De Maranta Kerchoveana groeit de laatste jaren enorm aan populariteit. En dat is helemaal niet zo verwonderlijk! Het is een zeer leuke plant met een mooie bladtekening. De bladeren zijn grotendeels lichtgroen, maar met een donker patroon op het midden.
Een andere bijzondere eigenschap aan de Maranta Kerchoveana is dat je hem als staande plant en als hangplant kunt houden. Hij doet het zeer leuk in een pot op tafel, maar verzorg je hem goed, en laat je hem mooi doorgroeien, dan wordt het een hangplant.
De nieuwe bladeren komen eerst opgerold naar buiten. Na het uitrollen duur het nog even voordat ze hun uiteindelijke kleur en afmetingen hebben. Daarna duurt het niet lang voordat er weer een volgend opgerold blad onder verschijnt.
Een Maranta is een mooie plant, maar kan lastig zijn in de verzorging. Hoe je dit het beste aanpakt lees je op deze pagina.
Botanische naam | Maranta Leuconeura Kerchoveana |
Ook bekend als | Maranta Kerchoveana |
Standplaats | Indirect licht |
Water | Gemiddeld |
Giftig? | Nee |
Maranta Kerchoveana verzorging
Standplaats en licht
Van oorsprong komt de Maranta Kerchoveana uit het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika. Daar groeien zeer hoge en brede bomen die ervoor zorgen dat er bijna geen direct zonlicht op de grond terecht komt. De planten die onder deze bomen groeien, waaronder de Maranta Kerchoveana, krijgen daar dus nooit de zon te zien.
Doordat je begrijpt hoe de plant in de natuurlijke omgeving groeit, kun je de verzorging beter aanpakken. Kies een standplaats waar veel licht komt, maar niet de volle zon op staat. Zo boots je de natuurlijke omgeving het beste na.
De juiste hoeveelheid licht is nodig om de mooie kleuren op het blad te behouden. Deze prachtige bladeren zijn waarschijnlijk de reden dat je deze plant in huis hebt. Wist je dat de andere variaties minstens net zo mooi zijn? Bekijk bijvoorbeeld eens de Maranta Fascinator. Overigens valt deze plant in dezelfde familie als de Calathea. Ook die hebben prachtige bladeren.
De juiste temperatuur
Omdat de Maranta Kerchoveana een tropische plant is zou je denken dat deze hoge temperaturen nodig heeft om te kunnen overleven. In de natuurlijke omgeving zijn de temperaturen inderdaad hoog. Gelukkig overleeft hij ook prima bij kamertemperatuur.
Houd wel rekening met grote temperatuurverschillen. Zo is het geen goed idee om de plant op de tocht te zetten. Ook kan het nadelig zijn om de plant naast een kachel te zetten. Een extra nadeel hieraan is de droge lucht. Daarover hieronder meer.
Luchtvochtigheid
Een kachel die aanstaat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid sterk daalt. De temperatuur hoeft niet per se het probleem te zijn, maar een lage luchtvochtigheid kan serieuze schade toebrengen aan jouw geliefde Maranta Kerchoveana.
Dit kun je gelukkig redelijk eenvoudig voorkomen. Zet een bakje water op de kachel. Dit water verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid. Jouw plant zal dit enorm waarderen! Dit geldt trouwens voor alle soorten, dus ook de Maranta Lemon Lime.
Ook in de lente en zomer, als de kachel uit staat, kan de luchtvochtigheid te laag zijn voor jouw plant. Dit is te herkennen aan bruine, droge randen aan het blad. Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit. Hoe vaker hoe beter. Dit mag dus ook dagelijks.
Snoeien
Zoals je hierboven op de foto kunt zien kan de Maranta Kerchoveana flink groot worden. Als je niets doet groeit de plant uit tot een volledige hangplant.
Je hoeft deze plant niet te snoeien om hem gezond te houden. Wel kun je hem snoeien om hem mooier in model te krijgen. Door te snoeien stimuleer je de plant om voller te worden. Snoei simpelweg de langste takken terug en je zult merken dat de Maranta Kerchoveana vanaf dat punt meer bladeren aan gaat maken.
Overigens hoef je de afgeknipte stukken niet weg te gooien. Deze kun je heel eenvoudig stekken. Lees erover op onze pagina over Maranta stekken.
Maranta Kerchoveana water geven
De Maranta Kerchoveana water geven is een van de lastigste dingen in de verzorging. Het is belangrijk om goed in te spelen op de behoefte van de plant. Die behoefte is verschillend tijdens de groeiperiode en tijdens de rustperiode.
In de groeiperiode, wat start in de lente en loopt tot begin herfst, is de behoefte aan water groter. Geef dan zo veel en zo vaak dat de grond altijd licht vochtig blijft. We hebben het hier over licht vochtig. De grond mag absoluut niet drijfnat en drassig zijn.
De rustperiode begint aan het einde van de herfst en loopt tot het begin van de lente. De naam zegt het al: de plant is in rust. Er zal misschien nog wel groei plaatsvinden, maar veel langzamer. Pas hier de watergift op aan. In deze periode kun je het bovenste gedeelte van de aarde eerst een beetje op laten drogen voordat je opnieuw water geeft.
Grond en pot voor de Maranta Kerchoveana
Meestal zal jouw Maranta Kerchoveana het prima doen in normale potgrond. Veel belangrijker zijn de bovenstaande punten zoals luchtvochtigheid en water geven. Wil je de verzorging echt goed aanpakken? Gebruik dan een potgrond die goed water doorlaat. Dit kun je bereiken door de grond aan te mengen met wat potgrond voor Orchideeën. Dit is erg luchtig en water kan hier prima doorheen lopen.
Het is daarbij ook belangrijk dat dit overtollig water uit de pot weg kan lopen. Leg daarom altijd een laag hydrokorrels onderin de pot en zorg voor een drainage gat. Zet de pot op een schotel zodat overtollig water niet op de meubels terecht komt.
Veelgestelde vragen en problemen
Is de Maranta Kerchoveana giftig?
Er worden veel onderzoeken gedaan naar de giftigheid van kamerplanten. Voor zover bekend zijn er geen onderzoeken die aantonen dat de Maranta Kerchoveana giftig is. Je kunt deze plant dus prima in de buurt van kleine kinderen, katten of honden houden.
Overigens is deze plant het mooiste als hangplant. Hang hem aan het plafond en dan komen ze er sowieso niet bij!
De kleuren worden dof
Ten eerste is goed om op te merken dat de kleuren op het blad veranderen tijdens de levensduur van het blad. Een jong blad ziet er anders uit dan een oud blad.
Het is niet goed wanneer de kleuren op de bladeren van de Maranta Kerchoveana beginnen te vervagen of dof worden. Dat kan een teken zijn van blootstelling aan direct zonlicht. Verplaats jouw plant naar een standplaats waar veel licht is, maar de zon niet op staat.
Er komen bruine randen aan het blad
Dit kan twee dingen betekenen. De meest voorkomende reden voor bruine bladeren aan de Maranta Kerchoveana is een te lage luchtvochtigheid. Zet hem niet naast een warmtebron, zoals een kachel, want daar is de luchtvochtigheid veel te laag. Ook kan het helpen om de plant dagelijks te benevelen met een plantenspuit.
Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Soms kan deze plant een echte diva zijn. Er zijn voorbeelden waar de bruine randen ontstaan door “hard water”. Dit betekent kraanwater waar nog mineralen in zitten zoals kalk.
Overschakelen naar water zonder kalk kan een enorm verschil maken.
Dit water kun je meteen gebruiken voor het benevelen. Als je benevelt met water uit de kraan zie je later vaak een witte aanslag op de bladeren. Dit is het kalk wat in het water zit. Niet schadelijk, maar ook zeker niet mooi op je planten.
Is de Maranta Kerchoveana giftig?
Er worden veel onderzoeken gedaan naar de giftigheid van kamerplanten. Voor zover bekend zijn er geen onderzoeken die aantonen dat de Maranta Kerchoveana giftig is. Je kunt deze plant dus prima in de buurt van kleine kinderen, katten of honden houden.
Overigens is deze plant het mooiste als hangplant. Hang hem aan het plafond en dan komen ze er sowieso niet bij!
De kleuren worden dof
Ten eerste is goed om op te merken dat de kleuren op het blad veranderen tijdens de levensduur van het blad. Een jong blad ziet er anders uit dan een oud blad.