De Bananenplant overwinteren

bananenplant winter

Heb je in jouw tuin of op jouw balkon een Bananenplant staan? Dan moet je actie ondernemen als het winter wordt.

Want ook al heb je een winterharde Bananenplant, dan nog moet je haar winterklaar maken. Dat kan betekenen dat je haar moet beschermen (in de volle grond) of binnen moet laten overwinteren (in pot). Op deze pagina lees je voor beide situaties precies wat je moet doen om jouw Bananenplant goed de winter door te krijgen!

bananenplant winter
Hoe krijg je jouw Bananenplant goed de winter door? Je leest het hier.

Is de Bananenplant winterhard?

Heb je jouw Bananenplant buiten in de volle grond staan? Dan heb je waarschijnlijk een winterharde variant. Meestal is dat de Musa Basjoo, maar ook de Musa Sikkimensis komt vaak voor. Ondanks dat deze Bananenplant soorten winterhard zijn, moet je nog steeds actie ondernemen om ze mooi te winter door te krijgen.

De winterhardheid heeft namelijk enkel betrekking op het wortelgestel. Dit wortelgestel kan temperaturen tot 20 graden onder nul verdragen. Best een taaie plant dus! De bladeren zijn niet bestand tegen vorst. Al bij 2 graden onder het vriespunt zullen de bladeren stukvriezen.

Dan heb je nog het gedeelte tussen de wortels en de bladeren: de schijnstam. Dat heet zo omdat het geen echte stam is, maar eigenlijk over elkaar heen liggende bladeren zijn. Deze schijnstam kan, afhankelijk van de dikte, wel wat vorst verdragen. Over het algemeen geldt: hoe ouder en dikker de schijnstam, hoe meer bestand tegen vorst.

De Bananenplant in de winter beschermen (in volle grond)

Jouw Bananenplant in de volle grond moet je winterklaar maken. Dit doe je door de stam (eigenlijk schijnstam) in te pakken. Als je gaat inpakken voor de eerste vorst optreedt ben je op tijd. Eerder hoeft niet. Inpakken gaat als volgt:

  1. Haal alle bladeren van de Bananenplant af.
  2. De stam terugsnoeien tot de gewenste hoogte (optioneel).
  3. Wikkel kippengaas om de stam heen en houd hier wat ruimte tussen. Deze ruimte vul je met hooi.
  4. Vervolgens kun je het kippengaas met hooi weer omwikkelen met juten.
  5. Ook de grond rondom de plant moet worden afgedekt. Gebruik hiervoor de afgesnoeide bladeren. Als dit niet voldoende is kun je ook mulch gebruiken.

Zodra de winter voorbij is, of zodra er geen kans meer is op vorst, kun je de plant weer uitpakken. Ze zal dan verder groeien uit de bestaande stam.

Moet je de Bananenplant winterklaar maken?

Je kunt er voor kiezen om in de winter geen actie te ondernemen om jouw Bananenplant te beschermen. De bladeren zullen eerst stukgaan en afvallen. Daarna verandert de stam in een smurrie en zal uiteindelijk volledig vergaan. De kluit overleeft dit wel, tenzij het echt zeer streng gaat vriezen.

De Bananenplant komt in de lente wel weer op, de wortels leven immers nog, maar moet volledig opnieuw beginnen.

Bananenplant overwinteren in pot

Bovenstaande methode geldt enkel voor planten in de volle grond. Een Bananenplant in pot is een stuk gevoeliger voor vorst. Dit geldt overigens voor alle planten in pot buiten. De wortels hebben niet de bescherming van de volle grond. Pas bij zeer strenge vorst bereikt de kou dan de wortels waar ze in pot al zijn stukgevroren.

Een Musa in pot moet je dan ook binnen zetten. Geef de plant een plekje waar ze zo veel mogelijk zonlicht krijgt. Binnen overwinteren vraagt verder nauwelijks aandacht qua verzorging. Houdt de grond licht vochtig en geef wat voeding als je merkt dat de plant in de winter doorgroeit.

Zodra de temperaturen weer omhoog gaan kan de plant weer naar buiten.

Bananenplant overwinteren: drastische methode

Tot slot bestaat er nog een meer drastische methode om de Bananenplant de winter door te krijgen. Bij de eerste keer lezen kan het vreemd overkomen, maar ook deze methode werkt prima. Opgemerkt moet worden dat deze methode niet goed werkt voor zeer grote exemplaren.

De stappen:

  1. Kies een moment nog voordat de eerste vorst heeft plaatsgevonden.
  2. Verwijder alle bladeren en kort desgewenst de stam iets in.
  3. Graaf de kluit uit. Let erop dat je niet te veel wortels stukmaakt.
  4. Het kan zijn dat je nieuwe scheuten tegenkomt. Deze kun je eventueel loshalen en daarmee de Bananenplant vermeerderen.
  5. De kluit met stam leg je nu in een grote kuip zonder daar extra aarde aan toe te voegen.
  6. Leg de kluit in een koele ruimte zoals een schuur. Er hoeft geen licht te zijn.
  7. Zo bewaar je de Bananenplant de volledige winter. Je hoeft slechts heel af en toe water te geven: zorg ervoor dat de kluit nooit volledig uitdroogt.
  8. Zodra de laatste vorst voorbij is kun je de Bananenplant weer buiten uitplanten. Ze zal vanuit de stam nieuwe bladeren gaan maken.

Inhoudsopgave: