iets langer laten mag ook, dan krijg je straks een iets grotere plant.

Het gaat erom dat je de Kerstster in ieder geval flink terugsnoeit. Dit stimuleert de plant om straks voller en mooier terug te komen.

Snoei een tak net onder een blad (of bladknop) weg. De afgeknipte takken hoef je trouwens niet meteen weg te gooien. Als je wilt kun je deze namelijk laten uitgroeien tot nieuwe planten! Verder lezen over de Kerstster stekken?

Na de snoei

Nadat je de plant hebt gesnoeid moet je hem op een koele plek in de schaduw zetten. In de lente gaat de plant weer opnieuw uitlopen. Dan kun je ook de meer water geven (hoeveel water moet een Kerstster?) en beginnen met toedienen van plantenvoeding.

Je kunt de plant maandelijks licht bijsnoeien als je uitlopers ziet die de plant uit model brengen. Het is belangrijk dat je stopt met snoeien als de plant bloemknoppen begint te vormen.

Overigens hoeft het niet automatisch te gebeuren dat de Kerstster bloemknoppen vormt. Het kan zijn dat je daar wat extra moeite voor moet doen. Lees er alles over op de pagina over de Kerstster overhouden (opnieuw laten bloeien).

Inhoudsopgave: