Citroenplant

citroenplant

“When life gives you lemons..”

Een Citroenplant is vrij eenvoudig te verzorgen, zelfs als je niet in een warm klimaat leeft. Op deze pagina leer je onder andere wanneer je de citroenplant naar binnen moet brengen en de juiste hoeveelheid water en mest. Als je de verzorging goed doet kun je ieder jaar citroenen oogsten!

Een Citroenplant is natuurlijk bekend van de citroenen. Hij groeit zeer goed in de warmere gebieden van Europa zoals Italië en Frankrijk. Veel mensen overwegen het niet eens om deze plant in Nederland te laten groeien, maar dat kan juist heel goed!

citroenplant
Citroenplant klaar om te oogsten!

Hoe verzorg je een Citroenplant?

Citroenplant binnen of buiten verzorgen

De eerste vraag die je moet stellen is: houd ik mijn citroenplant binnen of zet ik hem buiten? Het beste is om zo goed mogelijk de natuurlijke omgeving na te bootsen. Citroenen groeien het beste in een warme en droge omgeving zoals het zuiden van Frankrijk.

Helaas hebben we in Nederland geen warm en gematigd klimaat, maar een citroenplant is sterker dan je denkt. Zolang de nachttemperaturen niet onder de 5 ° C komen, kan de plant buiten in een pot gehouden worden. Wanneer het weer slecht wordt, breng je de plant naar binnen om hem veilig te houden.

Is een citroenboom winterhard?

Een citroenplant is een bikkel, maar niet winterhard! Je kan deze buiten houden, maar let op: zodra de temperatuur begint te dalen en er vorst op de grond begint te verschijnen, breng je je plant naar binnen.

Kies het liefst een serre, een terras of een kas. Hier ontvangt de plant nog steeds overvloedig zonlicht. Vorst zal een citroenplant niet overleven, dus let goed op de weersvoorspelling om ervoor te zorgen dat je hem op tijd binnen brengt.

Dwergcitroenbomen geweldig om te kweken in Nederland. Ze geven zeer veel fruit, maar worden toch niet hoger dan 1,5 meter. Zo kun je de pot steeds makkelijk naar binnen verplaatsen in de winter.

citroenplant verzorgen
Het blad van de citroenplant

Lichtbehoefte van de citroenplant

Plaats de citroen op een locatie waar hij direct zonlicht krijgt. Zorg ervoor dat de citroenplant elke dag minstens 6 tot 8 uur zonlicht krijgt. Verplaats de plant, afhankelijk van de tijd van het jaar, door de tuin of het terras zodat deze de maximale hoeveelheid zon krijgt. Zo doe je het best je citroenplant verzorgen.

Ook als je de plant binnen houdt kun je dit principe toepassen. Verplaats hem dan steeds naar een ander raam, afhankelijk van waar in het seizoen de meeste zon binnen komt. Zo krijgt de citroenplant altijd de maximale hoeveelheid zonlicht.

Citroenplant bij de kachel?

Houd de citroenplant uit de buurt van radiatoren en warmtebronnen. Zorg ervoor dat de plant niet naast een warmtebron staat, omdat deze de bladeren en de grond kan uitdrogen. Hoewel natuurlijke hitte en zonlicht goed zijn voor de plant, kan overmatig droge hitte de plant beschadigen.

Zet de plant indien mogelijk in een kamer met een plafondventilator of plaats een staande ventilator in de kamer. Circulerende lucht helpt de plant gezond te houden. Als mogelijk kun je deze de hele dag aan laten staan op een lage stand.

Water geven

Geef je citroenplant elke 10 tot 14 dagen water. Geef de plant water terwijl je langzaam tot 20 telt. Stop als je merkt dat er water uit de bodem van de pot begint te komen; als je na 20 seconden nog steeds geen water uit de pot ziet komen, blijf dan nog 10 seconden tellen en water geven.

Als je klimaat bijzonder droog is, bijvoorbeeld door radiatoren, houd dan de grond en de bladeren van de boom in de gaten. Als de grond droog aanvoelt of als de bladeren hangen, geef de plant water. Tijdens de warmste maanden moet je misschien een of twee keer per week water geven.

Twijfel je? Steek een vinger in de grond van de plant. Als de grond vochtig is, wacht dan nog een dag of twee voordat je water geeft.

Hoewel citroenplanten veel water nodig hebben, mogen ze ook niet lang in te natte grond staan. Zorg daarom altijd voor een drainage gat onder in de pot. Door de onderste laag van de plantenbak te vullen met hydrokorrels zorg je ervoor dat overtollig water kan wegstromen. Ook zal een goede drainage ervoor zorgen dat je minder snel last hebt van rouwvliegjes.

Citroenplant snoeien

Over het snoeien van een citroenplant kunnen we veel vertellen. Het is belangrijk dat je weet wat je doet! Daarom hebben we er een apart artikel over geschreven. Lees verder over snoeien van de citroenboom.

Ook leuk om te weten: je kunt een citroenplant stekken. De stukken die je afknipt met de snoei kun je dus nuttig gebruiken.

citroen plant

De grond voor een citroenplant

Gebruik goed doorlatende, gecomposteerde grond om de bol van de boom te bedekken. Kies zandige of leemachtige grond voor een optie die goed afvoert. Om doorstroming van de grond te verbeteren kun je deze mengen met een handje hydrokorrels.

Vermijd het gebruik van grond gemaakt met klei of met een hoog alkalisch gehalte. Bedek het uitpuilende deel van de boom (de wortels en het vuil dat aan de wortels is bevestigd), maar stop wanneer je bij de basis van de wortels komt.

Kan je zelf citroenen kweken?

Een citroenplant kan in veel verschillende typen grond groeien, maar een leemachtige grond geeft toch de voorkeur. Voor de echte kenners: het ideale pH-niveau is tussen de 5,5 en 6,5. Maar nogmaals, een citroenboom moet zich ook prima redden met het volgen van de algemene tips op deze pagina.

Bemesting

Bemest het grondoppervlak alleen zodat je de wortels van de boom niet stoort. Bemest de boom elke 1 tot 2 maanden in de lente en zomer en elke 2 tot 3 maanden tijdens de herfst en winter.

Gebruik een citrus-specifieke meststof en breng deze alleen aan op de bovenkant van de grond; meng het niet met de rest van de grond. Lente en zomer zijn de actief groeiende maanden; herfst en winter zijn de slapende maanden.

Citroenplant muggen

Trekt de plant muggen aan? Het antwoord is zowel nee als ja. Het kan zo zijn dat in de zomer er inderdaad veel muggen zich vormen bij de citroenplant. Dit komt vooral wanneer er meerdere rijpe citroenen zijn gevallen er sommige kapot kunnen gaan door de val. Wanneer de schil is opengebroken kan de plant muggen aantrekken. Wanneer je de citroenplant kamerplant binnen hebt dan moet dit geen probleem vormen.

Inhoudsopgave: